Friday, August 24, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 24.08.2007

Atény vyhlásili kvôli požiarom stav ohrozenia. Masívne požiare, ktoré sa na juhu Grécka vymkli spod kontroly, usmrtili dvoch ľudí. Jedno mesto a niekoľko dedín museli evakuovať. Pre silný vietor nemôžu hasiť lietadlá. S požiarmi tak zápasia iba pozemné hasičské jednotky. Za posledných 24 hodín sa po celej krajine rozšírilo približne 84 požiarov. Viacero domov zhorelo a uzatvorená je aj hlavná diaľnica medzi Spartou a Kalamatou na juhu Peloponézskeho polostrova.

Posledné narušenia vzdušného priestoru Gruzínska zo strany Ruska vrátane údajného odpálenia rakety urýchľujú vstup Tbilisi do Severoatlantickej aliancie, uviedli ruské denníky. Ruská tlač reagovala na vyhlásenia predstaviteľov Gruzínska a NATO, podľa ktorých sú gruzínske radarové systémy vo finálnej fáze integrácie do NATO. Tbilisi sa snaží presvedčiť Západ, že posledné incidenty zo strany Ruska sú dôkazom "zraniteľnosti" Gruzínska, ktoré preto potrebuje vstúpiť do NATO, uvádzajú denníky.

Británia dnes zruší ochranné zóny v okolí dvoch fariem, kde v júli prepukla nákaza slintačky a krívačky. Na druhej strane však vytvoria päťkilometrovú oblasť biologického zabezpečenia na pozemku laboratória v grófstve Surrey na juhu Anglicka. V ústave vyrábajú vakcíny pre zvieratá. Zatiaľ preventívne utratili takmer 600 zvierat. Európska únia zrušila embargo na dovoz hovädzieho mäsa a prepravu dobytka, ktoré ale naďalej platí pre zónu pozorovania.

Venezuela kúpi od Ruska takmer 100 lietadiel typu Iljušin-114, ktoré môžu slúžiť na prepravu cestujúcich alebo tovarov. O dohode píše ruský denník Izvestija. Rusko už predalo Venezuele 24 bojových stíhačiek, 53 vojenských helikoptér a 100 tisíc samopalov kalašnikov za 3 miliardy dolárov. Venezuela, ktorá je hlavným juhoamerickým zákazníkom Moskvy v oblasti zbrojárskych obchodov, rokuje aj o nákupe piatich ruských ponoriek.

V noci na dnes zasiahli región Kalábria na juhu Talianska požiare, vojsko evakuovalo z dedín niekoľko stoviek ľudí a polícia vypočula štyri osoby podozrivé z podpaľačstva. Hasiči tiež bojujú s požiarmi v regióne Messina na Sicílii. V stredu tam pri požiari turistickej ubytovne zahynuli traja ľudia. Tento týždeň vláda vyzvala na boj s požiarmi aj vojsko.

Osobná železničná doprava sa po kalamite na hlavnom ťahu medzi Svitom a Kraľovanmi začína stabilizovať, vlaky meškajú od 20 do 90 minút. Medzi Kráľovou Lehotou a Liptovským Mikulášom vlaky jazdia po jednej koľaji s dieselovými rušňami, keďže doteraz nebolo opravené trolejové vedenie. Vo večerných hodinách sa predpokladá obnovenie vlakovej dopravy aj po druhej koľaji.

V dueli B-skupiny zvíťazil obhajca minuloročného prvenstva HC Vítkovice nad domácim HK AquaCity ŠKP Poprad 2:1. O víťazstve Čechov rozhodol v tretej minúte predĺženia slovenský útočník Weissmann. O druhom finalistovi rozhodne dnešný súboj Vítkovíc a bratislavského Slovana o siedmej večer.

O štvrtej nastúpi Švajčiarska "20" proti Nowemu Targu.

Spišského pohára v hokeji v Spišskej Novej Vsi:
Budapešť - Prešov 2:4
HK Spišská Nová Ves - Naprzod Janow 9:0

************

Popoludní bude jasno až polojasno. Miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky a búrky.
Najvyššia teplota 25 až 30, na východe 31 až 36 st.
Slabý premenlivý vietor do 20 km/h.