Friday, August 31, 2007

9.00
Zvýšenie počtu amerických vojakov v Iraku výrazne zredukovalo sektárske násilie, počet bombových útokov a zmenšilo vplyv teroristickej organizácie al-Kájda. V rozhovore pre včerajšie vydanie denníka The Australian to povedal veliteľ amerických síl v Iraku. Dodatočných 20 tisíc amerických vojakov v Iraku zostane ešte niekoľko mesiacov a potom sa počet ozbrojených síl v krajine začne redukovať.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová včera vyhlásila, že veľké rozvojové krajiny by mali zohrávať významnejšiu úlohu pri vládnutí vo svete. Na akýchkoľvek rokovaniach o riešení globálnych problémov by sa mali zúčastňovať aj krajiny ako Čína a India - z ktorých každá má viac ako miliardu obyvateľov. Merkelová to povedala v závere svojho turné po Číne a Japonsku. Zároveň pozvala zástupcov Brazílie, Číny, Indie, Mexika a Južnej Afriky na júnový summit G8 V Nemecku. Diskutovať sa bude klimatických zmenách, obchode a boji proti chudobe.

Počas moslimského svätého mesiaca Ramadán prepustia z irackých väzníc pod správou USA každý deň 50 zadržiavaných. Dnes o tom informoval úrad sunnitského viceprezidenta. Obyvateľov väzníc väčšinou zadržali počas bezpečnostných čistiek prebiehajúcich po celej krajine. Väčšinu ani neobvinili. Svätý mesiac Ramadán by sa mal začať 12. alebo 13. septembra.

Majstrom sveta v chodeckom maratóne na 50 km sa v Osake stal Austrálčan Nathan Deakes časom 3:43:53 h. Z trojice Slovákov v náročných podmienkach došiel do cieľa iba Miloš Bátovský na 22. mieste časom 4:08:22 h.

Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v prípravnom zápase pred ME v nemeckom Darmstadte s favorizovaným domácim výberom hladko 0:3. Európsky šampionát bude od 6-teho do 16-teho septembra v Petrohrade a v Moskve.

Európsky futbalový Superpohár získali hráči AC Miláno, keď v Monaku porazili FC Sevilla 3:1. Góly: 56. Inzaghi, 62. Jankulovski, 87. Kaká - 14. Renato.