Monday, April 30, 2007

Pripravil Michal Novák

18:00 30.04.2007

Izraelský premiér Ehud Olmert, minister obrany Amir Perec a bývalý šéf armády Dan Haluc sú zodpovední za "závažné nedostatky" minuloročnej vojny s libanonským hnutím Hizballáh, uvádza sa v správe vládnej komisie. Rozhodnutia a kroky týchto troch predstaviteľov "napomohli vážnemu zlyhaniu pri vedení vojny - vyhlásil penzionovaný sudca Eliahu Winograd. Najväčší podiel viny má podľa správy vládnej komisie Haluc.

Podľa médií bude premiér Ehud Olmert čeliť najväčšiemu boju počas svojej politickej kariéry. Olmertovi podľa prieskumov verejnej mienky dôverujú iba dve percentá Izraelčanov. Jeho pozíciu okrem rozhodnutia začať vojnu proti Hizballáhu oslabili aj série korupčných škandálov.

Piatich Britov napojených na Al-Kájdu uznal dnes súd v Londýne vinnými zo sprisahania s cieľom vykonať bombové útoky po celej Veľkej Británii. Stovky ľudí mohli prísť o život pri útokoch na nočné kluby, vlaky alebo obchodné centrá. Gang plánoval použiť 600 kg hnojiva z dusičnanu amónneho na výrobu výbušnín. Bombové atentáty mali byť odplatou za britskú podporu Spojeným štátom po útokoch z 11. septembra 2001. Podľa polície mali muži styky s dvoma zo štyroch britských islamistov, ktorí v júli 2005 vykonali v Londýne samovražedné atentáty a zabili 52ľudí.

Európska komisia víta rozhodnutie Holandska, ktoré od zajtra otváva svoj pracovný trh občanom ôsmich nových členských krajín Európskej únie. Ide o krajiny, ktoré vstúpili do EÚ v máji 2004 a možnosť pracovať v Holandsku tak budú mať aj slovenskí občania. Holandsko sa tým stáva v deviatym štátom pôvodnej európskej pätnástky, ktorý zrušil tieto obmedzenia.

Predseda vlády Robert Fico doteraz nezareagoval na list, ktorý mu 19. apríla zaslalo Lekárske odborové združenia. Odborári ho v ňom žiadali o stretnutie, na ktorom by prerokovali požiadavky odborárov. "Ani výsledok rokovania tripartity z minulého utorka neposunul riešenie našich požiadaviek dopredu," dodal predseda odborov Marian Kollár. Zajtra preto lekári vstúpia do štrajkovej pohotovosti.

Od stredy budú platiť Tieto kurzy NBS: Euro -33,72 , Americký Dolár - 24,78 a Britská Libra - 49,43 halierov

Slovenská hokejová reprezentácia vyhrala svoj druhý zápas na MS v Moskve. Slováci porazili Nemcov 5:1

Slováci majú v tabuľke po dvoch súbojoch plný počet 6 bodov a definitívne si zabezpečili účasť v osemfinálovej F-skupine, do ktorej si prenesú minimálne 3 body. Najbližší zápas odohrajú Slovvenskí hokejisti v stredu o štvrť na sedem s Kanadou.

Dnešný druhý zápas.
Švajčiarsko - Taliansko 2:1

Večer o štvrť na sedem sa začnú dueli Kanada Nórsko a Švédsko Lotyšsko.

Hokejový mužstvá Kežmarok a Spišská Nová Ves sa dohodli na požičaní extraligovej licencie dorastencov na budúcu sezónu. Kežmarok ako víťaz I. ligy by totiž nemohol hrať v extralige, ak by nemal mládežnícke družstvo v najvyššej súťaži. Jeho finálový súper mu teda poskytol svoje mužstvo a tým Kežmarčania splnili podmienku Pro-Hokeja.

********************************

V noci bude polooblačno až oblačno. Ojedinele občasný dážď, od cca 700 m sneženie. Zajtra cez deň bude polooblačno až oblačno, na západe a na juhu stredného Slovenska prevažne malá oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0, na severe okolo -2 stupňov. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na západe a na juhu stredného Slovenska 19 stupňov.
Prevažne severný 10 až 25 km/h.