Monday, April 23, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17:30
* Zomrel bývalý prezident Boris Jeľcin
* EÚ schválila sankcie BR OSN voči Iránu
* Prezidentského kand. Sarkozyho podporilo 31 % Royalovú 26%francúzskych voličov
*Slovenská polícia odhalila pravdepodobne najväčší daňový podvod v histórii Slovenska
* Súčasná vláda nebude znižovať dan z príjmov
* Nad Lendakom horí
Dobrý večer

Bývalý ruský prezident Boris Jeľcin zomrel, informujú dnes ruské médiá. Podľa hovorcu Kremľa mal 76-ročný Jeľcin srdcové problémy. Jeľcin bol prvým demokratickým prezidentom po Michailovi Gorbačovovi. Prezidentom sa stal v júni 1991 a vládol do roku 1999 ked ho nahradil Vladimir Putin.

Ministri zahraničia EÚ dnes v zhode s decembrovou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN formálne odsúhlasili zavedenie sankcií voči Iránu. Dohodli sa na čiernom zozname ľudí a organizácií napojených na iránsky jadrový priemysel. Úplný zoznam nežiaducich osôb, ktorým boli zmrazené účty a majú zákaz cestovať do EÚ, prinesú úradné noviny EÚ zajtra.

Konzervatívec Nicolas Sarkozy získal v prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku vyše 31 percent a Royalová takmer 26 percent hlasov. Údaje nezahŕňajú hlasy Francúzov, ktorí hlasovali na ambasádach v zahraničí. Tie zverejnia neskôr. Rozhodujúce druhé kolo volieb bude 6. mája. Podľa prieskumu verejnej mienky by v ňom mal Sarkozy získať 54 percent hlasov, kým Royalová 46 percent. K urnám včera pristúpilo 83 percent voličov.

Lietadlo spoločnosti Olympic Airlines na trase Atény - Štrasburg muselo núdzovo pristáť na mníchovskom letisku po tom, čo sa anonym telefonicky gréckej polícii vyhrážal, že na jeho palube je umiestnená bomba. Správu priniesla grécka štátna televízia NET.

V Spojených štátoch odhalili pamätník obetiam, ktoré vo virginskom vysokoškolskom areáli zastrelil Kórejčan. Kvetmi a americkou vlajkou obložený pamätník pripomína okrem 32 mien študentov aj meno vraha.

Súčasná vláda znižovať dane z príjmov nebude. Povedal to predseda vlády Robert Fico na dnešnej prednáške na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Povedal: "Už 19-percentná daň je na hranici udržateľnosti, z čoho má tá krajina žiť? Zníženie je absolútne neakceptovateľné."

Polícia odhalila pravdepodobne najväčší daňový podvod v dejinách Slovenska. Šiesti muži a jedna žena sa na podvodoch s daňou z pridanej hodnoty údajne obohatili o viac ako 611 miliónov korún. Informoval o tom policajný prezident Ján Packa. Skupina podľa polície vyrábala falošné účtovné doklady z obchodov so železným odpadom a cennými kovmi. Štát potom oberali na odpočtoch dane z pridanej hodnoty. Obvinení podľa polície svoju vinu popreli.

Polícia objavila v autoservise na Liptove 19 ukradnutých áut. Ako informoval žilinský krajský policajný riaditeľ, 28-ročný majiteľ autoservisu z Liptovskej Porúbky predával alebo sprostredkovával predaj ukradnutých áut, ktoré mali pozmenené identifikačné znaky.

Pri Liptovskej Tepličke uhryzla vretenica 39-ročného lesného robotníka do ruky. Muž pravdepodobne vretenicu vyrušil pri vyhrievaní sa na slnku. Záchranári sa postarali o jeho transport do popradskej nemocnice.

Od včera do soboty organizujú Štátne lesy TANAP-u Lesnícke dni na námestí sv. Egídia v Poprade. Igor Stavný zo Štátnych lesov.
V troch stánkoch na nám v PP nájdete množstvo informačných materiálov a odpovedí na otázky nieklen o tunajších lesoch, faune a flóre, ktorá je ich neopomenuteľnou súčasťou.

ŠPORT
Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Moskve, ktoré sa začínajú už v piatok, vrcholí v Košiciach. Na zverencov trénera Júliusa Šuplera čaká zajtra posledný prípravný duel pred šampionátom. V Steel Aréne nastúpia proti Bielorusom.

Slovensko bude pri stredajšom žrebe baráže o účasť v II. svetovej skupine Poh.Fed. figurovať medzi nasadenými družstvami. Zverenky kapitána Mojmíra Mihala narazia 14.-15. júla na jeden z kvarteta nenasadených tímov Argentína, Taiwan, Srbsko, Ukrajina.


V prípade merania síl s Argentínou by Slovenky určite hrali doma, v prvom vzájomnom dueli v roku 1998 totiž zvíťazili na antuke v Buenos Aires 4:1. V prípade konfrontácie s Taiwanom, Srbskom a Ukrajinou by o výhode domáceho prostredia rozhodol žreb, keďže Slovenky sa v prestížnej ženskej tímovej súťaži s týmito družstvami doposiaľ nestretli.

Dominik Hrbatý je najvyššie nasadeným hráčom v hlavnej súťaži dvojhry na tohtotýždňovom turnaji ATP Grand Prix v Casablance. Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan sa v súboji 1. kola stretne s Rakúšanom Alexandrom Peyom. Hrbatý štartuje v Casablance po tretí raz.

*********************
N O C:
Polojasno. Nadránom od severozápadu pribúdanie oblačnosti a ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 3 až -2. Slabý vietor.

U T O R O K:
Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na krajnom severe okolo 16 stupňov.