Monday, April 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

13.00
Izrael dnes zverejní prvú oficiálnu správu o minuloročnej vojne proti libanonskému hnutiu Hizballáh. Očakáva sa, že bude kritická voči premiérovi Ehudovi Olmertovi, nemala by však odporučiť jeho odvolanie. Podľa médií však bude Olmert čeliť najväčšiemu boju počas svojej politickej kariéry. Olmertovi podľa prieskumov verejnej mienky dôverujú iba dve percentá Izraelčanov. Jeho pozíciu okrem rozhodnutia začať vojnu proti Hizballáhu oslabili aj série korupčných škandálov. Olmert sa však podľa druhého najväčšieho denníka Maariv nemieni vzdať.

Päť mužov dnes odsúdili za plánovanie bombových útokov v Británii, ktoré mohli zabiť stovky ľudí. Teroristi chceli po dlhoročných prípravách zaútočiť v obchodných centrách, nočných kluboch, a v plynových sieťach. Muži boli napojení na Al kájdu.

Pri policajnej stanici na severe Korziky vybuchla v noci na dnes malá plynová bomba. Ostrov má dnes v rámci kampane navštíviť prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy. K útoku, ktorý na policajnej centrále poškodil elektrický transformátor a začiernil steny budovy, sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Európska komisia víta rozhodnutie Holandska, ktoré od zajtra otváva svoj pracovný trh občanom ôsmich nových členských krajín Európskej únie. Ide o krajiny, ktoré vstúpili do EÚ v máji 2004 a možnosť pracovať v Holandsku tak budú mať aj slovenskí občania. Holandsko sa tým stáva v poradí deviatym štátom pôvodnej európskej pätnástky, ktorý zrušil tieto obmedzenia.

Čínska vláda využíva prípravy na budúcoročné olympijské hry v Pekingu ako zámienku na prísnejšie zásahy proti disidentom. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy organizácie Amnesty International. Správa Amnesty kritizuje tiež mimoriadne opatrenia, zamerané na "vyčistenie" Pekingu, ktoré umožňujú zadržiavať podozrivých páchateľov menších trestných činov - ako napríklad tulákov, narkomanov a malých zlodejov - až štyri roky bez konania súdneho procesu.


Asi milión Turkov včera v Istanbule demonštrovalo proti vláde, ktorú obvinili zo snáh o vytvorenie islamského štátu. Zároveň žiadali, aby stiahla svojho kandidáta na post prezidenta. Napriek protestom a hrozbe mocnej armády, že zasiahne do volieb, minister zahraničných vecí a tvorca úsilia o členstvo krajiny v EÚ Abdullah Gül vyhlásil, že zostáva prezidentským kandidátom.



V Severnom Írsku začal platiť zákaz fajčenia na verejných miestach. Podobný zákon tak platí už v troch krajinách Spojeného kráľovstva, teda aj Škótsko a Wales. Anglicko ho zavedenie 1. júla.

Zastupiteľský úrad SR v Pekingu dostal dnes ráno faxovú správu z čínskej Horolezeckej asociácie o tom, že Slovák Marek Hudák 22. apríla počas výstupu južnou stranou na horu Šiša Pangmu vo výške takmer 8000 m n.m. spadol a zahynul. Telo sa doteraz nenašlo. Vedúci slovenskej výpravy, ako aj ďalší jej členovia túto nešťastnú udalosť potvrdili.

Slovenský horolezec Marek Hudák sa spolu s dalším horolezcom Jozefom Kopoldom pokúšal v utorok zdolať túto horu. Kopoldovi sa to podarilo, Hudák tesne pod vrcholovým hrebeňom pokus vzdal a mal sa vrátiť do vrcholového bivaku alebo do základného tábora, kam však nedošiel.

Cesta v okolí hranice s Poľskom na Morské oko zablokovaná. Poliaci neoslavujú len zajtrajší sviatok 1.mája ale aj 3.mája sviatok prvej ústavy. Hraničná polícia vyzýva, slovákoj aj Poliakov aby prechádzali iným hraničným priechodom ako Lysá Poľana, napr. Jurgov.

Letisko Poprad - Tatry vybavilo sa prvé štyri mesiace zhruba 21 500 cestujúcich, čo je o približne 25 % viac ako v rovnakom období minulého roku. Na náraste prepravených cestujúcich sa podieľalo aj viac liniek do Londýna, otvorenie novej linky Poprad - Sliač - Praha koncom marca, ale aj nárast charterových cestujúcich počas zimnej sezóny,uviedol pre agentúru SITA riaditeľ popradského letiska Peter Polerecký.

Suchom sužovaná Austrália čelí najextrémnejším dôsledkom klimatických zmien na svete. Milióny obyvateľov vo veľkomestách sa budú musieť pomaly ale isto naučiť žiť s nedostatkom pitnej vody. Vláda pred časom varovala poľnohospodárov, že ak v krajine nezačne pršať, najúrodnejší región v krajine by sa tak mohol premeniť na púšť.

Na hokejovýách MS v Moskve Dnes na ľad opäť nastúpia aj Slováci. O 14:15 sa stretnú s Nemeckom. V tom istom čase bude zápas A-skupiny Švajčiarsko - Taliansko.
O štvrť na sedem sa stretnú Lotyšsko - Švédsko a
Kanada - Nórsko

****************
Popoludní P O P O L U D N I E:
Slnečno, na severe a východe miestami zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe okolo 11 stupňov.