Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

25.04.2007 07:00

Bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý v pondelok zomrel vo veku 76 rokov na zlyhanie srdca, pochovajú dnes na historickom moskovskom cintoríne Novodevič. Deň štátneho pohrebu prvého demokraticky zvoleného ruského prezidenta je v Rusku dňom národného smútku.

Počet Čechov, ktorí sú proti americkému návrhu vystavať časť protiraketovej základe v Českej republike, sa zväčšuje. Proti návrhu sa vyslovilo 68 percent respondentov. Súhlas s ním vyjadrilo 26 percent opýtaných.

Nemecko a Veľká Británia budú spoločne pracovať na tom, aby skupina najvyspelejších krajín sveta G8 splnila svoj prisľúb zvýšiť rozvojovú pomoc pre Afriku. Oznámila to nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s britským premiérom Tonym Blairom a bývalým generálnym tajomníkom OSN Kofim Annanom. Lídri G8 sa pred dvoma rokmi zaviazali, že do roku 2010 zdvojnásobia pomoc Afrike na úroveň 50 miliárd dolárov.

Ruskí a americkí predstavitelia sa včera dohodli na prepojiť svoje okrajové územia podmorským tunelom. Na konferencii v Moskve pod názvom Megaprojekty východu Ruska prejavili obe strany záujem o výstavbu diaľnice popod Beringov prieliv

Masívny odliv pracovnej sily z Lotyšska spôsobuje zahraničným investorom v pobaltskej krajine problémy s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. Tiež vzniká tlak na zvyšovanie platov.

euro 33,66 amer dolár 24,78 brit libra 49,54

Slovenskí hokejisti podľahli v záverečnom prípravnom stretnutí pred odchodom na majstrovstvá sveta v Rusku k tímu Bieloruska 1:2. Pred vypredanou košickou Steel Arenou sa zrodil navlas rovnaký výsledok ako vlani v úvodnom súboji majstrovstiev sveta v lotyšskej Rige. Slovenský gól strelil Somík.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler zúžil včera po prípravnom stretnutí v Košiciach nomináciu na majstrovstvá. Do ruskej metropoly definitívne nepocestujú Dušan Milo, Martin Cibák, Michal Hudec, Miroslav Hlinka, Marcel Šterbák a najlepší hráč extraligy Marek Uram. Tréner Šupler bude ešte kontaktovať útočníka Dallasu Ladislava Nagya.

Súhrn výsledkov ďalších prípravných zápasov:
Rusko - Rakúsko 4:3
Lotyšsko - Dánsko 5:2
Fínsko - Kanada 4:2

V prvom semifinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov zvíťazil Manchester United nad AC Miláno 3:2

***************************************
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.