Wednesday, August 29, 2007

18.00
Po niekoľkodňovom boji s plameňmi na gréckom polostrove Peloponéz a ostrove Evia ohlásili dnes hasiči prvé úspechy. "Nijaké obývané miesto nie je v tejto chvíli ohrozené," povedal hovorca požiarnikov. Dá sa hovoriť o úľave, ale nie o skončení ohrozenia. Požiare stále nie sú uhasené v 25 okresoch.


Podľa odhadov spôsobili požiare škody za tri až päť miliárd eur. Oheň čiastočne alebo úplne zničil 110 dedín, zhorelo 4,5 milióna olivovníkov a 60 tisíc kusov oviec a kôz. Vláda zatiaľ oficiálne čísla o škodách nezverejnila.


Udržanie emisií skleníkových plynov na súčasnej úrovni by si vyžiadalo do roku 2030 investície najmenej 150 miliárd eur. Vyplýva to z odbornej správy OSN, ktorá bola zverejnená v pondelok vo Viedni.

Výstražné žlto-červené tabule "Pozor deti" a červeno-biele priechody pre chodcov budú od nového školského roku pomáhať školákom z ôsmich košických a 22 prešovských základných škôl pri bezpečnejšej ceste do školy. Projekt Bezpečná cesta do školy vznikol v spolupráci s Magistrátom mesta Košice a Mestským úradom v Prešove. Súčasťou projektu je aj špeciálne označenie najkritickejších križovatiek v blízkosti daných základných škôl.

Prezident Ivan Gašparovič odštartoval dnes o 13.00 h na Námestí SNP v Banskej Bystrici 51. ročník medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Na trať prvej etapy ktorá meria 142,4 km, sa vydalo v dresoch 19 tímov 137 cyklistov z 18 krajín. Do nedele prejdú pretekári 755,7 km. Ďalšími etapovými centrami sú Liptovský Mikuláš, Čadca, Stará Turá a Malacky.

Zlatú medailu v hode diskom si na atletických majstrovstvách sveta v japonskej Osake vybojovala Nemka Franka Dietzschová výkonom 66,61 m.

Ďalšiu finálovú účasť si na atletických majstrovstvách pripísala slovenská výprava. V kvalifikácii trojskokaniek sa Dane Velďákovej síce príliš nedarilo, no do finále postúpila z 12. miesta výkonom 14,20.

Španielsky futbal smúti za Antoniom Puertom. Desaťtisíce fanúšikov FC Sevilla vzdali v noci na dnes poslednú poctu na štadióne Sáncheza Pizjuána hráčovi, ktorý včera popoludní prehral svoj boj o život tri dni po tom, ako skolaboval v ligovom stretnutí proti FC Getafe.

********************************
N O C:
Spočiatku veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, neskôr ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách a kotlinách okolo 7 st.

Š T V R T O K:
Veľká, na severe zmenšená oblačnosť. Popoludní na juhu postupne na viacerých miestach občasný dážď, na severe zrážky ojedinele. Vietor od severu do 5 m/s. Najvyššia denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 st.