Monday, August 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

28.8. 7.00
Podľa environmentálnej organizácie Greenpeace je hlavnou príčinou rozsiahlych požiarov v Grécku slabá legislatíva, nedbanliví poľnohospodári a tlejúce skládky odpadu. Oheň si už vyžiadal najmenej 63 obetí a obrovské materiálne škody. Vláda premiéra Kostasa Karamanlisa čelí pred septembrovými voľbami ostrej kritike za údajnú neschopnosť zvládnuť súčasnú krízovú situáciu. Na uliciach metropoly Atény včera demonštrovali tisíce nespokojných ľudí.

Grécka prokuratúra v súvislosti s úmyselným podpaľačstvom v krajine nariadila prešetriť, či to možno považovať za terorizmus. Požiare v Grécku tlačové agentúry označujú za horor bez konca. Iba s vypätím síl sa včera podarilo zachrániť pamätihodnosti na mieste antických olympijských hier - v Olympii, kde plamene zničili okolie archeologického náleziska a múzea. Požiare sú stále na ostrove Peloponéz, zúfalí ľudia v postihnutých regiónoch prosia o pomoc prostredníctvom televízie a rozhlasu. Najmenej štyri veľké požiare horia západne od Olympie, pri Kalamate a na juhozápade pri Sparte.

Grécka vláda oznámila, že vyčlenila viac ako 200 miliónov eur na bezprostrednú pomoc rodinám, podnikom a obciam, ktoré v predošlých dňoch zasiahli ničivé požiare.

Prípravy Poľska na vstup do schengenského priestoru v januári 2008 sa dostali do záverečnej fázy. Odborníci EÚ pricestujú budúci mesiac do Poľska, aby skontrolovali letiskovú infraštruktúru a zariadenia ktoré budú spolupracovať so schengenským informačnosystémom. Vstup Poľska do Schengenu bude znamenať, že hraničné kontroly na poľských hraniciach so Slovenskom, Litvou, Českom a Nemeckom budú zrušené.

Prioritou slovinského predsedníctva Európskej únie bude jej rozšírenie o krajiny bývalej Juhoslávie. Ľubľana ho prevezme v januári. Včera to vyhlásil slovinský minister zahraničných vecí. Slovinsko je zatiaľ jedinou krajinou bývalej Juhoslávie, ktorá vstúpila do EÚ, a stane sa prvým novým členom, ktorý prevezme šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v únii.

Štátne lesy TANAP-pu začali v týchto dňoch s opravami viacerých lesných ciest, ktoré využívajú aj turisti. Až do odvolania je preto zatvorený modro značkovaný turistický chodník od zastávky Tatranských elektrických železníc Popradské pleso na Popradské pleso. Cesta dostane nový asfalt a opravia sa aj poškodené kanalizačné odtoky. Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u opraviť aj asfaltovú cestu z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom a cestu z medzistanice kabínkovej lanovky Štart do Tatranskej Lomnice.

Vo finále behu mužov na 10.000 m na atletických MS v japonskej Osake kraľoval obhajca titulu Etiópčan Kenenisa Bekele časom 27:05,90 pred svojím krajanom Sileshi Sihinem 27:09,03 a Keňanom Martinom Irungu Mathathim 27:12,17. Pre Bekeleho je to tretie zlato v nepretržitom rade na MS.

Slovenská atletika sa po desiatich rokoch dočkala druhej medaily zo svetového šampionátu. Kladivár Libor Charfreitag si včera v Osake vybojoval bronz. 29-ročný Trnavčan dosiahol svoje tohtoročné a zároveň aj slovenské maximum a už ôsmy raz v sezóne prekonal 80 metrovú hranicu. Za pozornosť určite stojí, že majstrovstvá v Osake sú zatiaľ bez dopingového previnenia. Testami už prešlo vyše 500 športovcov.
******************************
Prevažne polooblačno, len ojedinele zväčšená oblačnosť a prehánky
alebo občasný dážď. Vietor od severozápadu do 5 m/s. Najvyššia denná teplota 21 až 26 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.