Thursday, April 26, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

26.04.2007 10:00

Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle dnes pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.

Poslanci Mestského zastupiteľstva Košice na dnešnom rokovaní stiahli z programu návrh na zdraženie mestskej dopravy. Hovoriť budú o návrhu zrušiť šesť základných škôl. Najmä preto je na dnešnom rokovaní okolo 100 rodičov. V rokovacej sále rozvinuli transparenty a mávadlá, pretože návrh na zrušenie škôl považujú za neracionálny a neobjektívny.

Cez víkend sa v Slovenskom raji začne letná turistická sezóna. Už počas trojdňového otvorenia sezóny budú obce vyberať vstupné do Slovenského raja. Dospelí zaplatia za vstup 40 korún, deti polovicu.

Podmienky pre cykloturistiku, lyžovanie na bežkách a jazdenie na koni chcú vytvoriť starostovia deviatich obcí združených v mikroregióne Údolie smrti vo Svidníckom okrese. Projekt zameraný na rozvoj cestovného ruchu počíta s vybudovaním okružnej turistickej trasy dlhej 25 - 30 kilometrov.

euro 33,66 amer dolár 24,66 brit libra 49,42

Výstupné lekárske testy útočníka tímu NHL Dallas Stars Ladislava Nagya nedopadli dobre a jeho štart na svetovom šampionáte v Moskve je vylúčený. Vedenie slovenskej výpravy povolalo na uvoľnené miesto útočníka majstrovského Slovana Bratislava a najužitočnejšieho hráča slovenského play off Mareka Urama, ktorý tak na poslednú chvíľu nahradil pôvodne čakajúceho Františka Skladaného. Marek Uram sa pripojí k výprave už dnes

V tretích súbojoch semifinále play off extraligy basketbalistov sa prekvapenie zrodilo v Košiciach, kde domáci víťaz základnej časti súťaže nestačil na Spišskú Novú Ves a podľahol jej 91:98. Znamená to, že Spišiaci sa ujali v sérii vedenia 2:1 a sú len krok od historického postupu do finále.

V druhom zápase v Bratislave favorizovaný domáci Inter zdolal ešte stále majstrovský Lučenec 104.84. Interisti vedú v sérii 2:1. Semifinálové série pokračujú štvrtými stretnutiami v sobotu 28. apríla v Spišskej Novej Vsi a Lučenci.

Basketbalistky K Cero V.O.D.S. Košice sa stali majsterkami Slovenska. Favorizované Košičanky zvíťazili vo štvrtom finálovom súboji play off na palubovke tímu MBK Ružomberok 73:60. Sériu vyhrali 3:1 na zápasy a po štvrtý raz v rade si vybojovali titul.

Včera sa rozhodlo aj o držiteľkách bronzových medailí. Vo štvrtom zápase série o 3. miesto hráčky Inpeku UKF Nitra zvíťazili v Poprade 68:62 a v sérii dominovali 3:1. Na tretej priečke vystriedali Nitranky práve Popradčanky, ktoré na tejto pozícii skončili v ostatných dvoch ročníkoch.

****************************

Slnečno.
Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s