Friday, August 31, 2007

16.00
Lesné požiare v južnom Grécku, ktoré pripravili o život najmenej 64 ľudí, po ôsmich dňoch strácajú na sile. Podľa hovorcu hasičov, situácia sa vyvíja priaznivo, pričom plamene už neohrozujú žiadne obývané oblasti. Hasičom pomohlo hlavne zoslabnutie vetra. Rozsiahle lesné požiare v Grécku vypukli 24. augusta potom, ako krajinu zasiahla tretia tohtoročná vlna horúčav. Očakáva sa, že teploty v Grécku sa v sobotu opäť vyšplhajú na úroveň 40 stupňov Celzia.

Afganské militantné hnutie Taliban sľubuje únosy ďalších cudzincov potom, čo sa po dohode so Soulom prepustil posledných unesených Juhokórejčanov skončila šesť týždňov trvajúca rukojemnícka dráma. Urobíme znova, pretože sme zistili, že týmto spôsobom dosiahneme úspech," povedal hovorca Talibanu Júsuf Ahmádí pre agentúru AP v telefonickom rozhovore z neznámeho miesta. Južná Kórea potvrdila rozhodnutie, ktoré prijala ešte pred únosom, že do konca tohto roka z Afganistanu stiahne svojich vojakov. Soul zároveň vyhlásil, že neumožní juhokórejským kresťanským misionárom pracovať v Afganistane.

Zrážka nákladnej a osobnej lode neďaleko izraelského prístavu Haifa si včera vyžiadala životy dvoch námorníkov. Informovala o tom izraelská polícia. Podľa oficiálneho vyhlásenia polície našli v útrobách lode telá dvoch Slovákov, ktorí zostali po zrážke zrejme uväznení. Slovenské ministerstvo zahraničia však správy o slovenskej národnosti obetí poprelo s tým, že na palube sa Slováci nenachádzali. Nálezu predchádzalo intenzívne pátranie za pomoci šiestich člnov izraelských námorných síl, viacerých lietadiel a potápačov. Mŕtvi námorníci podľa polície slúžili ako prvý dôstojník a lodný strojník.

Bombový poplach v mexickom mrakodrape Torre Mayor, ktorý je najvyššou budovou v Latinskej Amerike, si včera vyžiadal evakuáciu viac ako 10 tisíc ľudí. Z parkoviska museli odstrániť 2400 áut. Anonym varoval pred výbušninou v aute, ktoré bolo zaparkované pred budovou, pričom uviedol aj jeho poznávaciu značku. Pyrotechnici našli v ukradnutom vozidle zariadenie pripevnené na mobilný telefón. K bombovej hrozbe sa zatiaľ nikto neprihlásil. Budova Torre Mayor s 55 poschodiami dosahuje výšku 225 metrov.

Počas moslimského svätého mesiaca Ramadán prepustia z irackých väzníc pod správou USA každý deň 50 zadržiavaných. Dnes o tom informoval úrad sunnitského viceprezidenta. Obyvateľov väzníc väčšinou zadržali počas bezpečnostných čistiek prebiehajúcich po celej krajine. Väčšinu ani neobvinili. Svätý mesiac Ramadán by mal začať 12. alebo 13. septembra.

V Paríži pred 10-timi rokmi zahynula pri automobilovej nehode anglická princezná Diana Frances Spencer, princezná waleská. Od r. 1981 do r. 1995 vydatá za britského princa Charlesa. V deň pohrebu 6. septembra sa s ňou prišli rozlúčiť tisíce ľudí. Rakvu sprevádzala Kráľovská jazdecká artiléria. Smútočná omša bola vo Westministerskom opátstve. Televízny prenos podľa odhadu sledovalo asi 2,5 miliardy divákov.

Na futbalovom štadióne v Poprade sa dnes o pol 5-tej začína AQUACITY CARBON NEUTRAL RALLY.Dnes prebehnú rýchlostné skúšky v blízkosti AquaCity,exibícia súťažných posádok na FŠ, Moto-cyklotrial show a sprievodný kultúrny program. Akcia potrvá do zajtra.

Anglický futbalový reprezentant David Beckham má poškodené väzy v pravom kolene a toto zranenie ho vyradí najmenej na 6 týždňov. Vynechá tak dôležité kvalifikačné zápasy Anglicka o postup na EURO 2008 proti Izraelu a Rusku a k dispozícii nebude ani jeho Los Angeles Galaxy pre zápasy MLS.

Slovenská reprezentantka Dana Velďáková obsadila vo finále súťaže trojskokaniek na atletickom svetovom šampionáte v Osake 12. miesto výkonom 14,09 m hneď z prvej série.
*****************************
N O C:
Polooblačno až oblačno. Ojedinele občasný dážď alebo prehánky, najmä na severe a západe. Najnižšia nočná teplota 11 až 7 st.
S O B O T A:
Premenlivá, časom zmenšená oblačnosť. Miestami občasný dážď alebo prehánky. Vietor od severozápadu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na Kysuciach, Orave a v Liptove miestami okolo 17 st.