Thursday, August 23, 2007

9.00
Svetová zdravotnícka organizácia dnes vyzvala medzinárodné spoločenstvo na intenzívnu spoluprácu v prevencii globálnych zdravotných kríz. Letecká doprava prepraví ročne viac ako dve miliardy pasažierov, čo rapídne zvyšuje možnosti pre prudké šírenie infekčných ochorení. Nové nákazy sa pritom objavujú bezprecedentnou rýchlosťou - v priemere jedna za rok. Svet musí spoločne bojovať proti opätovnému šíreniu starších ochorení, ako aj proti relatívne novým nebezpečenstvám, akými sú vtáčia chrípka, AIDS, tuberkulóza rezistentná na lieky, či bioterorizmus a úniky radiácie.

Britský premiér Gordon Brown a nemecká kancelárka Angela Merkelová ohlásili novú globálnu iniciatívu. Jej cieľom bude zlepšenie zdravotnej starostlivosti v najchudobnejších krajinách sveta. Cieľom partnerstva, na ktorom sa bude podieľať Británia, Nemecko, Kanada, Nórsko, Svetová banka a Svetová zdravotnícka organizácia, bude zlepšiť prístup k zdravotnej starostlivosti v chudobných krajinách a jej zefektívnenie.

Na viacerých miestach v Nemecku sa začali protesty proti rasizmu. Spustil ich útok na 8 Indov, ktorých takmer zabila skupina 50-tich skínov. Kričali rasistické heslá a Indov vláčili po ulici. Polícia sa objavila na scéne až po tom, čo sa mužom podarilo ujsť. Primátora mesta Mügeln v Sasku šokovala ľahostajnosť jeho spoluobčanov:

Počet popráv, vykonaných v americkom štáte Texas za posledné štvrťstoročie, dosiahol včera číslo 400. Ďalšieho odsúdenca popravili pomocou smrtiacej injekcie napriek nesúhlasu EÚ a protestom aktivistov.

Johnny Ray Conner (32) bol odsúdený na smrť za lúpežné prepadnutie a vraždu z roku 1998. Na smrtiacu injekciu, ktorú odporcovia považujú za mimoriadne nehumánny spôsob popravy, čakal skoro osem rokov. Texas znovu zaviedol trest smrti v roku 1982 a v súčasnosti vysoko vedie v počte vykonaných popráv v rámci USA. V súčasnosti sú popravy povolené v 38 amerických štátov.

Vláda napokon v novele zákona o sociálnom poistení zvýšila odvody pre lepšie zarábajúcich ľudí. Ministerka práce Viera Tomanová síce neuspela s návrhom na úplné zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu, kabinet ho však zvýšil zo súčasných 56 na asi 74 000 korún. Najvyššie možné odvody sa teda budú ponovom platiť práve z tejto sumy, hranica na výpočet dôchodkov ale zostane rovnaká ako dnes. Podľa odhadov rezortu financií sa vyššie odvody dotknú asi jedného percenta ľudí.

Predčasní dôchodcovia už na budúci rok nebudú môcť popri penzii pracovať. V novele zákona o sociálnom poistení to schválila vláda. Podľa ministerky práce Viery Tomanovej si takíto penzisti budú môcť prilepšiť len na dohody mimo pracovného pomeru:

Vláda zvýšila spotrebné dane z cigariet a od budúceho roka tak jedna škatuľka zdražie o zhruba 10 korún. Obchody sa budú pred-zásobovať, očakáva sa tlak pašovaných cigariet z Ukrajiny. Cena cigariet sa musí zvýšiť kvôli pravidlám európske únie, ktorá stanovuje výšku spotrebných daní.

Slovenská futbalová reprezentácia podľahla vo včerajšom priateľskom stretnutí v Trnave Francúzsku 0:1. O jediný gól stretnutia sa postaral v 39. min hviezdny útočník úradujúcich vicemajstrov sveta Thierry Henry. Útočník FC Barcelona rýchlou rozohrávkou priameho kopu prekvapil slovenského brankára Štefana Seneckého. Vo vzájomnej bilancii majú francúzi po včerajšku na konte 2 víťazstvá, 1 remízu a 1 prehru.

V Poprade včera odštartoval jubilejný 60. ročník Tatranského pohára. Na úvod si zmerali sily reprezentácie do 20 rokov spod Tatier a Álp. Naši chlapci dokázali svojich rovesníkov zo Švajčiarska zdolať 3:1.

Veľmi zaujímavý priebeh malo druhé stretnutie medzi domácim Popradom a majstrovským Slovanom. Belasí viedli aj vďaka dvom presilovkovým gólom dokonca dvakrát, ale kamzíci dokázali zakaždým stav otočiť a napokon si na svoje konto pripísali víťazstvo 4:3, keď sa dvakrát presadil Haščák.
*************************
Jasno až polojasno. Prechodne miestami oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Vietor z juhu do 6/ms. Najvyššia teplota 30 až 34, na severe miestami 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.