Thursday, August 30, 2007

30.8. 8.00
Tisíce Grékov vyšli včera do ulíc Atén, kde protestovali proti neschopnosti vlády zvládnuť lesné požiare. Oheň šesť dní devastovali krajinu a o život pripravili najmenej 64 ľudí. Mnohé z požiarov založili podpaľači. Polícia už zadržala jedenásť podozrivých. Hasiči postupne dostávajú požiare pod kontrolu. Na Peloponézskom polostrove však museli evakuovať ďalších päť dedín ohrozených ohňom. Na boji proti živlu sa zúčastňujú hasiči zo 17 krajín.

Južná Kórea poskytne ďalšie 2 milióny dolárov na pomoc povodňami postihnutej Severnej Kórei. Peniaze pôjdu na potraviny, lieky, pitnú vodu a ďalšie potreby. Južná Kórea začala minulý týždeň dodávať svojmu severnému susedovi pomoc v celkovej hodnote 7,5 milióna dolárov a prisľúbila aj poskytnutie stavebných materiálov a zariadení v hodnote asi 40 miliónov dolárov. Začiatkom augusta postihli Severnú Kóreu silné dažde a následné záplavy, ktoré pripravili o život najmenej 600 ľudí. Obe krajiny sú od konfliktu v rokoch 1950-1953 vo vojnovom stave.

Peruánske úrady požiadali medzinárodné spoločenstvo o 40 tisíc stanov pre asi 200tisíc ľudí, ktorí zostali po nedávnom katastrofálnom zemetrasení bez domovov. Zemetrasenie o sile 8 stupňov Richterovej škály si vyžiadalo asi 540 obetí.

Na severe Iraku sa nakazilo cholerou viac než 2000 ľudí. Podľa OSN je príčinou kontaminovaná voda. Päť ľudí už zomrelo a za posledné dva dni museli prijať do nemocníc 500 chorých," uvádza sa vo vyhlásení Detského fondu UNICEF, ktorý už do oblasti poslal pomoc. "Väčšina ľudí si musí kopať plytké studne pri ich domoch," uviedla organizácia s tým, že vodu v studniach kontaminuje zlá kanalizácia. Najviac ohrozené sú deti.

Viac než štyria z desiatich Francúzov a Nemcov by chceli, aby do amerického prezidentského kresla zasadla demokratická kandidátka Hillary Clintonová. Bývalej prvej dáme dávajú prednosť aj respondenti z Británie, Talianska a Kanady. Vyplýva to z výsledkov prieskumu kanadského inštitútu, ktorý zisťoval popularitu ôsmich politikov usilujúcich sa o kandidatúru na prezidenta USA. Jej najsilnejší kandidári sú demokrat Barack Obama a bývalý starosta New Yorku republikán Rudolf Guiliani. Obaja však o Európanov získali oveľa nižšiu podporu než Clintonová.

Premožitelia Žiliny v Lige majstrov, tím pražskej Slavie, postúpil do hlavnej fázy súťaže. V odvete zdolali futbalistov Ajaxu Amsterdam zásluhou dvoch gólov Stanislava Vlčeka 2:1.

Basketbalisti Slovenska vyhrali vo svojom predposlednom kvalifikačnom vystúpení v B-skupine B-divízie ME, keď v albánskom Vlore zdolali domáci tím podľa predpokladov vysoko 93:63.

Futbalista izraelského tímu Hapoel Beersheba zomrel po kolapse počas včerajšieho tréningu. Činnosť srdca sa 27-ročnému útočníkovi Chaswemu Nsofwovi snažil tím záchranárov obnoviť počas niekoľkých minút. Potom ho previezli do nemecnice, kde futbalista zomrel. Úmrtie Nsofwu prišlo len jeden deň po skone hráča FC Sevilla Antonia Puertu, ktorý prežil dve srdcové príhody počas súboja najvyššej španielskej súťaže s Getafe a neskôr po troch dňoch v nemocnici vydýchol naposledy.

*****************************
Prevažne veľká, časom zmenšená oblačnosť. Na severe zrážky ojedinele.
Vietor od severu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 16 až 21, v nížinách pri zmenšenej oblačnosti do 23 st.