Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

24.04.2007 14:00

Britská protiteroristická polícia dnes zatkla šiestich ľudí, ktorí sú podozriví z navádzania na teroristické činy v zámorí a zo zhromažďovania peňazí pre teroristov. Päť ľudí zatkla polícia v Londýne a jedného človeka v mestečku Luton,severozápadne od hlavného mesta.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzdvihol bývalého ruského prezidenta ako kľúčovú osobnosť pri presadzovaní reforiem v Rusku a zbližovaní medzi Západom a Východom. Jeľcin bol prvým prezidentom po rozpade Sovietskeho zväzu a na čele krajiny stál v zložitom období prechodu k demokracii a kapitalizmu. Zomrel včera na srdcový infarkt.

Štyria z desiatich Švédov sú ochotní znížiť svoju životnú úroveň, aby tak pomohli zastaviť globálne otepľovanie, kým sedem z desiatich opýtaných sa obáva vplyvu klimatických zmien. Záujem o túto problematiku sa predpokladal, no ochota zmeniť spôsob života je väčšia, ako kedykoľvek predtým. Problémy klímy sú veľmi silné a od základu ovplyvňujú ľudí.

Proti ťažbe v Tichej a Kôprovej doline sa bude protestovať aj v Prahe. Zhromaždenie by malo byť vo štvrtok od 9:00 do 10:00 pred slovenským veľvyslanectvom.

Riziko lesných požiarov výrazne zvyšuje dlhodobo suché počasie. Ministerstvo pôdohospodárstva a štátny podnik Lesy SR apelujú na verejnosť, aby v blízkosti lesov nezakladali oheň, nevypaľovali trávu a tiež, aby v lese nefajčili. Ak sa riziko bude naďalej zvyšovať, bude nevyhnutné vyhlasovať v jednotlivých oblastiach Slovenska zákaz vstupu do lesov.

Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Moskve, ktoré sa začínajú už v piatok, vrcholí v Košiciach. Na zverencov trénera Júliusa Šuplera dnes čaká dnes o piatej posledný prípravný duel pred šampionátom. V Steel Aréne nastúpia proti Bielorusom.

Okrem toho dnes budú ďalšie 3 prípravné zápasy. Stretnú sa:
Rusko - Rakúsko
Fínsko - Kanada
Lotyšsko - Dánsko

Z avizovanej šestice elitných útočníkov zo zámorskej NHL, ktorá mala posilniť slovenskú hokejovú reprezentáciu, vypadol krídelník New York Islanders Richard Zedník. Tridsaťjedenročný rodák z Banskej Bystrice sa trénerovi Júliusovi Šuplerovi poďakoval za pozvánku, ale zároveň sa aj ospravedlnil. Nahradiť by ho mohol Ladislav Nagy z Dallasu, pre ktorého sa sezóna v zámorí skončila v noci na dnes.

Maskotom blížiacich sa majstrovstiev sveta v hokeji bude medveď Timka. Organizátori svetového šampionátu meno odvodili od anglického slova Team. Medveď bol talizmanom štyroch z piatich hokejových šampionátov, ktoré sa uskutočnili, resp. uskutočnia v Moskve. Rovnako bol medveď "Míša" aj maskotom moskovských olympijských hier v roku 1980.

************************************************
P O P O L U D N I E:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov, na východe miestami okolo 16 stupňov.
Slabý až mierny premenlivý vietor do 5 m/s (20 km/h).

Najnižšia nočná teplota 8 až 4 stupne.

S T R E D A:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.