Friday, August 31, 2007

9.00
Brusel zakázal demonštráciu proti islamu pred sídlom Európskeho parlamentu v Bruseli, na ktorú sa chystali aj slovenskí a českí nacionalisti. Akcia bola naplánovaná na výročie teroristického útoku na Dvojičky 11. septembra.

Juhokórejská vláda musela zaplatiť výkupné dva milióny dolárov za prepustenie 19 rukojemníkov fundamentalistického hnutia Taliban v Afganistane, píše japonský denník Asahi Šimbun. Včera sa tak skončila 6 týždňov trvajúca rukojemnícka dráma.

Dve holandské nemocnice vyzvali asi 500 osôb, aby si nechali vyšetriť krv pre obavy, že sa pri lekárskych vyšetreniach mohli nakaziť vírusom HIV alebo hepatitídou. Dôvodom je porucha prístrojov na dezinfekciu.

Česká vláda plánuje najať PR agentúru s cieľom získať podporu obyvateľstva pre plány na vybudovanie amerického radaru. Ten má byť súčasťou protiraketového štítu v strednej Európe, povedal hovorca vlády. Vláda Mirka Topolánka rozhodla, že o umiestnení radaru rozhodnú výlučne poslanci. Tak citlivá otázka dotýkajúca sa národnej bezpečnosti podľa neho nie je vhodná pre hlasovanie v referende.

Írsko sa otepľuje dvakrát rýchlejšie ako zvyšná časť sveta, tvrdí správa vypracovaná Írskou agentúrou na ochranu životného prostredia. Analýza poukazuje na fakt, že Írsko sa v období medzi rokmi 1980 a 2004 oteplilo o 0,42 stotín stupňa Celzia, čo predstavuje dvojnásobnú hodnotu v porovnaní so všetkými ostatnými časťami planéty. Odborníci predpovedali zintenzívnenie zrážok na severe a západe ostrova, horúce suché letá v južnej a východnej časti krajiny a zníženie počtu mrazivých dní, píše dnešné vydanie denníka The Irish Times.

Po vlnách horúčav, ktoré postihli Taliansko počas predchádzajúcich týždňov a vyvolali rozsiahle požiare, postihol severné územie silný nárazový vietor, búrky a krupobitie. Medzi najviac postihnuté regióny patrí provincia Bergamo v severotalianskej Lombardii. Vyčíňanie počasia si vyžiadalo päť zranených a desiatky poškodených domov. Značné škody utrpeli aj talianski poľnohospodári - búrky poškodili predovšetkým kukuričné a zeleninové polia.

Koaličná SNS odsúdila vznik polovojenskej Maďarskej gardy, ktorú v Budapešti založili maďarskí nacionalisti. Päť parlamentných strán sa dnes v Budapešti stretne na medzinárodnej tlačovej besede, kde mienia prezentovať stanovisko k sobotnému vzniku Maďarskej gardy. Madarské vládne strany očakávajú od opozičnej konzervatívnej strany FIDESZ jednoznačné dištancovanie sa.

Niektoré slovenské školy už pripravili pre žiakov vynovené metódy vzdelávania, ktoré by deťom mali ponúknuť viac praktických informácií. Rovnaké ciele má aj pripravovaná reforma učebných osnov. Ministerstvo školstva od nej očakáva, že slovenskí študenti sa v budúcnosti vyrovnajú tvorivejším rovesníkom z iných krajín.

Na futbalovom štadióne v Poprade sa dnes o pol 5-tej začína AQUACITY CARBON NEUTRAL RALLY.Dnes prebehnú rýchlostné skúšky v blízkosti AquaCity,exibícia súťažných posádok na FŠ, Moto-cyklotrial show a sprievodný kultúrny program. Akcia potrvá do zajtra.

Futbalisti Artmedie Petržalka vyhrali v odvete 2. predkola Pohára UEFA nad arménskym klubom Mika Aštarak gólmi Branislava Obžeru 2:0 a postúpili do 1. kola hlavnej súťaže.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková, 63. vo svetovom renkingu, prehrala vo včerajšom stretnutí 2. kola hlavnej súťaže dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom podujatí sezóny US Open v New Yorku s takisto nenasadenou Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou hladko 2:6, 2:6.

Ruská tenistka Maria Šarapovová sa suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka US Open. Obhajkyňa titulu v 2. kole vyradila Austrálčanku Casey Dellacquovú v dvoch setoch 6:1 a 6:0. Ďalej ide i finalistka turnaja v New Havene Maďarka Ágnes Szavayová, ktorá vyradila Holanďanku Michaellu Krajicekovú v dvoch setoch 7:6 a 6:3.
*******************************
Oblačno časom polooblačno. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 17 až 22 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.