Tuesday, August 28, 2007

9.00
Gréci prežívajú jednu pohromu za druhou. Zemetrasenie so silou 4,4 otriaslo dnes ráno okolím Atén a vyvolalo strach medzi ľuďmi. Epicentrum ležalo asi 40 km severne od Atén. Otrasy bolo cítiť aj na ostrove Evia, ktorý bojuje s ničivým požiarmi.
Čelo požiaru malo dĺžku niekoľko kilometrov a plamene na niekotrých miestach dosahovali výšku až do 20 metrov. Hasičské lietadlá vrhali tony vody.

Pokojnejšiu noc mali v horách na Peloponéze, v okolí mestečiek Andritsena a Karytena, pri prístave Kalamata a v oblasti okolo Sparty, kde požiare nanovo vzbĺkli včera. Podľa štátnej rozhlasovej stanice NET sa situácia v noci zlepšila. Za posledné štyri dni prišlo o život najmenej 63 ľudí, vrátane dvoch požiarnikov. Asi 3 tisíc obyvateľov stratilo strechu nad hlavou. Hasiči evakuovali na poloostrove Peloponéz ďalších takmer 30 dedín.

Požiarnikom v Grécku sa podarilo pred ohňom zachrániť starovekú Olympiu, ale priestory Medzinárodnej olympijskej akadémie vrátane krypty so srdcom zakladateľa novovekých olympijských hier Pierra de Coubertina zhoreli. V Olympii sa konali súťaže vo vrhu guľou v rámci olympijských hier 2004. Oheň sa tam dostal v nedeľu popoludní. Do hasenia sa zapojilo 90 požiarnikov a vojakov, ktorí mali k dispozícii tri lietadlá a dve helikoptéry. Oheň sa šíri po celom Grécku, len v nedeľu sa rozhorel na 60 nových miestach.

Premiér Kostas Karamanlis označil situáciu za národnú tragédiu a v celej krajine vyhlásil výnimočný stav. Zároveň zo založenia požiarov obvinil podpaľačov. Za informácie vedúce k ich dolapeniu sľúbili úrady odmenu až milión euro.

Násilie a zločiny s rasovými motívmi sú za posledných šesť rokov na vzostupe v najmenej ôsmich z 27 členských krajín Európskej únie. Včera to vyhlásila Agentúra Európskej únie pre základné práva, ktorá sídli vo Viedni. Agentúra to tvrdí v správe, podľa ktorej sú národnostná diskriminácia a nerovnosť v pracovných príležitostiach vážnymi problémami EÚ. Agentúra vyhlásila, že vlády nezhromažďujú informácie o rasových zločinoch, pričom päť členských krajín EÚ za obdobie 2005 až 2006 nezverejnilo nijaké údaje.

Najväčší diamant sveta našli včera v bani v Juhoafrickej republike. Podľa tamojšieho rozhlasu má nájdený kameň dvojnásobnú hmotnosť ako predchádzajúci držiteľ rekordu, diamant Cullinan. Keď ho v roku 1905 v Južnej Afrike našli, nevybrúsený vážil vyše 621 gramov. Pri opracovaní bol rozdelený na niekoľko menších drahých kameňov, ktoré v súčasnosti zdobia britské kráľovské klenoty. Nájdený diamant dopravia podľa rozhlasu za prísnych bezpečnostných opatrení do Johannesburgu.

Na juhu Nemecka začali s masívnym zabíjaním kačiek. Na jednej z hydinových fariem objavili vírus vtáčej chrípky H5N1. Nemecké úrady nariadili utratiť 160 tisíc kusov hydiny v okolí. Ide o prvý prípad vtáčej chrípky v Nemecku, ktorá sa objavila v súkromných chovoch a nie len u divokého vtáctva. Vedci sa stále boja, že vírus, ktorý začal zabíjať zvieratá aj ľudí v Ázii v roku 2003, zmutuje a vypukne pandémia.

Prípravy Poľska na vstup do schengenského priestoru v januári 2008 sa dostali do záverečnej fázy. Vstup Poľska do Schengenu bude znamenať, že hraničné kontroly na poľských hraniciach so Slovenskom, Litvou, Českom a Nemeckom budú zrušené.

Vysokoškoláci na väčšine internátov v tomto školskom roku nezaplatia za ubytovanie viac. Ak však porastú ceny energií, zdražovanie nie je vylúčené. V najväčšom bratislavskom študentskom mestečku v Mlynskej Doline sa ceny ubytovania nezmenili od roku 2005. Za lôžko sa platí od 1050 do 1800 korún, v závislosti od vybavenosti či veľkosti izby na internátoch.

Štátne lesy TANAP-pu začali v týchto dňoch s opravami viacerých lesných ciest, ktoré využívajú aj turisti. Až do odvolania je preto zatvorený modro značkovaný turistický chodník od zastávky električiek na Popradské pleso. Cesta dostane nový asfalt a opravia sa aj poškodené kanalizačné odtoky. Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u opraviť aj asfaltovú cestu z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom a cestu z medzistanice kabínkovej lanovky Štart do Tatranskej Lomnice.

Slovenská kladivárka Martina Danišová nepostúpila do finále na MS v Osake, keď jej výkon 68,15 m stačil len na 13. miesto. Do bojov o medaily postúpilo prvých 12 atlétiek.

Slovenský kladivár Libor Charfreitag obsadil vo finále na MS v atletike v Osake skvelé 3. miesto výkonom 81,60 m, keď za vlastným slovenským rekordom z roku 2003 zaostal iba o 21 cm.

Dnešný odvetný duel 3. predkola Ligy majstrov AEK Atény - FC Sevilla odohrajú v pôvodne stanovenom termíne a to aj napriek výnimočnej situácii, ktorá vznikla v Grécku v súvislosti s aktuálnymi ničivými požiarmi.
******************************
Prevažne polooblačno, len ojedinele zväčšená oblačnosť a prehánky
alebo občasný dážď. Vietor od severozápadu do 5 m/s. Najvyššia denná teplota 21 až 26 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.