Tuesday, August 28, 2007

18.00
Rozsiahle požiare v Grécku, ktoré zabili už takmer 70 ľudí, nie sú stále pod kontrolou hasičov. Tí vkladajú nádej najmä do skúseností zahraničných expertov, ktorí im prišli na pomoc. Bez strechy nad hlavou je už 4 tisíc Grékov. Obyvatelia dediny, ktorá vyhorela v priebehu 35-tich minút a 13-tim ľuďom sa už nepodarilo ujsť:
Podľa gréckeho úradu civilnej ochrany je riziko nových požiarov v krajine stále vysoké, pretože je horúco a pritom fúka vietor. Obyvatelia sa často zbytočne snažia oheň uhasiť vedrami alebo vetvami.

Slovenské Ministerstvo zahraničia opätovne ponúklo Grécku humanitárnu materiálnu pomoc pri boji s rozsiahlymi lesnými požiarmi. Grécko momentálne potrebuje najmä špeciálne veľkokapacitné hasiace helikoptéry a lietadlá, ktoré však Slovensko nemá. Obe strany preto teraz zvažujú iné formy pomoci ako napríklad pri neskoršom odstraňovaní následkov ničivej prírodnej pohromy. Situácia s požiarmi v Grécku sa aj vďaka medzinárodnej pomoci a čiastočnej mobilizácii gréckej armády postupne stabilizuje, ale naďalej na celom území platí výnimočný stav

Riziko nových požiarov v krajine stále vysoké, pretože je horúco a pritom fúka vietor. Hovorca hasičov vyzval obyvateľov, aby dodržiavali pokyny úradov a aby opustili svoje dediny, ak ich o to požiadajú. Obyvatelia sa totiž často zbytočne snažia oheň uhasiť vedrami alebo vetvami.

Zástupcovia Talibanu dnes vyhlásili, že 19 juhokórejských rukojemníkov, ktorých militantné hnutie zadržiava v Afganistane už takmer šesť týždňov, po úspešných rokovaniach "čoskoro" prepustia. Povedal to hovorca Talibanu Júsuf Ahmádí. Soul musí na oplátku zastaviť všetky svoje náboženské aktivity v Afganistane a do konca roka stiahnuť svoje jednotky z krajiny.

Irán sa oficiálne sťažoval švédskej vláde na karikatúru proroka Mohameda vo švédskom regionálnom denníku Nerikes Allehanda. Prorok moslimov je v denníku zobrazený ako pes, informovala agentúra DPA. Denník ilustráciu doplnil článkom o slobode vyjadrovania.

Po mesiacoch politickej krízy má Turecko nového prezidenta. Pred chvíľou získal v parlamente dostatočný počet hlasov doterajší minister zahraničných vecí Abdulla Gül, kontroverzný pre svoju islamistickú minulosť.

V Trnave sa údajne stal ďalší nacistický útok. Neonacisti mali ešte v piatok v Trnave napadnúť Londýnčana čiernej pleti. Tvrdí to združenie Ľudia proti rasizmu. Polícia začala trestné stíhanie až dnes.

Ruska žrdkárka Jelena Isinbajevová na atletických MS v Osake zdolala všetky súperky, keď skočila do výšky 480 cm. Na druhom mieste sa objavila v národnom rekorde 475 cm Kateřina Baďurová a na treťom Svetlana Feofanovová. O tom, že Češka skončila pred Feofanovovou rozhodlo to, že Baďurová latku zdolala na prvý pokus, Ruska až na druhý.

********************************
N O C:
Polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách a kotlinách okolo 7 st.
S T R E D A:
Polojasno, v priebehu dňa od juhozápadu postupne veľká oblačnosť až zamračené a neskôr na mnohých miestach dážď. Najvyššia denná teplota 19 až 24 st., na severozápade okolo 17 st. Slabý premenlivý vietor.