Thursday, August 30, 2007

31.8. 8.00
V Grécku sa sústreďuje pozornosť hasičov na región Elida na západe Peloponézskeho poloostrova, kde ešte stále zúri mohutný požiar, pre ktorý evakuovali 5 dedín. Všetky ostatné požiare už zoslabli. Hasiči však stále majú najvyššiu pohotovosť. Zlosť Grékov sa medzičasom otočila proti vláde, ktorú vinia z neschopnosti okamžite zareagovať a chrániť ich životy a majetok. Požiare v Grécku zabili najmenej 64 ľudí.

Česká vláda plánuje najať PR agentúru s cieľom získať podporu obyvateľstva amerického radaru, povedal včera hovorca vlády. Prieskumy ukazujú stabilný dvojtretinový odpor českej verejnosti. K zvýšeniu podpory obyvateľstva neprispela ani júnová návšteva amerického prezidenta Busha v Prahe. Vláda Mirka Topolánka rozhodla, že o umiestnení radaru rozhodnú výlučne poslanci. Tak citlivá otázka dotýkajúca sa národnej bezpečnosti podľa neho nie je vhodná pre hlasovanie v referende.

Po vlnách horúčav, ktoré postihli Taliansko počas predchádzajúcich týždňov a vyvolali rozsiahle požiare, postihol severné územie silný nárazový vietor, búrky a krupobitie. Medzi najviac postihnuté regióny patrí provincia Bergamo v severotalianskej Lombardii. Vyčíňanie počasia si vyžiadalo päť zranených a desiatky poškodených domov. Značné škody utrpeli aj talianski poľnohospodári - búrky poškodili predovšetkým kukuričné a zeleninové polia.

Radikálne islamské hnutie Taliban v Afganistane včera prepustilo posledných troch juhokórejských rukojemníkov a odovzdalo ich Medzinárodnému výboru Červeného kríža. Potvrdila to tlačová agentúra AFP. V ten istý deň Taliban prepustil štyroch rukojemníkov a deň predtým dvanásť. Skončila sa tak 6 týždňov trvajúca rukojemnícka dráma.

Dve holandské nemocnice včera vyzvali okolo 500 osôb, aby si nechali vyšetriť krv pre obavy, že sa pri nedávnych lekárskych vyšetreniach mohli nakaziť vírusom HIV alebo hepatitídou typu B a C. Nemocnice zrejme použili nedostatočne vydezinfikované prístroje. Lekári sa obávajú o pacientov, ktorí boli hospitalizovaní v období od začiatku júla do utorka tohto týždňa.

Niekoľko fľaštičiek nebezpečných chemikálií pochádzajúcich z irackého chemického zariadenia našli v sídle Organizácie Spojených národov, no nepredstavujú bezprostredné riziko, oznámila včera hovorkyňa OSN . Inšpektori z monitorovacej komisie OSN objavili určité kvapalné látky vrátane fosgénu, ktorý by mohol byť za určitých okolností nebezpečný."

Opozícia sa na budúci týždeň v utorok pokúsi v parlamente odvolať ministerku práce Vieru Tomanovú. Schôdzu včera zvolal predseda parlamentu Pavol Paška po tom, ako mu zástupcovia SDKÚ-DS, SMK a KDH predložili návrh na vyslovenie nedôvery ministerke.

Železničná spoločnosť Slovensko, na konci školských prázdnin posilňuje osobnú železničnú dopravu. Od zajtra do pondelka 3. septembra vypraví 16 posilových vlakov. Všetky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku.

Na futbalovom štadióne v Poprade sa dnes o pol 5-tej začína AQUACITY CARBON NEUTRAL RALLY.Dnes prebehnú rýchlostné skúšky v blízkosti AquaCity,exibícia súťažných posádok na FŠ, Moto-cyklotrial show a sprievodný kultúrny program. Akcia potrvá do zajtra.

Pozemnú lanovku zo Starého Smokovca na Hrebienok čaká rekonštrukcia. Doterajšie vozne, ktoré slúžili cestujúcim 37 rokov, nahradia nové, modernejšie. "Rekonštrukcia sa týka výmeny kabín respektíve vozňov lanovky. Všetky ostatné zariadenia, či už strojovne alebo koľajnice, sú v poriadku. Nové vozne, ktoré sa už vyrábajú vo Švajčiarsku, budú transportované na Slovensko v novembri.

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce podľahli v odvete 2. predkola Pohára UEFA favorizovanému ruského tímu Zenit Petrohrad na jeho pôde 0:3. Keďže prvý zápas pred dvoma týždňami v Zlatých Moravciach vyhral ruský veľkoklub 2:0, suverénne postúpil do 1. kola hlavnej súťaže druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže.

Včerajšie odvetné stretnutie 2. predkola futbalového Pohára UEFA medzi Artmediou Petržalka a arménskym tímom FC Mika malo jasného hrdinu - stredopoliara Branislava Obžeru. Ten priviedol svoj tím na Štadióne v Senci dvoma presnými zásahmi k víťazstvu 2:0 a zároveň k postupu do 1. kola hlavnej fázy súťaže.

Súťaž žien v chôdzi na 20 km na majstrovstvách sveta v atletike v japonskej Osake vyhrala ruská reprezentantka Oľga Kaniskinová časom 1:30:09 h s náskokom 33 sekúnd pred svojou krajankou, tréningovou partnerkou Tatianou Šemjakinovou a Španielkou Mariou Vascovou. Z dvojice Sloveniek si v 42-člennom štartovom poli lepšie počínala Zuzana Malíková, ktorá skončila osemnásta, Mária Gáliková 24-tá.
*******************************
Oblačno časom polooblačno. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 17 až 22 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.