Thursday, April 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

27.4. 8.00
Ak by medzinárodné spoločenstvo uznalo samosprávu kosovských Albáncov, tak potom by plným právom mohli požadovať podobný krok aj Maďari žijúci v Rumunsku a na Slovensku. Včera to v Belehrade vyhlásil srbský premiér Vojislav Koštunica. Predseda srbskej vlády o tom hovoril pri prijatí zástupcov 15 členských krajín Bezpečnostnej rady OSN, ktorí pricestovali na trojdňovú návštevu Belehradu a Kosova. Chcú sa informovať o situácii v juhosrbskej provincii.

Bieloruská polícia rozohnala stretnutie oponentov prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorí pri spomienke na tragédiu v Černobyle protestovali proti výstavbe jadrovej elektrárne na území Bieloruska.Bielorusko, ktoré susedí s Ukrajinou, bolo po výbuchu v Černobyle 26. apríla 1986 silne kontaminované. Štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie stanovila hornú hranicu počtu obetí na 4 tisíc, podľa niektorých odporcov jadrovej energie si katastrofa vyžiadala priamo alebo nepriamo až 100 tisíc ľudských životov.

Favorit francúzskych prezidentských volieb Nicolas Sarkozy vyjadril včera svoj postoj ku kľúčovým zahraničnopolitickým otázkam, ktorý by ako prezident zaujal. Sarkozy povedal, že ak voľby vyhrá, bude zvažovať stiahnutie francúzskych vojakov z Afganistanu.

Pravicový prezidentský Sarkozy vedie v priazni voličov pred druhým kolom volieb nad socialistickou vyzývateľkou Ségoléne Royalovou, ale jeho náskok sa zmenšil. Vyplýva to z výsledkov dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky. Exminister vnútra Sarkozy má podporu 52 percent voličov, Royalová sa môže oprieť o dôveru 48 percent Francúzov.

Popredná osobnosť ruskej protiputinovskej opozície a bývalý šachový veľmajster Garri Kasparov vyzval včera západných lídrov, aby sa postavili proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Varoval ich, že nečinnosť z nich urobí spoluzodpovedných za zločiny, ku ktorým ešte len dôjde. "Je na čase, aby Západ povedal Putinovi, že sa už ďalej nebude ticho prizerať v pretváraní Ruska na diktatúru.

USA prepustili z Guantánama na Kube ďalších dvoch väzňov zadržiavaných v súvislosti s vojnou proti terorizmu. Jeden z "vojnových zajatcov" bol vydaný do Afganistanu a druhý do Maroka.

Taliansku hrozí nedostatok vody. Niekoľkomesačné sucho spôsobilo, že vodné rezervy v porovnaní s desaťročným priemerom od septembra klesli na 50 percent. Talianski experti dnes varovali aj pred vlnou horúčav v júni. Ekológov znepokojuje najmä stav najväčšej talianskej rieky Pád, ktorého hladina je rekordne nízko. Umierajúca, vyše 600 km dlhá rieka zásobuje vodou územie, na ktorom žije 35 miliónov ľudí.

Lesníci včera ráno zastavili práce v Tichej a Kôprovej doline. Práce neobnovia, kým nebude prípad došetrený na základe podania, ktoré dostala inšpekcia životného prostredia. Lesníci ešte môžu vypratať spracované drevo, ale nebude sa spracovávať ďalšia kalamita. Pohybovať sa tam budú už len vývozné súpravy.

Asi päťdesiat ľudí sa včera zhromaždilo pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe na protest proti údajnému ničeniu Tatranského národného parku. Podľa milovníkov prírody je ťažba dreva v slovenskej Tichej a Kôprovej doline nezákonná. Organizátorom protestu prekáža, že po ničivej víchrici v roku 2004 bola kalamita v národnom parku odstraňovaná mechanizáciou a nie prírodnými procesmi. Padnuté stromu majú pritom chrániť mladé stromčeky pred vetrom, snehom a eróziou pôdy a umožniť tak rast nového lesa.

V jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach pribudne úplne nový reaktor, ktorý vybuduje nemecká spoločnosť. Včera to povedal premiér Robert Fico po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Fico nešpecifikoval, o ktorú spoločnosť ide, subjekt je však už zapojený do distribúcie elektrickej energie na Slovensku.

V Moskve sa dnes začínajú hokejové MS. Slovensko zatiaľ nahlásilo na súpisku pre hokejové MS troch brankárov, siedmich obrancov a ôsmich útočníkov. Chýbajú na nej útočníci z NHL Marián Hossa, Pavol Demitra, Marián Gáborík, Miroslav Šatan a Branko Radivojevič. Všetci piati môžu byť dopísaní na základe ich prítomnosti v Moskve a predloženia cestovných dokladov najneskôr dve hodiny pred každým zápasom Slovenska. Dnes sa stretnú USA s Rakúskom a Fínsko s Ukrajinou, Bielorusko s Českom a Rusko s Dánskom. Slovenska sa zajtra stretne s Nórskom.

Včera sa hrali prvé zápasy semifinále futbalového Pohára UEFA: Espanyol Barcelona - Werder Brémy 3:0, Osasuna Pamplona - FC Sevilla 1:0


*********************************
Prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor.