Friday, April 27, 2007

Pripravil Michal Novák

18:30 27.04.2007

V minulom roku bol na celom svete vykonaný trest smrti 1591 krát. Tvrdí to organizácia Amnesty International. Počet krajín, ktoré v minulom roku vykonávali trest smrti, stúpol oproti roku 2005 z 22 na 25. Takmer dve tretiny z ľudí, ktorí boli v minulom roku popravení, prišli týmto spôsobom o život v Číne. Za Čínou nasledujú Irán, Irak, Sudán a Spojené štáty americké.Koncom minulého roka čakalo vo väzniciach na celom svete na popravu najmenej 19 000.

Ozbrojená baskická separatistická skupina ETA opäť zverejnila písomnú hrozbu, že bude žiadať výpalné od obchodníkov v Baskicku. ETA dlhodobo požadovala vyplácanie takzvanej "revolučnej dane" od obchodníkov, aby mohla financovať svoje aktivity. Nedávno však zmenila terminológiu a namiesto o "príspevkoch" hovorí o " národnej výstavbe". ETA údajne žiada o sumu medzi 18 000-300 000 eur. Viaceré firmy už dostali výpalnícke listy.

Irán prekonal technické komplikácie pri obohacovaní uránu a dostatok štiepneho materiálu potrebného na jednu jadrovú zbraň by mohol získať o menej ako tri roky, citovala americká stanica CBS News informácie spravodajských služieb dnes ráno. Napriek tomu, že oficiálne odhady hovoria o tom, že Irán by sa mohol stať jadrovou mocnosťou do roku 2015, popredný expert pre túto oblasť David Albright tvrdí, že sú nesprávne.

Horná komora ruského parlamentu dnes v súvislosti s premiestnením sochy sovietskeho vojaka z centra Tallinnu na neznáme miesto navrhla prerušiť diplomatické styky s Estónskom. Bronzovú sochu vojaka sovietskej Červenej armády odstránili z centra Tallinu v noci zo štvrtka na dnes. Odstránenie pamätníka sprevádzali nepokoje, pri ktorých prišiel o život jeden človek a ďalších minimálne 43 ľudí bolo zranených.

Severoatlantická aliancia dnes vyzvala Rusko, aby vysvetlilo, či bude rešpektovať Zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Putin včera vo výročnom prejave k národu pohrozil, že Rusko by mohlo dočasne od zmluvy odstúpiť, dokiaľ ju všetky krajiny NATO neratifikujú.

Veľkopodnikateľ Jozef Majský poputuje na 12 rokov do väzenia. Špeciálny súd ho dnes uznal vinným z trestných činov podvodu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny kvôli tunelovaniu nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Spolu s ním súd odsúdil na 11 rokov väzenia Dávida Brtvu a na desať rokov Patrika Pachingera. Všetkých ich zaradil do najťažšej, tretej nápravno-výchovnej skupiny. Pachinger s Brtvom dostali navyše peňažný trest 300-tisíc korún a desať rokov zákazu činnosti v oblasti finančníctva.Spolu však musí Majský aj so spoluobžalovanými zaplatiť spoločnosti Horizont a.s. v konkurze 336 miliónov slovenských korún.

Nezvestného 4-ročného chlapčeka z Liptovskej osady našla polícia po 16-tich hodinách mŕtveho. Policajti ho objavili 3km od osady v rieke Revúca. Pravdepodobne sa utopil.

Počas výpravy do Himaláji sa stratil slovenský horolezec Marek Hudák. Nezvestný je už tri dni. Spolu s výpravou sa pokúsil o výstup na Šiša Pangmu a pri zostupe sa stratil. Členovia výpravy po ňom naďalej pátrajú.

V nedeľu sa začne na hrade Ľubovňa letná turistická sezóna. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre návštevníkov kultúrny program, v ktorom vystúpia sokoliari z Banskej Štiavnice a skupina historického šermu Páni Spiša.

Pltnícku sezónu na rieke Dunajec otvoria zajtra. Zároveň v Červenom Kláštore po viac ako 50-tich rokoch verejnosti sprístupnia kláštorný kostol sv. Antona pustovníka.

Od pondelka budú platiť tieto kurzy NBS: Euro - 33,67, Amrický dolár - 24,64 a Britská libra - 49,32 halierov.

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorá odohrá zajtra večer proti Nórsku prvý duel na MS v Moskve, už pozná termín príchodu aj posledných dvoch hráčov z NHL. Marián Hossa a Pavol Demitra v nedeľu priletia do Moskvy. Takže proti Nemecku už nastúpi kompletná zostava.

*****************

V noci bude prevažne jasno. Teploty 6 až 4 stupne a len slabý premenlivý vietor. Zajtra jasno až polojasno, popoludní ojedinele aj prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 26 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý severný vietor.