Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

26.04.2007 7:00

Včera sa svet naposledy rozlúčil so zosnulým bývalým ruským prezidentom Borisom Jeľcinom, ktorý zomrel v pondelok na infarkt vo veku 76 rokov. V krajine vyhlásili štátny smútok a zástavy boli zvinuté na pol žrde. TV stanice zrušili všetky zábavné programy a smútočný obrad bol odvysielaný v priamom prenose.

Európska únia bude počas nadchádzajúceho summitu tlačiť na Spojené štáty, aby splnili svoj sľub a zaradili všetky členské krajiny únie do svojho bezvízového programu. Z 27 členov EÚ je do programu zaradených iba 15 krajín, ktorých obyvatelia môžu cestovať do Štátov bez víz.

Do detskej nemocnice v somálskom hlavnom meste plnej zranených dopadla včera raketová strela. Vybuchla v miestnosti, kde bolo asi 30 dospelých, zatiaľ však nie je známe, koľko ľudí zahynulo alebo utrpelo zranenia. Detských pacientov už dávnejšie evakuovali, pretože nemocnica sa nachádza v nebezpečnej oblasti. Pravdepodobne šlo o úmyselný útok, ktorý však jednoznačne prišiel zo strany vládnych vojsk, pretože islamskí povstalci nemajú raketové strely.

Popradskí policajti aj včera zasahovali v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Zakročili proti tým, ktorí nerešpektovali zákaz vstupu do priestoru, kde prebieha ťažba kalamitného dreva. Z ich strany došlo k páchaniu priestupku proti poriadku v správe.

Včera sa v Levoči skončila Krajská scénická žatva. Hlavnú cenu získalo Divadlo mladých zo Šuňavy s hrou Pytačky. Okrem nich boli na celoslovenské prehliadky nominované ešte dva popradské súbory: Non Tropo a Commedia. Cenu za mužské herecké výkony dostali Michal Zajac zo Šuňavy a Michal Novák z Commedie Poprad. Porota odľahčila záverečný ceremoniál aj cenou za "najružovejší kostým". Patril hlavnej ženskej postave z hry Pytačky.

euro 33,66 amer dolár 24,66 brit libra 49,42

V tretích súbojoch semifinále play off extraligy basketbalistov sa prekvapenie zrodilo v Košiciach, kde domáci víťaz základnej časti súťaže nestačil na Spišskú Novú Ves a podľahol jej 91:98. Znamená to, že Spišiaci sa ujali v sérii vedenia 2:1 a sú len krok od historického postupu do finále.

V druhom zápase v Bratislave favorizovaný domáci Inter zdolal ešte stále majstrovský Lučenec 104.84. Interisti vedú v sérii 2:1. Semifinálové série pokračujú štvrtými stretnutiami v sobotu 28. apríla v Spišskej Novej Vsi a Lučenci.


Basketbalistky K Cero V.O.D.S. Košice sa stali majsterkami Slovenska. Favorizované Košičanky zvíťazili vo štvrtom finálovom súboji play off na palubovke tímu MBK Ružomberok 73:60. Sériu vyhrali 3:1 na zápasy a po štvrtý raz v rade si vybojovali titul.

Včera sa rozhodlo aj o držiteľkách bronzových medailí. Vo štvrtom zápase série o 3. miesto hráčky Inpeku UKF Nitra zvíťazili v Poprade 68:62 a v sérii dominovali 3:1. Na tretej priečke vystriedali Nitranky práve Popradčanky, ktoré na tejto pozícii skončili v ostatných dvoch ročníkoch.


V súboji semifinále futbalovej Ligy majstrov sa v čisto anglickom dueli zrodilo v Londýne víťazstvo domácej Chelsea nad FC Liverpool 1:0. O jediný presný zásah stretnutia sa postaral v 29. min Joe Cole. Odveta je na programe v utorok 1. mája v Liverpoole.

POČASIE

Slnečno. Ráno a dopoludnia ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov.