Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

25.05.2007 17:30 Večerník

Dnes sa svet rozlúčil so zosnulým Borisom Jeľcinom

Európska únia bude tlačiť na Spojené štáty, aby splnili sľub o bezvízovom styku

Popradskí policajti aj dnes zasahovali v Tichej a Kôprovej doline

Cez víkend sa v Slovenskom raji začne letná turistická sezóna

príjemný podvečer

Dnes sa svet naposledy rozlúčil so zosnulým bývalým ruským prezidentom Borisom Jeľcinom, ktorý zomrel v pondelok na infarkt vo veku 76 rokov. V krajine vyhlásili štátny smútok a zástavy boli zvinuté na pol žrde. TV stanice zrušili všetky zábavné programy a smútočný obrad bol odvysielaný v priamom prenose.

Bohoslužba za Jeľcina sa konala za účasti svetových štátnikov, ako napríklad bývalých amerických prezidentov Billa Clintona a Georgea H.W. Busha, v chráme Krista Spasiteľa. Chrám bol zničený počas komunistického režimu a Jeľcin nechal s námahou vybudovať presnú kópiu zničenej budovy.

Okolo tristo ľudí sa zhromaždilo pred moskovskou katedrálou Krista Spasiteľa, aby zosnulému exprezidentovi povedali posledné zbohom. Ruská verejnosť exprezidenta v láske príliš nemala. Vníma ho ako osobu, ktorá zničila Sovietsky zväz a prinútila Rusko čeliť bolestivým a často chaotickým ekonomickým a politickým reformám.

Európska únia bude počas nadchádzajúceho summitu tlačiť na Spojené štáty, aby splnili svoj sľub a zaradili všetky členské krajiny únie do svojho bezvízového programu. Z 27 členov EÚ je do programu zaradených iba 15 krajín, ktorých obyvatelia môžu cestovať do Štátov bez víz.


Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle zajtra pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej delegácie, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".

Nicolas Sarkozy by porazil Ségolene Royalovú v druhom kole francúzskych prezidentských volieb pomerom hlasov 53 % ku 46 %. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky zverejneného dnes. "Cenní" voliči centristu Francoisa Bayroua by v 39 percentách volili Royalovú a 35 percent z nich by dalo hlas Sarkozymu. Podľa prieskumu je o svojom favoritovi rozhodnutých 90 percent oprávnených voličov.


Nemecko a Veľká Británia budú spoločne pracovať na tom, aby skupina najvyspelejších krajín sveta G8 splnila svoj prisľúb zvýšiť rozvojovú pomoc pre Afriku. Oznámila to nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s britským premiérom Tonym Blairom a bývalým generálnym tajomníkom OSN Kofim Annanom. Lídri G8 sa pred dvoma rokmi zaviazali, že do roku 2010 zdvojnásobia pomoc Afrike na úroveň 50 miliárd dolárov.


Návratom piatich príslušníkov Ozbrojených síl SR sa podľa ministra obrany Františka Kašického skončilo pôsobenie Slovenska v misii NATO v Iraku. Povedal to dnes pred médiami, keď udelil medaily dôstojníkom, ktorí sa včera vrátili z Iraku.


Vraždu 15-ročného dievčaťa vyšetruje polícia v Košiciach. Ešte minulý týždeň v lese pri obci Družstevná pri Hornáde niekto tupým predmetom udieral dievča do hlavy. Zomrela na následky zranení.

Popradskí policajti aj dnes zasahovali v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Zakročili proti tým, ktorí nerešpektovali zákaz vstupu do priestoru, kde prebieha ťažba kalamitného dreva. Z ich strany došlo k páchaniu priestupku proti poriadku v správe.


Polícia vyzvala všetkých zhromaždených účastníkov, aby opustili lokalitu. Nikto na túto výzvu nereagoval. Tí, ktorí neuposlúchli ani druhú výzvu, skončili na policajnom oddelení vo Vysokých Tatrách. Polícia situáciu v Tichej a Kôprovej doline naďalej monitoruje a v prípade, že dôjde k protiprávnemu konaniu, zasiahne.


Blokovaním prác v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách aktivistami vznikli spracovateľským firmám škody za viac ako 600 tisíc korún. Štátne lesy TANAP-u budú po konečnom vyčíslení vymáhať škody jednotlivo od tých, ktorí sa na zastavení prác v Tichej a Kôprovej doline priamo podieľali.


Cez víkend sa v Slovenskom raji začne letná turistická sezóna. Už počas trojdňového otvorenia sezóny budú obce vyberať vstupné do Slovenského raja. Dospelí zaplatia za vstup 40 korún, deti polovicu. V cene lístka je aj poistenie v prípade úrazu na rebríkoch a iných technických zariadeniach. Návštevníci sa môžu pre prípad zásahu horskej služby pripoistiť. Stála služba horských záchranárov na Čingove bude v prevádzke od 1. mája.


Tento rok sa členom Mikroregiónu Slovenský raj - sever stala aj Spišská Nová Ves. Mesto by chcelo do Slovenského raja vstúpiť projektom HorSKIpark v Novoveskej Huti, ktorá by sa mala stať ďalšou vstupnou bránou do národného parku.

Takmer 90 mil. korún bude stáť rekonštrukcia a revitalizácia Národnej kultúrnej pamiatky Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore.

Učiteľský plat by sa mal v tomto roku vyrovnať priemernému zárobku v národnom hospodárstve. Hoci sa od júla zvýši len o päť percent, v porovnaní s vlaňajškom by mal vzrásť o vyše 1 700 korún. Ministerstvo školstva tak počíta s tým, že učiteľ v roku 2007 zarobí viac ako 19 900 korún.


Informačná kancelária EP na Slovensku organizuje Informačné podujatie pri príležitosti 50. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Informačný autobus navštívi 10 vybraných miest s cieľom informovať obyvateľov Slovenska o Európskej únii.


euro 33,66 amer dolár 24,66 brit libra 49,42



ŠPORT

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler zúžil včera po prípravnom stretnutí v Košiciach nomináciu na majstrovstvá. Do ruskej metropoly definitívne nepocestujú Dušan Milo, Martin Cibák, Michal Hudec, Miroslav Hlinka, Marcel Šterbák a najlepší hráč extraligy Marek Uram.


Včera na Slovensko pricestoval útočník Minnesota Wild Marián Gáborík. Dvadsaťpäťročný rodák z Trenčína vynechal takmer polovicu uplynulej sezóny, no momentálne sa cíti zdravotne v poriadku.


Do Moskvy dnes odcestovalo 18 slovenských hokejových reprezentantov. Pätica útočníkov Marián Gáborík, Pavol Demitra a Branko Radivojevič z Minnesoty, Marián Hossa z Atlanty a Miroslav Šatan z New York Islanders sa k tímu pripoja neskôr. Marián Hossa s Demitrom do Moskvy pricestujú počas víkendu a úvodný duel nestihnú.


Slovenské tenistky budú bojovať o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie doma so srbskými hráčkami. Rozhodol o tom žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie ITF.


Tréner českej hokejovej reprezentácie Alois Hadamczik zverejnil svoju nomináciu. Na súpiske je dvadsaťšesť mien, z toho desať hráčov z NHL, jedenásť z českej extraligy a piati z iných európskych líg.


Basketbalová extraliga mužov pokračuje 3. zápasmi semifinále play off. Hrá sa na tri víťazné stretnutia. O šiestej proti sebe nastúpia:
Slávia TU Košice - Spišská Nová Ves - stav série 1:1
Inter Bratislava - E.S.O. Lučenec - stav série 1:1

Extraliga basketbalistiek má na programe zápas o 1. miesto. Od piatej hrajú MBK Ružomberok - K Cero V.O.D.S. Košice, stav série 1:2.
o 3. miesto budú od šiestej hrať: ŽBK Poprad - Inpek UKF Nitra - stav série 1:2


V semifinále Ligy majstrov sa o 20.45 stretnú FC Chelsea - FC Liverpool


POČASIE

N O C:
Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na severe miestami okolo 1 stupňa.
Slabý premenlivý vietor.

Š T V R T O K:
Slnečno. Ráno a dopoludnia ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov.