Tuesday, August 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Hurikán Dean zoslabol na búrku prvej kategórie po tom, čo včera zasiahol karibské pobrežie Mexika ešte ako cyklón najvyššej piatej kategórie. Oznámilo to americké Národné hurikánové centrum. Najsilnejšia atlantická búrka priniesla najväčšie zrážky za posledné dve desaťročia, strhávala stromy a zaplavila ulice. Potom, čo Dean zabil 13 ľudí na ostrovoch v Karibiku, zasiahol riedko osídlené mexické pobrežie a odklonil sa od hlavných turistických letovísk, odkiaľ preventívne evakuovali 50tisíc dovolenkárov. Po niekoľkých hodinách postupne zoslabol na búrku s rýchlosťou vetrov 165 km/h.

Bývalý riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) George Tenet nevyužil všetky svoje právomoci pred teroristickými útokmi z 11. septembra 2001. Americkej špionážnej obci chýbal komplexný plán na zastavenie al-Kájdy. K takému záveru dospela vnútorná kontrola v rámci CIA v správe, ktorú zverejnili včera. Správu dokončili v júni 2005, ale doteraz bola utajená. Vyšetrujúci tím však nenašiel "kameň úrazu", ktorý by bol zastavil útoky, pri ktorých zahynulo takmer 3000 ľudí.

Raketoplán Endeavour včera o 18:32 SELČ) pristál v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Jeho sedemčlenná posádka sa tak vrátila z misie o deň skôr. Dôvodom predčasného návratu bol hurikán Dean, ktorý sa dnes v ranných hodinách priblížil k pobrežiu Mexika. Raketoplán mal problémy pri štarte, ked sa kus izolačnej peny oddelil z vonkajšej palivovej nádrže a mohol porušiť ochranný plášť.

Dve stíhačky britského kráľovského letectva sledovali ruské vojenské lietadlo, ktoré sa priblížilo k vzdušnému priestoru Veľkej Británie, oznámilo dnes britské ministerstvo obrany. Prezident Putin oznámil, že 20 strategických bombardérov vyslali nad Atlantický, Tichý a Severný ľadový oceán. Moskva tým zrejme chcela ukázať nové silové gesto, uvádza agentúra AP.

Poslanci českého parlamentu včera schválili reformu verejných financií. Balík zákonov, mení systém daní a sociálnych dávok a zavádza poplatky u lekára. Členovia dolnej komory ho podporili v tesnom pomere 101 ku 99 hlasom. Proti reforme ostro vystúpili ľavicová ČSSD a komunisti. Balík teraz musí schváliť senát, kde sa však neočakávajú väčšie prekážky, keďže vládne strany v ňom majú väčšinou.

Vykorisťovanie robotníkov v čínskych továrňach je jednou z hlavných príčin, prečo sa do sveta vyvážajú nebezpečné hračky, uviedla včera organizácia pre ochranu pracovných práv so sídlom v USA. Organizácia China Labour Watch uskutočnila prieskum v ôsmich čínskych fabrikách a konštatovala, že jej robotníkov pravidelne vykorisťujú. Prieskum organizácie trval 8 mesiacov.

Víchrica a silný dážď včera prerušili dodávku elektrickej energie na viacerých miestach stredoslovenského regiónu. Výpadky spôsobili najmä zlomené a vyvrátené stromy a priame údery blesku do elektrických vedení.

V priateľskom stretnutí B-tímov porazili slovenskí futbalisti Francúzsko 1:0, keď sa o jediný presný zásah postaral v 31. minúte Filip Hološko. Dostali sme akési potrebné upozornenie pred stredou i septembrovými kvalifikačnými bojmi. Predznamenával som, že od Slovákov očakávam odpor a oni sa naozaj opäť pre nás stali súperom, akého sme si v tejto previerke želali. povedal francúzsky tréner Raymond Domenech

*************************
Polooblačno, časom miestami až oblačno. Len ojedinele prehánky
alebo búrky. Vietor od juhu s rýchlosťou do 6 m/s. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.