Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

25.04.2007 09:00

Bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý v pondelok zomrel vo veku 76 rokov na zlyhanie srdca, pochovajú dnes na historickom moskovskom cintoríne Novodevič. Deň štátneho pohrebu prvého demokraticky zvoleného ruského prezidenta je v Rusku dňom národného smútku.

Nemecko a Veľká Británia budú spoločne pracovať na tom, aby skupina najvyspelejších krajín sveta G8 splnila svoj prisľúb zvýšiť rozvojovú pomoc pre Afriku. Oznámila to nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s britským premiérom Tonym Blairom a bývalým generálnym tajomníkom OSN Kofim Annanom. Lídri G8 sa pred dvoma rokmi zaviazali, že do roku 2010 zdvojnásobia pomoc Afrike na úroveň 50 miliárd dolárov.

Vraždu 15-ročného dievčaťa vyšetruje polícia v Košiciach. Ešte minulý týždeň v lese pri obci Družstevná pri Hornáde niekto tupým predmetom udieral dievča do hlavy. Zomrela na následky zranení.

V Košiciach majú zrušiť 6 základných škôl. Ich výber je podľa rodičov riaditeľov dotknutých škôl netransparentný a neobjektívny. Vyplynulo to zo stretnutia, ktoré organizovalo mesto. Zhromaždenie sa nieslo v emóciami nabitej, búrlivej atmosfére najmä zo strany rodičov. Tí odmietli akceptovať argumenty mesta. Pýtali sa, načo ich vôbec volali, keď sa nerobí zápis a nik nebude zastupiteľstvo informovať.

Blokovaním prác v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách aktivistami vznikli spracovateľským firmám škody za viac ako 600 tisíc korún. Štátne lesy TANAP-u budú po konečnom vyčíslení vymáhať škody jednotlivo od tých, ktorí sa na zastavení prác v Tichej a Kôprovej doline priamo podieľali.


Za porušenie zákazu vstupu do vybraných oblastí môže lesný úrad udeliť pokutu až do 100 000 korún. Obvodný lesný úrad v Poprade zatiaľ neudelil žiadnu pokutu za porušenie zákazu vstupu do lesa a na turistické chodníky v Tichej a Kôprovej doline. Priestupky dokumentuje polícia.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler zúžil včera po prípravnom stretnutí v Košiciach nomináciu na majstrovstvá. Do ruskej metropoly definitívne nepocestujú Dušan Milo, Martin Cibák, Michal Hudec, Miroslav Hlinka, Marcel Šterbák a najlepší hráč extraligy Marek Uram. Tréner Šupler bude ešte kontaktovať útočníka Dallasu Ladislava Nagya.

Včera na Slovensko pricestoval útočník Minnesota Wild Marián Gáborík. Dvadsaťpäťročný rodák z Trenčína vynechal takmer polovicu uplynulej sezóny, no momentálne sa cíti zdravotne v poriadku a teší sa na šampionát.

Tréner českej hokejovej reprezentácie Alois Hadamczik zverejnil svoju nomináciu. Na súpiske je dvadsaťšesť mien, z toho desať hráčov z NHL, jedenásť z českej extraligy a piati z iných európskych líg.

***************************************
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s