Thursday, April 26, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

26.4. 14:00 Príjemné popoludnie

Svet si dnes pripomína 21 rokov od výbuchu jadrovej elektrárne Černobyľ. Nad územím Československa preletel černobyľský mrak celkovo trikrát: 30. apríla, 3. až 4. mája a 7. mája 1986. O radiačnej situácii sa hovorilo len hmlisto, médiá prezentovali haváriu v duchu oficiálnych sovietskych správ ako bežnú poruchu a myšlienka, že by sa kvôli havárii mohla zmeniť radiačná situácia v krajine sa nepripúšťala. Podľa minuloročnej správy Černobyľského fóra sa celkový počet ľudí, ktorí mohli alebo môžu v budúcnosti zomrieť v dôsledku ožiarenia, odhaduje na 4000. Vyše 30 ľudí zomrelo behom niekoľkých mesiacov po nehode, ďalších takmer 20 ľudí zomrelo na následky ožiarenia v priebehu ďalších rokov. Priamo pri explózii zomreli dvaja pracovníci elektrárne.

Ruská novinárka, ktorá vo svojej knihe kritizuje prezidenta Vladimíra Putina, žiada o politický azyl vo Veľkej Británii. Jelena Triegubova tvrdí, že je v smrtešnom nebezpečenstve. Ruský miliardár Boris Berezovskyj, ktorý v Británii získal azyl tvrdí, že sa ho ruskí funkcionári špeciálnych služieb nedávno pýtali na miesto pobytu Triegubovej.

Senát Najvyššieho súdu dnes nerozhodol vo veci ochrany osobnosti, v ktorej bývalý minister financií Ivan Mikloš žaluje súčasného predsedu vlády Roberta Fica. Mikloš zažaloval Fica za jeho výroky súvisiace s privatizáciou Slovenského plynárenského priemyslu . Okrem ospravedlnenia žiadal aj 600 000 korún ako nemajetkovú ujmu, ktorej nižšie súdy nevyhoveli.

Lesníci dnes ráno zastavili práce v Tichej a Kôprovej doline. Práce neobnovia, kým nebude prípad došetrený na základe podania, ktoré dostala inšpekcia životného prostredia. Lesníci ešte môžu vypratať spracované drevo, ale nebude sa spracovávať ďalšia kalamita. Harvestor a pilčíci už dnes v Tichej a Kôprovej doline nebudú pracovať. Pohybovať sa tam budú už len vývozné súpravy.

Odsúvanie alebo nespracovanie kalamity môže mať pre celé Vysoké Tatry katastrofálne dôsledky. Tvrdia to lesníci z viacerých lesníckych organizácií. Nevykonávanie lesníckych opatrení môže znamenať to, že "poškodenie porastov nebudeme registrovať v stovkách hektárov, ale v tisíckach, škody na porastoch nie v miliónoch, ale v miliardách, kde celé generácie ľudí na Slovensku nebudú vedieť, ako vyzerá zdravý les v Tatrách," uvádza sa vo vyhlásení Predstavenstva Slovenskej lesníckej komory (SLsK), ktoré dnes poskytli na tlačovej besede vo Vysokých Tatrách.

Predstavitelia Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk, ktorí sa už niekoľko dní usilujú o zastavenie ťažby v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách, považujú rozhodnutie o jej zastavení za čiastočný úspech. Budú však požadovať vyšetrenia všetkých svojich podaní, pretože majú podozrenie, že bol porušený zákon a došlo k poškodzovaniu chránených druhov.

Do Dunajskej stredy má namierené nový investor, ktorý tu plánuje preinvestovať 2 mld. Sk. Ide o rakúsku spoločnosť BannerBatterien, ktorá sa zaoberá produkciou autobatérií. Firma plánuje začať v lete s výstavbou nového závodu v priemyselnom parku Kostolné Kračany pri Dunajskej Strede. Po uskutočnení celého projektu by malo nájsť zamestnanie 150 ľudí priamo v závode, ďalších takmer 60 v nadväzujúcich firmách.

Poslanci Mestského zastupiteľstva Košice na dnešnom rokovaní stiahli z programu návrh na zdraženie mestskej dopravy. Hovoriť budú o návrhu zrušiť šesť základných škôl. Najmä preto je na dnešnom rokovaní okolo 100 rodičov. V rokovacej sále rozvinuli transparenty a mávadlá, pretože návrh na zrušenie škôl považujú za neracionálny a neobjektívny.

Cez víkend sa v Slovenskom raji začne letná turistická sezóna. Už počas trojdňového otvorenia sezóny budú obce vyberať vstupné do Slovenského raja.

Pltnícku sezónu na rieke Dunajec otvoria už túto sobotu. Zároveň v Červenom Kláštore po viac ako 50-tich rokoch v sobotu verejnosti sprístupnia kláštorný kostol sv. Antona pustovníka.
Športový riaditeľ španielskeho prvoligového futbalového klubu Real Madrid Predrag Mijatovič uviedol, že nepodpísať dlhodobý kontrakt so stredopoliarom Davidom Beckhamom bola chyba. Tridsaťjedenročný bývalý kapitán anglickej reprezentácie po neúspešných rokovaniach s vedením "bieleho baletu" podpísal v januári päťročný kontrakt s tímom Los Angeles Galaxy platný od júla tohto roku.

****************************

Slnečno. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 st.Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st. Slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s. V noci bude prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 10 až 5 st., v dolinách miestami okolo 3 st. Slabý premenlivý vietor. Zajtra prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor.