Wednesday, August 29, 2007

10.00
Požiare v Grécku v noci nadnes zoslabli. Podľa hasičov stále horí v 25 okresoch na polostrove Peloponéz a na ostrove Evia, včera plamene ešte blčali v 36 okresoch. S prvým úsvitom znovu vyštartovali lietadlá na hasenie ohňa. Grécki hasiči boli dnes ráno optimistickí a predpokladá sa, že do večera dostanú všetky požiare pod kontrolu.

Hnutie Taliban oznámilo, že ešte dnes prepustí prvú časť juhokórejských rukojemníkov, ktorých zadržiava v Afganistane od minulého mesiaca. Všetkých rukojemníkov chce Taliban prepustiť v priebehu troch-štyroch dní. Povstalci Juhokórejčanov zajali 19. júla, keď cestovali z Kábulu do provincie Kandahár. Dvoch rukojemníkov militanti zabili a potom prepustili dve rukojemníčky.

Chorý kubánsky vodca Fidel Castro poradil demokratickým kandidátom Hillary Clintonovej a Barackovi Obamovi, aby sa spojili a spolu tak vyhrali americké prezidentské voľby.
Clintonová zatiaľ vedie pred Obamom v zápase o to, kto sa stane kandidátom Demokratickej strany vo voľbách v novembri 2008, a Castro vyhlásil, že spolu by vytvorili víťaznú kombináciu.

Na centrálnych oslavách výročia SNP v Banskej Bystrici sa okrem troch najvyšších ústavných činiteľov zúčastnia aj zástupcovia 22 zahraničných veľvyslanectiev. Oficiálne spomienkové zhromaždenie sa začne hodinu pred poludním preletom stíhačiek slovenskej armády. Po nich bude nasledovať pietny akt položenia vencov v Pamätníku SNP a slávnostné príhovory hostí. Kladenie vencov si tentoraz budú môcť účastníci zhromaždenia pozrieť na veľkoplošnej obrazovke, umiestnenej na javisku pri pamätníku.

Prípadom učiteliek, ktoré sa na školskom výlete opili, sa bude zaoberať Obvodný úrad v Banskej Bystrici. Na priestupkové konanie kauzu odstúpila sudkyňa v Brezne. Obvodný úrad v Bystrici sa však necítil v tejto veci príslušný konať a prípad odstúpil na Obvodný úrad v Brezne. Aj Brezňania si mysleli, že im prípad neprináleží a o rozhodnutie požiadali Krajský úrad. Ten ako odvolací orgán rozhodol, že v tomto prípade je príslušný konať Obvodný úradv Banskej Bystrici.

Možno už dnes sa niektorý z tipujúcich v hre Loto stane výhercom rekordnej sumy - takmer 136 miliónov korún. Potenciálny výherca rekordnej výhry sa bude môcť rozhodnúť, či si peniaze odnesie v hotovosti, alebo požiada Tipos o ich zaslanie na účet. Výherca sumu získa v plnej výške, keďže nepodlieha zdaneniu a zo strany Tiposu sa môže spoliehať na úplnú anonymitu.

Približne 36,5 milióna obyvateľov Spojených štátov amerických minulý rok prežilo v chudobe, ktorá najviac zasiahla deti a černochov. Vyplýva to zo správy amerického Úradu pre sčítanie ľudu, ktorú zverejnili včera. Podiel chudobných medzi 300-miliónovým obyvateľstvom zodpovedá počtu obyvateľov celej Kalifornie alebo Poľska.

Tréner futbalovej reprezentácie Írska, súpera Slovenska v D-skupine kvalifikácie o postup na EURO 2008, Steve Staunton oznámil včera nomináciu na zápasy proti SR 8. septembra v Bratislave a proti ČR o štyri dni neskôr. Do tímu sa vrátil brankár anglického Newcastle United Shay Given, ktorý vynechal priateľské májové duely proti Bolívii a Ekvádoru v USA, aj posledný v Dánsku, ktorý Íri vyhrali vysoko 4:0. V nominácii chýba zranený obranca Stephen Carr, ktorého nahradil mladý Kevin Foley z Wolverhamptonu.

*********************************
Polojasno, v priebehu dňa od juhozápadu postupne veľká oblačnosť až zamračené a neskôr popoludní na mnohých miestach dážď. Najvyššia denná teplota 19 až 24 st. Slabý premenlivý vietor.