Monday, April 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

15.00
Piatich Britov napojených na Al-Kájdu uznal dnes súd v Londýne vinnými zo sprisahania s cieľom vykonať bombové útoky po celej Veľkej Británii. Stovky ľudí mohli prísť o život pri útokoch zacielených na nočné kluby, vlaky alebo obchodné centrá. Gang plánoval použiť 600 kg hnojiva z dusičnanu amónneho na výrobu výbušnín. Bombové atentáty mali byť odplatou za britskú podporu Spojeným štátom po útokoch z 11. septembra 2001. Podľa polície mali muži styky s dvoma zo štyroch britských islamistov, ktorí v júli 2005 vykonali v Londýne samovražedné atentáty a zabili 52ľudí.

Izrael dnes zverejní prvú oficiálnu správu o minuloročnej vojne proti libanonskému hnutiu Hizballáh. Podľa médií bude premiér Ehud Olmert čeliť najväčšiemu boju počas svojej politickej kariéry. Olmertovi podľa prieskumov verejnej mienky dôverujú iba dve percentá Izraelčanov. Jeho pozíciu okrem rozhodnutia začať vojnu proti Hizballáhu oslabili aj série korupčných škandálov. Olmert sa však podľa druhého najväčšieho denníka Maariv nemieni vzdať.

Stovky obyvateľov museli včera večer po silných dažďoch a následných povodniach evakuovať z postihnutých častí južne od Paríža. Zmena počasia si nevyžiadala žiadne obete, ani zranených. Hasiči zaznamenali stovky výjazdov a v niektorých prípadoch museli využiť aj gumové člny.

Nicolasa Sarkozyho, francúzskeho prezidentského kandidáta pripravuje na stredajší televízny duel so socialistkou Ségolene Royalovou trénerka. Podľa informácií novín Le Nouvel Observateur má Sarkozy z Royalovej strach a týždenník pripomína, že v roku 1995 sa obaja stretli v televíznej debate, ktorá sa skončila pre Sarkozyho zle. Royalová je síce žena, ale predovšetkým je politička a nebudem sa s ňou rozprávať ako so ženou, ale ako s niekým, kto chce zastávať najvyššiu funkciu v štáte," spresnil minulý týždeň Sarkozy v rozhovore pre istú franc. televíznu stanicu.

Tisíce obyvateľov sa vracia do somálskej metropoly Mogadišo, kde je po prudkých niekoľkodňových bojoch medzi armádou a povstalcami už štyri dni pokojná situácia. Podľa veliteľa síl Africkej únie môžu boje opäť prepuknúť. Navyše oblasti hrozí humanitárna kríza. "Ešte nenastal čas na oslavu," povedal veliteľ Katumba Wamala, ktorý má na starosti 1500 ugandských vojakov. Podľa jeho slov môžu povstalci ukrývajúci sa v meste stále predstavovať hrozbu.

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos Anatolij Perminov oznámil, že USA odmietli ruský návrh na spoločný prieskum Mesiaca. Na jednom z jeho pólov chcú američania vybudovať medzinárodný základný tábor. Rozhodnutie NASA považuje Rusko za "zvláštne", keďže USA majú podľa neho nedostatok expertov. Úrad pre let. a vesmír sa zatiaľ navyjadril.

Európska komisia víta rozhodnutie Holandska, ktoré od zajtra otváva svoj pracovný trh občanom ôsmich nových členských krajín Európskej únie. Ide o krajiny, ktoré vstúpili do EÚ v máji 2004 a možnosť pracovať v Holandsku tak budú mať aj slovenskí občania. Holandsko sa tým stáva v poradí deviatym štátom pôvodnej európskej pätnástky, ktorý zrušil tieto obmedzenia.

V stredu 9. mája sa brány Európskeho parlamentu naplno otvoria širokej verejnosti. Už po niekoľkýkrát tak pri príležitosti Dňa Európy budú mať európski občania možnosť osobne si prezrieť inštitúciu, ktorá ich zastupuje v Európskej únii. Oslavy na Slovensku predznamená informačný autobus, ktorý sa zastaví v desiatich mestách a ich obyvateľom sprostredkuje informácie o Európskej únii.

Predseda vlády Robert Fico doteraz nezareagoval na list, ktorý mu 19. apríla zaslalo Lekárske odborové združenia. Odborári ho v ňom žiadali o stretnutie, na ktorom by prerokovali požiadavky odborárov. "Ani výsledok rokovania tripartity z minulého utorka neposunul riešenie našich požiadaviek dopredu," dodal predseda odborov Marian Kollár. Z tohto dôvodu nepominuli dôvody na začatie štrajkovej pohotovosti, do ktorej tak lekári vstúpia od zajtra.

Od začiatku mája nadobudne účinnosť novela zákona o potravinách, ktorá umožní uložiť pokutu za predaj zdraviu škodlivých alebo skazených potravín až do výšky 10 mil. Sk. Rovnako postihnutý bude prevádzkovateľ aj v prípade, ak používa na výrobu potravín zložky po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti. Do konca apríla môže pritom pokuta v týchto prípadoch dosiahnuť najviac 1 mil. Sk.

Cesta v okolí hranice s Poľskom na Morské oko zablokovaná. Poliaci neoslavujú len zajtrajší sviatok 1.mája ale aj 3.mája sviatok prvej ústavy. Hraničná polícia vyzýva, slovákoj aj Poliakov aby prechádzali iným hraničným priechodom ako Lysá Poľana, napr. cez Jurgov.

58-ročný nevidiaci britský polot pristál dnes v austrálskom Sydney. Ukončil tak let okolo sveta, ktorý začal v Londýne začiatkom marca. Angličan preletel vyše 21-tisíc km. Stroj ovládal pomocou PC, s ktorým sa dorozumieval hlasom. Nevidiaci je od svojich 25 rokov. Takýmto spôsobom chce zbierať peniaze pre nevidiace deti.

Slovenská hokejová reprezentácia vyhráva po prvej dvadsaťminútovke svojho druhého vystúpenia v C-skupine na svetovom šampionáte v Moskve nad Nemeckom 1:0. Skóre stretnutia otvoril v 9. min pri presilovke Podhradský.

********************************

N O C:
Polooblačno až oblačno. Ojedinele občasný dážď, od cca 700 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0, na severe a Zahorí miestami okolo -2 stupňov.
Prevažne severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

U T O R O K:
Polooblačno až oblačno, na západe a na juhu stredného Slovenska prevažne malá oblačnosť.Najvyššia denná teplota 9 až 14, na západe a na juhu stredného Slovenska 19 stupňov.