Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

26.4.2007 8:00

Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle dnes pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej delegácie, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".


Európska únia bude počas nadchádzajúceho summitu tlačiť na Spojené štáty, aby splnili svoj sľub a zaradili všetky členské krajiny únie do svojho bezvízového programu. Z 27 členov EÚ je do programu zaradených iba 15 krajín, ktorých obyvatelia môžu cestovať do Štátov bez víz.

Popradskí policajti aj včera zasahovali v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Zakročili proti tým, ktorí nerešpektovali zákaz vstupu do priestoru, kde prebieha ťažba kalamitného dreva. Z ich strany došlo k páchaniu priestupku proti poriadku v správe.

Michal Sýkora sa na najbližšie štyri roky stal predsedom najväčšieho združenia samosprávy na Slovensku - Združenia miesta a obcí Slovenska. Informovala hovorkyňa ZMOS Oľga Gáfriková.

euro 33,66 amer dolár 24,66 brit libra 49,42

Buffalo Sabres a Anaheim Ducks včera úspešne vykročili v zápasoch 2. kola play off kanadsko-americkej NHL, pričom oba tímy využili na úvod semifinálových konferenčných sérií výhodu domáceho prostredia. Na Východe si Buffalo poradilo s tímom New York Rangers 5:2 a na Západe Anaheim zdolal hladko Vancouver 5:1.


Do gólových štatistík súboja v Buffale sa zapísal aj slovenský útočník v drese Rangers Marcel Hossa, ktorý v polovici poslednej tretiny znižoval z pohľadu hostí na 1:3.


Do Moskvy včera odcestovalo 18 slovenských hokejových reprezentantov. Pätica útočníkov Marián Gáborík, Pavol Demitra a Branko Radivojevič z Minnesoty, Marián Hossa z Atlanty a Miroslav Šatan z New York Islanders sa k tímu pripoja neskôr. Marián Hossa s Demitrom do Moskvy pricestujú počas víkendu a úvodný duel nestihnú.


V súboji semifinále futbalovej Ligy majstrov sa v čisto anglickom dueli zrodilo v Londýne víťazstvo domácej Chelsea nad FC Liverpool 1:0. O jediný presný zásah stretnutia sa postaral v 29. min Joe Cole. Odveta je na programe v utorok 1. mája v Liverpoole.

****************************

Slnečno. Ráno ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s