Sunday, August 26, 2007

Pripravil Michal Novák

10:00 27.08.2007

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes potvrdila záujem o rozvíjanie spolupráce s Čínou v hospodárskej a politickej oblasti. Kancelárka, ktorú sprevádza početná delegácia nemeckých podnikateľov, rokovala v Pekingu s čínskym premiérom. Angela Merkelová sa v Číne stretne aj s prezidentom. Debatovať bude najmä o hospodárskej spolupráci, boji proti klimatickým zmenám a ochrane duševného vlastníctva. Kancelárka počas návštevy Číny otvorí aj otázku ľudských práv.

Grécke úrady ponúkli odmenu milión eur za dolapenie podpaľačov, ktorí sú zodpovední za niektoré požiare v krajine. Polícia zatkla 10 podozrivých z úmyselného podpaľačstva Plamene, ktoré vyčíňajú už štvrtý deň, pripravili o život viac ako 60 ľudí. V krajine je stav ohrozenia, ktorý vyhlásil grécky premiér. "Zápasíme s nevídanou celonárodnou katastrofou," povedal hovorca hasičského zboru. Miestne požiarne zbory si s ohňom nevedia poradiť. Grécko požiadalo o pomoc viaceré európske krajiny. Tú už prisľúbilo najmenej 12 krajín, vrátane Francúzska, Nemecka, Španielska, Nórska či Cypru.

Po útoku pitbula zomrelo vo Francúzsku poldruharočné dievčatko. Osemnásťmesačné dieťa napadol pes pred týždňom a včera zraneniam podľahlo v nemocnici. Prípad vzbudil vo Francúzsku veľké rozhorčenie. Starosta mesta Epernay vyhlásil, že bojové plemená psov treba zakázať, ministerka vnútra zvolala na dnes rokovanie vysokopostavených predstaviteľov svojho rezortu k tejto otázke.

Izraelské letectvo zasiahlo dnes na severe Pásma Gazy zariadenie, z ktorého palestínski militanti odpaľovali rakety. Operácie izraelskej armády sa v Pásme Gazy zintenzívnili potom, ako v polovici júna prevzalo kontrolu nad oblasťou militantné hnutie Hamás.

Chorvátsko a Slovinsko prenesú svoj dlhoročný spor o to, kadiaľ vedú ich spoločné hranice, pred Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Dohodli sa na tom prezidenti oboch krajín. "Rozhodnutie súdu bude záväzné pre obe krajiny," povedal chorvátsky prezident Ivo Sanader.

V Poľsku včera zatkli poslanca strany Sebaobrana Stanislava Lyzwinského, ktorý je obvinený okrem iného zo znásilnenia svojej bývalej spolupracovníčky a z toho, že ju prinútil k potratu. O zatknutí informovala poľská televízia TVN24.

Zajtra sa začne Osemdesiatypiaty ročník Scénickej žatvy v Martine. Na prehliadke neprofesinálneho divadla a umeleckého prednesu sa súťažne predstaví 11 súborov a 6 recitátorov. Diváci uvidia aj ďalšie domáce a zahraničné súbory, zo Slovinska, z Českej republiky a zahraničných Slovákov zo Srbska. Spoločnosť Jozefa Kronera udelí jednému divadelníkovi Cenu Jozefa Kronera za rok 2007 za celoživotný prínos v neprofesionálnom divadle.

V Ružomberku sa dnes začína výstava Projekt Vagón. Dva zrekonštruované dobové vagóny budú celý týždeň pristavené na železničnej stanici v Ružomberku. Vernisáž je o 10.00. Projekt organizuje Múzeum SNP Banská Bystrica a je venovaný problematike holokaustu.

Kurzy NBS:
EUR1 33,75
USD1 24,79
GBP1 49,70

Brazílčan Felipe Massa na Ferrari vyhral Veľkú cenu Turecka F1. Druhé tohtoročné double tímu z Maranella podčiarkol druhým miestom Kimi Räikkönen. 3. miesto obsadil Španiel Fernando Alonso. Jeho tímopvý kolega Lewis Hamilton skončil piaty.

V dlhoočakávanom prestížnom súboji o najrýchlejšieho muža planéty na majstrovstvách sveta v atletike v Osake uspel Američan Tyson Gay, ktorý vo finále behu na 100 m zvíťazil časom 9,85 sekundy. Svetový rekordér Jamajčan Asafa Powell skončil až tretí, keď sa pred neho dostal ešte jeho bratanec z "druhého kolena" Derrick Atkins z Bahám

*****************
Dnes bude jasno až polooblačno, na severe časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 25 až 29, na severe miestami okolo 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 st.
Slabý premenlivý vietor.