Friday, April 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.4. 12:00 Príjemné poludnie

Európsky parlamet vo svojej poslednej správe poznamenáva, že veľa krajín, vrátane niektorých členských štátov EÚ, školí deti na účely ozbrojených konfliktov a v tejto súvislosti všetky krajiny vyzýva, aby zabezpečili, že osoby mladšie ako 18 rokov nebudú školené na tieto účely.

Americký senát prijal zákon, ktorý stanovuje začiatol odchodu amerických vojakov z Iraku. Sťahovanie by sa malo začať najneskôr 1. októbra tohto roku.

Estónske úrady počas noci na dnes odstránili kontroverzný pomník pripomínajúci vojnové obete Červenej armády z centra metropoly Talin. Počas celonočných násilných protestov ubodali na smrť jedného človeka, 12 policajtov a 44 demonštrantov utrpelo zranenia. Viac ako 300 ľudí zatkli. V reakcii na odstránenie pomníka predseda hornej komory ruského parlamentu Sergej Mironov vyzval k prerušeniu diplomatických vzťahov s Estónskom.

Francúzska ľavicová prezidentská kandidátka Ségolene Royalová vyzvala dnes Poľsko, aby v prípade straty mandátu europoslanca Bronislawa Geremeka "rešpektovalo demokratické hodnoty Európskej únie". Za znepokojujúcu označil situáciu v Poľsku aj konzervatívny kandidát Nicolas Sarkozy. Poľská vláda pripravila rozhodnutím národnej volebnej komisie bývalého disidenta a šéfa diplomacie Geremeka v stredu o mandát europoslanca, pretože sa odmietol podrobiť novému lustračnému zákonu. Poslanci Európskeho parlamentu však vyslovili jednému z historických lídrov antikomunistického odboja podporu a právny výbor EP podľa informácii SITA žiadosť poľskej strany odmietne.

Nezvestného 4-ročného chlapčeka z Liptovskej osady našla polícia po 16-tich hodinách mŕtveho. Policajti ho objavili 3km od osady v rieke Revúca. Pravdepodobne sa utopil.

Počas výpravý do Himaláji sa statil slovenský horolezec Marek Hudák. Nezvestný je už tri dni. Spolu s výpravou sa pokúsil o výstup na Šiša Pangmu a pri zostupe sa stratil. Členovia výpravy po ňom naďalej pátrajú.

Veľkopodnikateľ Jozef Majský poputuje na 12 rokov do väzenia. Súd ho navyše zaradil do najťažšej, tretej nápravno-výchovnej skupiny. Špeciálny súd ho dnes uznal vinným z trestných činov podvodu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny kvôli tunelovaniu nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Spolu s ním súd odsúdil na 11 rokov väzenia Dávida Brtvu a na desať rokov Patrika Pachingera. Všetkých ich zaradil do najťažšej, tretej nápravno-výchovnej skupiny. Pachinger s Brtvom dostali navyše peňažný trest 300-tisíc korún a desať rokov zákazu činnosti v oblasti finančníctva.Spolu však musí Majský aj so spoluobžalovanými zaplatiť spoločnosti Horizont a.s. v konkurze 336 miliónov slovenských korún.

V Tichej a Kôprovej doline v noci pracovali lesníci. Vyvážali ešte spracované kalamitné drevo. Proti nim sa opäť postavili lesoochrnárski aktivisti a blokovali cestu kamiónom.

Cez víkend sa bude lyžovať aj v Nízkych Tatrách. Na severnej strane Chopku sú dobré podmienky na lyžovanie.

V Moskve sa dnes začínajú hokejové MS. Šampionát sa dnes začína týmito zápasmi :USA s Rakúskom a Fínsko s Ukrajinou, Bielorusko s Českom a Rusko s Dánskom. Slovenska sa zajtra stretne s Nórskom.

*****************

Prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor.
V noci bude prevažne jasno. Teploty 6 až 4 stupne a len slabý premenlivý vietor. Zajtra jasno až polojasno, popoludní ojedinele
aj prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 26 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý severný vietor.