Thursday, August 23, 2007

8.00
Bývalý chorvátsky generál Ante Gotovina by pred začiatkom súdneho pojednávania pred tribunálom pre bývalú Juhosláviu v Haagu nemal byť prepustený na slobodu. Včera to vyhlásili žalobcovia tribunálu. 51-ročný Gotovina čelí obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti vo vojenskej ofenzíve proti Srbom v roku 1995. Zatykaču z roku 2001 unikal štyri a pol roka, kým ho nedolapili na španielskych Kanárskych ostrovoch. Vláda Chorvátska nie je schopná zaručiť Gotovinovu účasť na pojednávaní, uviedli žalobcovia.

Približne 400 portugalských hasičov s pomocou lietadiel a helikoptér bojovalo včera proti lesným požiarom, ktoré začali ohrozovať okrajové časti hlavného mesta. Požiar vypukol včera ráno a silné vetry ho rozfúkali do všetkých strán. Obyvateľov ohrozených oblastí preventívne evakuovali. Medzitým 50 hasičov bojovalo s ďalším požiarom v meste Oeiras vzdialenom približne 10 km od Lisabonu.

Bývalý pakistanský premiér Naváz Šarif sa pred nadchádzajúcimi voľbami môže vrátiť z exilu. Včera o tom rozhodol pakistanský Najvyšší súd. Šarif, ako aj expremiérka Benazír Bhuttová, ktorá žije v exile v Londýne, chcú byť na čele boja za ukončenie osem rokov trvajúceho vojenského režimu prezidenta Parvíza Mušarráfa. Vláda upozornila, že Šarifovi v prípade jeho návratu na pakistanské územie hrozí súd.

Južná Kórea poskytne povodňami postihnutej Severnej Kórei republike dodatočnú pomoc vo výške 40miliónov dolárov. Dnes to oznámil juhokórejský minister pre zjednotenie Li Čä-džoung. Súčasťou technickej pomoci, ktorej predchádzala potravinová pomoc by mal byť cement, nákladné autá, a stavebné stroje. "Severná Kórea má problémy postaviť sa po povodniach na nohy, pretože nemá dostatok stavebného zariadenia a materiálu". Oba štáty sú od konfliktu v rokoch 1950-1953 stále vo vojnovom stave.

Americká pobrežná stráž zadržala pri brehoch Guatemaly ponorku amatérskej výroby, v ktorej objavili päť ton kokaínu v hodnote vyše 350 miliónov dolárov. Štyroch pašerákov zatkli.

Benátky majú starosti kvôli holubom. Turisti sa pri ich kŕmení na Námestí sv. Marka v veľmi radi odfotia, ale domácich táto zábavka vyjde pridraho. Každého obyvateľa Benátok stoja škody každoročne 275 eur. Monumenty pozdĺž slávneho kanála Grande treba od vtáčieho trusu čistiť takmer denne. Najhoršie sú na tom poľnohospodári v okolí mesta - holuby ročne spôsobia škody za 40 miliónov eur, pochutia si najmä na úrode kukurice a obilia. Príčina nadmerného výskytu je zrejmá - kŕmenie holubov turistami.

Viacerými oblasťami sa v noci na dnes prehnali silné búrky s vetrom. V noci vystrašili napríklad obyvateľov v Prievidzi. V Lučenci vietor poškodil aj jednu strechu na rodinnom dome. Blesky so silným vetrom sa o jednej v noci prehnali aj Košicami. V okrese Stará Ľubovňa silný vietor lámal stromy a rozhádzal smetné koše.

Pre spadnuté stromy sú neprejazdné tieto cesty: PP-Hranovnica, PP-Spišské Bystré, Vernár - Poprad, horský priechod Čertovica. Ťažko prejazdná je cesta medzi Veľkou Lomnicou a Tatranskou Lomnicou, za Kokavou nad Rimavicou v smere do Hriňovej a do Klenovca.

Výber slovenského hokejového útočníka Pavla Demitru hrajúci pod hlavičkou "Demitra Team" zvíťazil vo včerajšom stretnutí nad mužstvom českej hviezdy Jaromíra Jágra 6:5. O výhre "demitrovcov" rozhodol 49 sekúnd pred koncom duelu obranca tímu NHL Washington Capitals Milan Jurčina. Odveta je na programe dnes o 18.30 h na trenčianskom zimnom štadióne.

Slovenskí rýchlostní kanoisti potvrdili svoju vysokú výkonnosť aj vo včerajších rozjazdách na predolympijskej regate v Pekingu, kde budú o rok olympijské hry. Kanoista Marián Ostrčil v pretekoch na 1.000 m, kde je vicemajstrom sveta z nedávneho šampionátu v nemeckom Duisburgu, dopádloval v rozjazde na druhej pozícii a bezpečne postúpil priamo do zajtraušieho finále.
V nedeľu sa v bojoch o medaily v pretekoch ženských dvojkajakov na 500 m predstavia aj Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou, ktoré takisto vo svojej rozjazde skončili druhé a zabezpečili si tak priamy postup medzi najlepších deväť lodí.
*****************************
Polojasno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Vietor z juhu do 6 m/s. Najvyššia denná teplota 29 až 34 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 21 st.