Tuesday, August 21, 2007

17.30

Príjemný podvečer

Hurikán Dean, ktorý dnes zasiahol Mexiko, zoslabol z piateho na tretí stupeň Shiffer-Simpsonovej škály. Informovalo o tom americké hurikánové centrum. Dean zasiahol mexický polostrov Yucatán v blízkosti pobrežného mesta Costa Maya s najväčšou silou 270 kilometrov za hodinu. Centrum neskôr ohlásilo, že rýchlosť vetra poklesla na 205 kilometrov za hodinu.

Hurikány piatej kategórie sú zriedkavé, v roku 2005 ich však bolo päť - vrátane Katriny, ktorá zničila americký New Orleans. Čoraz väčší počet veľmi silných búrok podporuje úvahy, že silu tropických cyklónov môže zvyšovať globálne otepľovanie.

Česká republika urobí "veľkú chybu", ak umožní vybudovanie amerického protiraketového obranného štítu na svojom území, vyhlásil dnes vysoký predstaviteľ ruskej armády. Podľa Jurija Balujevského Rusko nenechá vybudovanie obranného štítu v strednej Európe bez odozvy. Rusko bude jednoducho nútené prijať opatrenia pre svoju bezpečnosť," uviedol generál podľa ruských tlačových agentúr.

Európska únia vyjadrila dnes "veľké poľutovanie" nad tým, že Texas sa zajtra chystá vykonať 400. popravu a vyzvala USA, aby v celej krajine zastavili vykonávanie hrdelného trestu. Podľa predstaviteľov únie nie je dokázané, že udeľovanie trestu smrti slúži ako odstrašujúci prostriedok proti násilnej trestnej činnosti a nenávratnosť trestu znemožňuje súdne omyly, ku ktorým dochádza vo všetkých právnych systémoch." Texas vykonal v posledných 30 rokoch viac ako jednu tretinu všetkých popráv v USA.

Vykorisťovanie robotníkov v čínskych továrňach je jednou z hlavných príčin, prečo sa do sveta vyvážajú nebezpečné hračky, uviedla dnes organizácia pre ochranu pracovných práv so sídlom v USA. Organizácia China Labour Watch uskutočnila prieskum v ôsmich čínskych fabrikách, ktoré dodávajú hračky pre veľké medzinárodné spoločnosti a konštatovala, že jej robotníkov pravidelne vykorisťujú. Prieskum organizácie trval 8 mesiacov.

Štvordňové skúšobné obdobie s obmedzenou automobilovou premávkou malo dať čínskemu Pekingu rok pred olympiádou nádej na lepší vzduch. Aj keď sa na prvý pohľad nič nezmenilo na bežnom obraze mesta, zákaz používania áut priniesol podstatné zlepšenie podmienok, uviedli štátne médiá. Belasé okuliare mali zrejme na očiach iba redaktori denníka Beijing Daily, podľa ktorých test "priniesol Pekingu štyri dni dokonale modrej oblohy."

Rodiny šiestich baníkov v americkom Utahu dnes vyzvali na posledný pokus o záchranu mužov, ktorých pred dvoma týždňami zasypalo po zemetrasení v bani. Ani opakované vrty však nepriniesli náznaky života. Hovorca rodín baníkov požiadal o použitie špeciálnej záchrannej kapsule. Tá sa má dostať cez šachtu priamo na miesto, kde by mali byť baníci. Na použitie kapsule treba vyvŕtať meter širokú šachtu, čo bezpečnostní experti považujú za nemožné, pretože hora je príliš nestabilná. Predstavitelia bane je nepravdepodobné, aby boli baníci ešte nažive.

Následky včerajšej búrky sprevádzanej silným vetrom na celom území Slovenska odstraňovalo vyše 270 hasičov, ktorí mali spolu 149 výjazdov. Hasiči hlavne odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a odstraňovali popadané stromy a konáre. Medzi najviac zasiahnuté kraje patrili Bratislavský, Trnavský, Žilinský, Banskobystrický a Prešovský.

Nočná búrka a blesky spôsobili v Prešovskom kraji dva veľké požiare. Horieť začali tri rodinné domov a štyri hospodárske budovy v obci Osturňa v kežmarskom okrese. V Sliači spadol strom na zaparkované auto. Silný vietor v spišskom regióne zvalil 26 stromov a strhol päť striech. Postihnuté boli lokality v Hnileckej doline a pri Veľkom Folkmári, ako aj v Slovenskom raji - na Čingove, Hrabušiciach a pri Smižanoch. Blesk spôsobil aj jeden požiar stromu. Vietor váľal stromy v okolí Dobšinej, zopár stromov spadlo aj v Košiciach a okolí. K nijakým závažným zraneniam nedošlo.

Dnes v noci uplynulo 39 rokov od invázie vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa. Vojenská intervencia mala za následok zastavenie demokratizačných procesov. Ľudí varoval československý rozhlas.

Vpád vojsk definitívne pochoval Pražskú jar, s ktorou sa spája predovšetkým meno Alexandra Dubčeka. Sovietski, nemeckí, poľskí, maďarskí a bulharskí vojaci prišli zasiahnuť "v mene československých pracujúcich, socialistického spoločenstva a medzinárodného revolučného hnutia".

Premiér Robert Fico dnes počas spomienok na sovietsku okupáciu Československa položil smútočný veniec k hrobu protagonistu Pražskej jari Alexandra Dubčeka na bratislavskom cintoríne v Slávičom údolí.

Organizátori duatlonových pretekov v okolí škótskeho jazera Loch Ness nenechali nič na náhodu a účastníkov poistili na 1 milión libier pre prípad, že by na nich zaútočila miestna príšera. Na štart pretekov sa 2. septembra postavia 4-členné tímy, z ktorých všetci musia absolvovať dve kolá. Každé zahŕňa beh na 10 km a 20 km na bicykli po trasách okolo legendárneho jazera Lochness v severnom Škótsku. Peniaze z podujatia sú určené na charitatívne účely.

Euro 33,78, americký dolár 25 a britská libra 49,59

ŠPORT

Olympijský víťaz v behu na 400 metrov Jeremy Wariner verí, že by sa mu mohlo podariť prekonať svetový rekord Michaela Johnsona. Métu atletickej legendy by chcel zlomiť počas obhajoby majstrovského titulu na blížiacom sa šampionáte v Osake.

Olympijský víťaz v trojskoku Christian Olsson pre zranenie zadného stehenného svalu odriekol účasť na svetovom atletickom šampionáte v Osake.

Medzi nasadenými na záverečný grandslamový turnaj roka US Open v New Yorku je zo slovenských tenistov iba Daniela Hantuchová, ktorá figuruje v pavúku ženskej dvojhry ako číslo deväť.
*****************************
N O C:
Polooblačno až oblačno a ojedinele doznievanie prehánok a búrok.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s.

S T R E D A:
Polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.
Vietor južných smerov 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).