Monday, April 30, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 01.05.2007

Šéf britskej armády včera oznámil, že princ Harry pôjde do Iraku. Vyjadril sa tak po dohadoch o tom, že Harry pravdepodobne do Iraku ako vojak nepôjde pre obavy, že by sa mohol stať terčom povstalcov. "Prijal som rozhodnutie ako náčelník generálneho štábu. Je to moje rozhodnutie. uviedol vo vyhlásení generál Sir Richard Dannatt.

Americký prezident George W. Bush pripustil, že musí viac pracovať na prekonaní silného odmietania protiraketového štítu zo strany "Je vo vašom záujme mať systém, ktorý by mohol zabrániť budúcemu iránskemu režimu odpáliť zbrane. Je to v bezpečnostnom záujme Ruska," povedal Bush na výročnom summite Spojených štátov a EÚ.

Britský premiér Tony Blair sa zapíše do histórie najmä v súvislosti s nepopulárnou vojnou v Iraku, väčšina Britov ho však napriek tomu považuje za dobrého premiéra. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnil britský denník The Independent. Účasť na vojne v Iraku poškodila Blairovu Labouristickú stranu, ktorá po desiatich rokoch vládnutia zaostáva v prieskumoch za opozičnými konzervatívcami. Napriek tomu však 61 percent oslovených v prieskume Blaira označilo za dobrého premiéra, opačný názor vyslovilo 36 percent.

Demokratmi ovládaní americký Kongres pošle dnes prezidentovi Georgeovi W. Bushovi na podpis návrh zákona o financovaní zahraničných vojenských operácií, ktorý zahŕňa aj harmonogram odchodu z Iraku. Návrh zákona vyčleňuje na vojny 124 miliárd dolárov a odchod väčšiny amerických vojakov stanovuje na marec 2008.

Hlavné mesto Švajčiarska by mohlo byť sídlom najväčšieho kultúrneho a ekonomického centra islamu na európskej pôde, pokiaľ mu dajú zelenú miestne moslimské asociácie. "Platforma pre islam" s veľkosťou 23 tisíc metrov štvorcových bude zahŕňať kongresové centrum, štvorhviezdičkový hotel, múzeum, kancelárie a mešitu, povedal Farhad Afshar, profesor z univerzity v Berne a hovorca islamských organizácií, ktoré sa na projekte podieľajú.

Izraelský premiér Ehud Olmert vyhlásil, že "neplánuje rezignovať" na svoj post, informoval nemenovaný predstaviteľ po tom, ako vládna komisia tvrdo kritizovala premiérove kroky počas vojny proti libanonskému hnutiu Hizballáh. Po zverejnení správy komisie Olmert zvolal stretnutie popredných predstaviteľov jeho strany Kadima.

Delegácia ruského parlamentu, ktorá prišla do Tallinnu, včera vyzvala estónsku vládu na rezignáciu preto, že dovolila, aby polícia brutálne zakročila proti demonštrantom, ktorí boli proti odstráneniu sovietskeho vojnového pamätníka z centra Tallinnu. Počas nepokojov bolo zranených vyše 150 ľudí a jeden ruský občan zahynul.

Oslavy Prvého mája, ako za starých čias, dnes budú v Novom Smokovci na terase Alpina. Recesistická manifestácia sa začne o desiatej.

Prvý máj oslávia aj v Kežmarku. Na námestí pred radnicou je pripravený kultúrny program. Vystupovať budú miestni speváci a hudobné skupiny. O zábavu sa postará Majster N a Ander z Košíc.

Slovenská hokejová reprezentácia zvládla aj druhý krok na majstrovstvách sveta a po výhre 5:1 nad Nemeckom si zabezpečila postup do osemfinálovej F-skupiny.

Kým v prvom zápase na šampionáte chytal v bránke Jaroslav Halák, proti Nemcom dostal šancu Karol Križan. Kto bude chytať zajtra proti Kanade, je zatiaľ otázne. V zápase pôjde o prvenstvo v skupine.

Hokejisti Kanady potvrdili úlohu favorita aj vo svojom druhom vystúpení a zvíťazili nad Nórskom 4:2. Spolu so Slovenskom sú zatiaľ bez straty bodu na čele tabuľky.

Vo včerajších stretnutiach A-skupiny na . hokejových majstrovstvách sveta v Rusku si zabezpečili postup do osemfinálovej fázy Švédi a Švajčiari, ktorí budú bojovať o prvenstvo v skupine zajtra. Švajčiari zdolali mužstvo Talianska tesne 2:1. Vo večernom zápase vyhrali "tri korunky" nad lotyšským výberom vysoko 8:2.

*****************
Jasno až polojasno, len prechodne miestami oblačno.
Najvyššia denná teplota 14 až 19, na severe a východe miestami okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Prevažne severný vietor 5 až 20 km/h.