Monday, April 30, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

30.04.2007 10:00

Niekoľko ľudi je uväznených v horiacej budove v Manchestri. Požiar obchodného päťposchodového centra majú hasiči pod kontrolou. Na mieste zasahuje 15 áut. Ale aj napriek tomu môže budova spadnúť.

Počet účastníkov včerajšej demonštrácie v Istanbule na podporu tureckého sekulárneho systému a demokracie presiahol jeden milión. Informovali o tom policajné zdroje. Zhromaždenie podporilo približne 600 mimovládnych organizácií a podľa organizátorov prilákalo do Istanbulu ľudí z celého Turecka i zo zahraničia.

Srbský premiér Vojislav Koštunica včera navrhol, aby provincia Kosovo v budúcnosti získala štatút "kontrolovanej autonómie". Zároveň vyzval tamojších etnických Albáncov, aby prijali ponuku širokej autonómie a vzdali sa požiadavky na formálnu nezávislosť.

Suchom sužovaná Austrália čelí najextrémnejším dôsledkom klimatických zmien na svete. Milióny obyvateľov vo veľkomestách sa budú musieť pomaly ale isto naučiť žiť s nedostatkom pitnej vody. Vláda pred časom varovala poľnohospodárov, že ak v krajine nezačne pršať, najúrodnejší región v krajine by sa tak mohol premeniť na púšť.

Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics dnes položí vo Voderadoch pri Trnave základný kameň závodu na výrobu LCD obrazoviek. Do výstavby novej továrne firma investuje 320 miliónov eur a mala by v nej zamestnať okolo 1200 ľudí.

kurzy NBS: euro 33,67, americký dolár 24,64 a britská libra 49,32 halierov.

Výsledky včerajších zápasov na hokejových majstrovstvách:
Fínsko - Dánsko 6:2
Rusko - Ukrajina 8:1.
Česko - Rakúsko 6:1
USA - Bielorusko 5:1.

Dnes na majstrovstvách opäť nastúpia aj Slováci. O 14:15 sa stretnú s Nemeckom. V tom istom čase bude zápas A-skupiny Švajčiarsko - Taliansko.
Lotyšsko - Švédsko 18.15, A-skupina
Kanada - Nórsko 18.15, D-skupina

Večer sa budú hrať 2 zápasy b asketbalového Slovenského pohára žien.
o piatej sa stretnú K Cero V.O.D.S. Košice - Myjava
o štvrť na osem - MBK Ružomberok - Inpek UKF Nitra

Slovenskí futbalisti do 18 rokov o hodinu nastúpia na zápas medzinárodného futbalového turnaja "Slovakia Cup 2007" . Stretnú sa s výberom Albánska.

V ďalších zápasoch proti sebe nastúpia
Česko - Maďarsko
Poľsko - Chorvátsko
Ukrajina - Rusko

****************
Slnečno, miestami, najmä na severe a východe, zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na juhozápade a juhu stredného Slovenska do 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne severný vietor 3 až 6 m/s