Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

24.4.2007 11:00

Voliči neúspešného prezidentského kandidáta Francoisa Bayroua uprednostňujú v druhom kole prezidentských volieb socialistku Ségolene Royalovú pred konzervatívcom Nicolasom Sarkozym. Vyplýva to z prieskumu pre týždenník Le Point, ktorý zverejnili dnes.

Bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý zomrel včera vo veku 76 rokov na zlyhanie srdca, pochovajú zajtra na historickom moskovskom cintoríne Novodevič. Smútočná ceremónia bude v moskovskom chráme Krista Spasiteľa. Deň štátneho pohrebu prvého demokraticky zvoleného ruského prezidenta bude v Rusku dňom národného smútku.

Americkú protiraketovú základňu v Poľsku odmieta šesť z desiatich Poliakov. Účasť Poľska na americkom protiraketovom štíte si podľa prieskumu neželá 57 percent oslovených, základňu podporuje štvrtina opýtaných.

Riziko lesných požiarov výrazne zvyšuje dlhodobo suché počasie. Ministerstvo pôdohospodárstva a štátny podnik Lesy SR apelujú na verejnosť, aby v blízkosti lesov nezakladali oheň, nevypaľovali trávu a tiež, aby v lese nefajčili. Ak sa riziko bude naďalej zvyšovať, bude nevyhnutné vyhlasovať v jednotlivých oblastiach Slovenska zákaz vstupu do lesov.

Kežmarskí a Popradskí hasiči uhasili požiar lesa pri Lendaku. Horelo asi 60 hektárov a oheň uhasilili okolo desiatej večer. Dnes záchranári požiarovisko ešte sledujú.

Vo Veľkej Fatre hasiči pokračujú v boji s lesným požiarom. Tlejúce ohniská vyhľadáva a hasí 80 hasičov a okolo 20 pracovníkov Lesov SR. Od rána požiar hasia aj tri vrtuľníky s bambi vakmi. V noci hasiči požiar monitorovali a strážili, aby sa nerozšíril k obydliam, zasahovať však nemuseli.

Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Moskve, ktoré sa začínajú už v piatok, vrcholí v Košiciach. Na zverencov trénera Júliusa Šuplera dnes čaká posledný prípravný duel pred šampionátom. V Steel Aréne nastúpia proti Bielorusom.

Okrem toho dnes budú ďalšie 3 prípravné zápasy. Stretnú sa:
Rusko - Rakúsko
Fínsko - Kanada
Lotyšsko - Dánsko

Švédsko nastúpi na hokejových majstrovstvách sveta v Moskve bez Petra Forsberga. Švéd má za sebou náročnú sezónu, ktorú poznačili časté zranenia.

**********************

Prevažne oblačno a miestami slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Postupne severozápadný vietor 10 až 25 km/h.