Wednesday, August 29, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Požiare v Grécku v noci nadnes zoslabli. Podľa hasičov stále horí v 25 okresoch na polostrove Peloponéz a na ostrove Evia, včera plamene ešte blčali v 36 okresoch. S prvým úsvitom znovu vyštartovali lietadlá na hasenie ohňa. Grécki hasiči boli dnes ráno optimistickí a predpokladá sa, že do večera dostanú všetky požiare pod kontrolu.



Od začiatku vlny požiarov zhruba pred šiestimi dňami prišlo v Grécku o život 64 ľudí a bolo zničených takmer 200 tisíc hektárov krajiny. Európska únia sa obáva, že po požiaroch v Grécku a Taliansku hrozí postihnutým územiam nová katastrofa - záplavy po dažďoch. Zhorená zem je taká suchá, že nie je schopná vsiaknuť dažďovú vodu," uviedol komisár EÚ pre životné prostredie Stavros Dimas.

Obrovské požiare v Grécku môže ohroziť aj voľby naplánované na 16. september. Vláda vyhlásila, že za vznikom požiarov stáli podpaľači a polícia zatkla sedem ľudí. "Zahanbuje nás neschopnosť vlády zachrániť životy našich spoluobčanov," vyhlásil líder socialistov George Papandreou a premiéra vyzval, aby poskytol dôkazy o tom, že išlo o organizované podpaľačstvo. Premiér, o ktorého konzervatívcoch sa predpokladalo, že voľby vyhrajú, vyzval Grékov, aby sa zjednotili a sľúbil obnovu zničených domov a novú výsadbu lesov.

Hnutie Taliban oznámilo, že ešte dnes prepustí prvú časť juhokórejských rukojemníkov, ktorých zadržiava v Afganistane od minulého mesiaca. Všetkých rukojemníkov chce Taliban prepustiť v priebehu troch-štyroch dní. Povstalci Juhokórejčanov zajali 19. júla, keď cestovali z Kábulu do provincie Kandahár. Dvoch rukojemníkov militanti zabili a potom prepustili dve rukojemníčky.

Pod troskami rozostavanej výškovej budovy, ktorá sa včera zrútila v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku, našli už sedem obetí. Podľa hovorcu ministerstva pre mimoriadne situácie pod troskami zostalo uväznených 15 ľudí. Na hľadanie tých, ktorí by mohli pod troskami prežiť, nasadili psov. Štátna televízia informovala, že po kolapse sa na dvoch susedných budovách objavili praskliny a preto ich evakuovali.

Spojené štáty včera vyzvali Rusko, aby pokračovalo vo vyšetrovaní minuloročnej vraždy novinárky Anny Politkovskej, ktorá otvorene kritizovala Kremeľ. Washington vyhlásil, že "vražda nemôže nikomu prejsť". Polícia dosiahla významný pokrok a údajne už zatkla 10 ľudí, ktorých v blízkej budúcnosti obžalujú zo spáchania tohto "závažného zločinu".

Približne 36,5 milióna obyvateľov Spojených štátov amerických minulý rok prežilo v chudobe, ktorá najviac zasiahla deti a černochov. Vyplýva to zo správy amerického Úradu pre sčítanie ľudu, ktorú zverejnili včera. Podiel chudobných medzi 300-miliónovým obyvateľstvom zodpovedá počtu obyvateľov celej Kalifornie alebo Poľska.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nečakane vypadla na US Open v 1. kole, keď stroskotala na Ukrajinke Julii Vakulenkovej 4:6, 6:3, 1:6. Darilo sa Dominike Cibulkovej, ktorá zdolala talianku Tatianu Garbinovú 6:4, 6:3.
*********************************
Polojasno, v priebehu dňa od juhozápadu postupne veľká oblačnosť až zamračené a neskôr popoludní na mnohých miestach dážď. Najvyššia denná teplota 19 až 24 st. Slabý premenlivý vietor.