Wednesday, August 29, 2007

16.00
Po niekoľkodňovom boji s plameňmi na gréckom polostrove Peloponéz a ostrove Evia ohlásili dnes hasiči prvé úspechy. "Nijaké obývané miesto nie je v tejto chvíli ohrozené," povedal hovorca požiarnikov. Dá sa hovoriť o úľave, ale nie o skončení ohrozenia. Stále sú požiare v 29 okresoch.

Pri vlne požiarov v Grécku zahynulo najmenej 64 ľudí. Organizácie na ochranu prírody chcú dnes večer za obete požiarov a zničenú krajinu usporiadať v Aténach a ďalších gréckych mestách tichý pochod. Podľa odhadov spôsobili požiare škody za tri až päť miliárd eur. Čiastočne alebo úplne je zničených 110 dedín, zhorelo 4,5 milióna olivovníkov a 60.000 kusov oviec a kôz. Vláda zatiaľ oficiálne čísla o škodách nezverejnila.

Hnutie Taliban dnes prepustilo ďalších piatich juhokórejských rukojemníkov, iba niekoľko hodín potom, ako sa na slobodu dostala trojica zadržiavaných žien. Zástupca Medzinárodného výboru Červeného kríža agentúre AFP potvrdil, že jeho organizácia už prijala spolu osem juhokórejských rukojemníkov. V rukách militantov sa v súčasnosti nachádza ešte jedenásť z pôvodne 23-člennej skupiny juhokórejských humanitárnych pracovníkov.

Vo Viedni sa začalo nové kolo rokovania o budúcnosti srbskej provincie Kosovo prípravnou schôdzkou tzv. kontaktnej skupiny zástupcov USA, V. Británie, Nemecka, Francúzska, Talianska a Ruska.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ukončila trojdňovú návštevu Číny a presunula do Japonska, kde sa na stretne s premiérom Šinzom Abem. Jednou z hlavných tém rozhovorov budú klimatické zmeny.

Americké mesto New Orleans si dnes pripomína druhé výročie ničivého hurikánu Katrina. Pri najhoršej prírodnej katastrofe v dejinách USA zahynulo v roku 2005 v štátoch Louisiana a Mississippi vyše 1600 ľudí a zaplavilo 80 percent mesta New Orleans. Protestným pochodom chcú dnes ľudia vyjadriť nespokojnosť so slabým postupom pri obnove mesta a života v ňom.

Dve tretiny dospelých Američanov a 25 miliónov detí trpí obezitou alebo nadváhou. Podľa správy organizácie Trust for America's Health ohrozuje tučnota zdravie a ekonomickú konkurencieschopnosť Američanov. "V posledných rokoch sa počet obéznych ľudí v 31 štátoch stále zvyšuje. Osemdesiatpäť percent Američanov verí, že obezita je epidémia," uviedli vedci.

Na slávnostnom zhromaždení dnešných osláv 63. výročia Slovenského národného povstania, sa v Banskej Bystrici okrem pozvaných delegácií zišlo vyše 500 ľudí. Podujatie otvoril prelet vojenských vrtuľníkov a stíhačiek, po ktorom delegácie hostí položili v Pamätníku SNP vence a kytice. Následne sa prítomným prihovorili prezident SR Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady SR Pavol Paška, premiér Robert Fico a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Karol Pitka.

Vo finále behu na 100 m prek. triumfovala obhajkyňa titulu Američanka Michelle Perryová v sezónnom maxime 12,49 pred Kanaďankou Perditou Felicienovou v osobnom rekorde 12,49 a Jamajčankou Delloreen Ennisovou-Londonovou 12,50.

Ďalšiu finálovú účasť si slovenská výprava pripísala na MS v Osake. V kvalifikácii trojskokaniek sa Dane Velďákovej síce príliš nedarilo, no do finále postúpila z 12. miesta výkonom 14,20.

Ruská tenistka Maria Šarapovová vykročila na US Open úspešne za obhajobou vlaňajšieho titulu, keď v 1. kole zmietla z kurtu Talianku Robertu Vinciovú 6:0, 6:1. *******************************

N O C:
Spočiatku veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, neskôr ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách a kotlinách okolo 7 st.

Š T V R T O K:
Veľká, na severe zmenšená oblačnosť. Popoludní na juhu postupne na viacerých miestach občasný dážď, na severe zrážky ojedinele. Vietor od severu do 5 m/s. Najvyššia denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 st.