Monday, April 23, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Bývalý ruský prezident Boris Jeľcin zomrel, informujú dnes ruské médiá. Jeľcin bol prvým ruským demokratickým prezidentom po Michailovi Gorbačovovi. Podľa hovorcu Kremľa nie sú dalšie informácie o jeho smrti. Je však známe, že Jeľcin mal srdcové problémy. Jeľcin sa stal prezidentom v júci 1991 a vládol do roku 1999 ked ho nahradil Vladimir Putin.

Ministri zahraničia EÚ dnes v zhode s decembrovou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN formálne odsúhlasili zavedenie sankcií voči Iránu. Dohodli sa na čiernom zozname ľudí a organizácií napojených na iránsky jadrový priemysel. Úplný zoznam nežiaducich osôb, ktorým boli zmrazené účty a majú zákaz cestovať do EÚ, prinesú úradné noviny EÚ zajtra.

Plán Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít aj na územie Európy ohrozuje svetovú bezpečnosť. Po rokovaní s americkým ministrom obrany Robertom Gatesom to dnes v Moskve vyhlásil jeho ruský rezortný kolega Anatolij Serd jukov.

Súčasná vláda znižovať dane z príjmov nebude. Povedal to predseda vlády Robert Fico na dnešnej prednáške na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Povedal: "Už 19-percentná daň je na hranici udržateľnosti, z čoho má tá krajina žiť? Zníženie je absolútne neakceptovateľné."

Pracovníci spoločnosti Skanska Prievidza vyrazili prvých tristo metrov v štvorkilometrovej štôlni Elisabeth, aby umožnili investorovi z Košíc prístup k významnému ložisku mastenca v Gemerskej Polome a jeho ťažbu. Príprava štôlne má byť hotová do dvoch rokov. V novej bani by sa malo začať ťažiť o tri roky a prácu v nej by malo nájsť niekoľko desiatok ľudí.

Polícia objavila v autoservise na Liptove 19 ukradnutých áut. Ako informoval žilinský krajský policajný riaditeľ, 28-ročný majiteľ autoservisu z Liptovskej Porúbky predával alebo sprostredkovával predaj ukradnutých áut, ktoré mali pozmenené identifikačné znaky.

Pri Liptovskej Tepličke uhryzla vretenica 39-ročného lesného robotníka do ruky. Muž pravdepodobne vretenicu vyrušil pri vyhrievaní sa na slnku. Záchranári sa postarali o jeho transport do popradskej nemocnice.

Na popradskom námestí sv. Egídia sú lesnícke dni. Ich úlohou je priblížiť vzácnosť lesa v Tatrách a podtatranskej oblasti a prácu lesníkov. Návštevníci si môžu pozrieť videoprojekcie, vzorky sadeníc rôznych drevín, vzorkovnice dreva, drevené skladačky, ako aj ukážky práce s poľovníckymi psami. Dnešnou hlavnou témou bolo vyhlásenie súťaže pre školy s názvom Tatranské naj a vystúpenie sokoliarov zo Školy v prírode pod Sitnom.

Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Moskve, ktoré sa začínajú už v piatok, vrcholí v Košiciach. Na zverencov trénera Júliusa Šuplera čaká zajtra posledný prípravný duel pred šampionátom. V Steel Aréne nastúpia proti Bielorusom.

Okrem toho budú zajtra ďalšie 3 prípravné zápasy. Stretnú sa:
Rusko - Rakúsko
Fínsko - Kanada
Lotyšsko - Dánsko

Švédsko nastúpi na hokejových majstrovstvách sveta v Moskve bez Petra Forsberga. Švéd má za sebou náročnú sezónu, ktorú poznačili časté zranenia.

*********************
N O C:
Polojasno. Nadránom od severozápadu pribúdanie oblačnosti a ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 3 až -2. Slabý vietor.

U T O R O K:
Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na krajnom severe okolo 16 stupňov.