Friday, August 24, 2007

11.00
Infekčné choroby sa šíria celosvetovo rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a predstavujú reálne nebezpečenstvo globálnej pandémie, varuje Svetová zdravotnícka organizácia vo svojej výročnej správe. Organizácia kritizuje aj zneužívanie antibiotík, vďaka čomu vzniká väčšia odolnosť voči liekom.

Južná Kórea poskytne povodňami postihnutej Severnej Kórei dodatočnú pomoc vo výške 40 miliónov dolárov. Dnes to oznámil juhokórejský minister pre zjednotenie Li Čä-džoung. Oba štáty sú od konfliktu v rokoch 1950-1953 stále vo vojnovom stave.

Americká pobrežná stráž zadržala pri brehoch Guatemaly ponorku amatérskej výroby, v ktorej objavili päť ton kokaínu v hodnote vyše 350 miliónov dolárov. Štyroch pašerákov zatkli.

Kubánsky prezident Fidel Castro sa má "veľmi dobre" a je odhodlaný sa úplne zotaviť po minuloročnej operácii tráviaceho ústrojenstva, vyhlásil včera kubánsky minister zahraničných vecí Felipe Pérez Roque. 81-ročný Castro sa od chirurgického zákroku v júli 2006 neobjavil na verejnosti a jeho skutočný zdravotný stav, ako aj jeho budúca úloha v štáte zostáva záhadou.

Benátky majú starosti kvôli holubom. Turisti sa pri ich kŕmení na Námestí sv. Marka v veľmi radi odfotia, ale domácich táto zábavka vyjde pridraho. Každého obyvateľa Benátok stoja škody každoročne 275 eur. Monumenty pozdĺž slávneho kanála Grande treba od vtáčieho trusu čistiť takmer denne. Najhoršie sú na tom poľnohospodári v okolí mesta - holuby ročne spôsobia škody za 40 miliónov eur, pochutia si najmä na úrode kukurice a obilia. Príčina nadmerného výskytu je zrejmá - kŕmenie holubov turistami.

Silný vietor, ktorý sa v noci prehnal spolu s búrkou Žilinským krajom, vyvracal stromy na Liptove a Orave. Čiastočne odtrhol strechu na obchodnom dome v LM, ktorá teraz ohrozuje chodcov. Na mieste zasahujú hasiči pomocou požiarnej vysokozdvižnej 27-metrovej plošiny. Počas celej noci odstraňovali tiež popadané stromy na Liptove - v Liptovskom Mikuláši, Demänovskej doline, Liptovskom Jáne, Važci, Liptovskom Hrádku, Podbanskom, Čertovici.


Silný vietor a búrka sa prehnali Prešovským krajom a najviac škôd spôsobili v okrese Poprad. Hasiči v noci odpratávali desiatky stromov, prerezali až 155 spadnutých stromov. Hasiči si museli v tomto okrese poradiť aj s dvoma požiarmi, ktoré spôsobil blesk. Popradským hasičom v noci pomáhali kolegovia z Kežmarku a Starej Ľubovne. Po veternej smršti sú už všetky cesty v okolí Popradu prejazdné.

Osobná železničná doprava na hlavnom ťahu medzi Svitom a Kraľovanmi je už čiastočne obnovená. Na väčšine úsekov je len jednokoľajná prevádzka a medzi Štrbou a Liptovským Mikulášom vlaky jazdia mimoriadne s dieselovými rušňami. Predpoludním budú pravdepodobne niektoré diaľkové rýchliky meškať 120 minút, popoludní budú už vlaky premávať bez výraznejšieho meškania podľa platného cestovného poriadku. Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom je možné získať na čísle kontaktného centra 18 188,

Policajti už stratili chuť riešiť problémy s vodičmi, ktorí špekulujú a nezaplatia pokutu ani na mieste, ani šekom. Ak šofér nebude mať priamo na mieste dosť peňazí na zaplatenie pokuty, podľa návrhu nového zákona mu načas zoberú vodičský preukaz. Na ceste by to vyzeralo tak, že nepripútaný vodič dostane pokutu tisíc korún. Ak však pri sebe má iba päťsto korún, vezmú mu vodičský a vypíšu pätnásťdňový náhradný doklad. Ak ho nezaplatí, vodičský mu zadržia aj na niekoľko mesiacov.
"Uvidíme, aké reakcie návrh vyvolá. Keď príde niekto so zlepšeniami, budeme o tom debatovať," tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák.

Slovenskí rýchlostní kanoisti potvrdili svoju vysokú výkonnosť aj vo včerajších rozjazdách na predolympijskej regate v Pekingu, kde budú o rok olympijské hry. Kanoista Marián Ostrčil v pretekoch na 1.000 m, kde je vicemajstrom sveta z nedávneho šampionátu v nemeckom Duisburgu, dopádloval v rozjazde na druhej pozícii a bezpečne postúpil priamo do zajtraušieho finále.
V nedeľu sa v bojoch o medaily v pretekoch ženských dvojkajakov na 500 m predstavia aj Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou, ktoré takisto vo svojej rozjazde skončili druhé a zabezpečili si tak priamy postup medzi najlepších deväť lodí.
*****************************
Polojasno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Vietor z juhu do 6 m/s. Najvyššia denná teplota 29 až 34 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 21 st.