Monday, April 23, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 24.04.2007

Americký prezident George W. Bush a ruský prezident Vladimir Putin včera prediskutovali americký plán protiraketového obranného štítu v Európe a otázku budúcnosti Kosova, oznámil Biely dom. Rusko obranný štít stále odmieta. Lídri USA a Ruska sa spolu zhovárali pred správou o úmrtí bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina.

Pohreb bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý zomrel včera vo veku 76 rokov, bude zajtra v Moskve. Na stredu vyhlásili zároveň v Rusku deň národného smútku. Informoval o tom Kremeľ. Ruská vláda predtým uviedla, že o mieste a dátume pohrebu rozhodne Jeľcinova rodina.

Lídri pobaltských krajín smútia nad smrťou bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Včera oceňovali jeho odvahu, keď im pomáhal znovu získať nezávislosť od Sovietskeho zväzu. "Jeľcin bol štátnikom, ktorý položil základy na získanie nezávislosti Litvy," povedal pre AFP litovský premiér.

Americkú protiraketovú základňu v Poľsku odmieta šesť z desiatich Poliakov. Účasť Poľska na americkom protiraketovom štíte si podľa prieskumu neželá 57 percent oslovených, základňu podporuje štvrtina opýtaných.

Americký Kongres bude o niekoľko dní hlasovať o návrhu zákona, ktorý stanoví časový harmonogram odchodu amerických vojakov z Iraku. Vojaci by mali Irak postupne opúšťať od 1. októbra. Odchod jednotiek by sa mal ukončiť do 1. apríla budúceho roku. Po tomto dátume si majú Spojené štáty ponechať v Iraku iba vojakov, ktorí budú zabezpečovať výcvik irackých ozbrojených síl, ochranu amerických jednotiek a cielené protiteroristické operácie.

Odborní pracovníci Správy Tatranského národného parku vyzvali riaditeľa na odstúpenie. Dôvodom výzvy je nečinnosť v otázke ťažby dreva v Tichej a Kôprovej doline. "Máme vážne obavy, že táto ťažba je len začiatok lavíny, ktorú spustil Váš príchod do našej organizácie – napísali pracovníci. Ďalším dôvodom výzvy na odstúpenie sú návrhy stredísk cestovného ruchu a nových zjazdových tratí, ktoré sa majú realizovať v srdci najstaršieho národného parku a v tatranských prírodných rezerváciách s najvyšším stupňom ochrany. Podľa riaditeľa Správy TANAP-u, Pavla Majka, je pod výzvou podpísaných sedem z 35 zamestnancov správy. Celú výzvu chápe Majko ako vyrovnávanie si účtov časti zamestnancov.

Kežmarskí a Popradskí hasiči uhasili požiar lesa pri Lendaku. Horelo asi 60 hektárov a oheň uhasilili okolo desiatej večer. Dnes budú záchranári požiarovisko ešte sledovať.

Kurzy NBS: Euro- 33,53, Americký dolár - 24,73, Britská libra - 49,46 halierov.

Už v piatok sa v Moskve začnú majstrovstvá sveta v hokeji. Najväčším favoritom je domáce Rusko. Ku favoritom na zisk majstrovského titulu patrí aj Kanada, Švédsko či Česká republika, slušné šance majú aj Fíni či Slováci, sedmičku silných uzatvára USA. Minimálne nádeje na zlato majú podľa stávkových kancelárií ostatné reprezentácie. Pod kurz 100 sa dostalo ešte Lotyšsko a Švajčiarsko.

**********************

Prevažne oblačno a miestami slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Postupne severozápadný vietor 10 až 25 km/h.