Friday, August 24, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

10.00
Infekčné choroby sa šíria celosvetovo rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a predstavujú reálne nebezpečenstvo globálnej pandémie, varuje Svetová zdravotnícka organizácia vo svojej výročnej správe. Organizácia kritizuje aj zneužívanie antibiotík, vďaka čomu vzniká väčšia odolnosť voči liekom.

Podľa WHO sa každým rokom objavuje bezprecedentne viac nových chorôb. Ročne sa medzi kontinentmi prepraví leteckou dopravou viac ako dve miliardy ľudí, čím vzniká väčšie nebezpečenstvo prepuknutiu ďalšej závažnejšej epidémie ako AIDS, SARS či horúčka Ebola. Správa ďalej upozorňuje, že vírus vtáčej chrípky, ktorému doteraz podľahlo 194 ľudí, by sa mohol zmutovať do takej formy, pri ktorej by sa dokázal prenášať z človeka na človeka, čo by znamenalo novú chrípkovú pandémiu.

Dve Juhokórejčanky, ktorých v Afganistane zadržiavalo hnutie Taliban vo poprosili o prepustenie zvyšných 19 kresťanských dobrovoľníkov. Vo včerajšom rozhovore pre arabskú televíziu al-Džazíra povedali, že strach o ostatných zatienil úľavu z prepustenia. V miestnych médiách sa objavili správy, že vláda ich drží mimo dosah novinárov kvôli obavám, že ich výroky by mohli ohroziť rokovania o prepustení zvyšných rukojemníkov.

Prezident George Bush by mal 15. septembra oznámiť malé, počiatočné stiahnutie amerických vojakov z Iraku. Mal by tak podnietiť irackú vládu k politickému zmiereniu. Dnes to vyhlásil vplyvný republikánsky senátor John Warner. Spojené štáty musia "ukázať, že to myslia vážne," keď hovoria, že ich angažovanosť voči Iraku nie je časovo neohraničená, uviedol popradený senátor z Virgínie.

Južná Kórea poskytne povodňami postihnutej Severnej Kórei republike dodatočnú pomoc vo výške 40 miliónov dolárov. Dnes to oznámil juhokórejský minister pre zjednotenie Li Čä-džoung. Súčasťou technickej pomoci, ktorej predchádzala potravinová pomoc by mal byť cement, nákladné autá, a stavebné stroje. "Severná Kórea má problémy postaviť sa po povodniach na nohy, pretože nemá dostatok stavebného zariadenia a materiálu". Oba štáty sú od konfliktu v rokoch 1950-1953 stále vo vojnovom stave.

Americká pobrežná stráž zadržala pri brehoch Guatemaly ponorku amatérskej výroby, v ktorej objavili päť ton kokaínu v hodnote vyše 350 miliónov dolárov. Štyroch pašerákov zatkli.

Kubánsky prezident Fidel Castro sa má "veľmi dobre" a je odhodlaný sa úplne zotaviť po minuloročnej operácii tráviaceho ústrojenstva, vyhlásil včera kubánsky minister zahraničných vecí Felipe Pérez Roque. 81-ročný Castro sa od chirurgického zákroku v júli 2006 neobjavil na verejnosti a jeho skutočný zdravotný stav, ako aj jeho budúca úloha v štáte zostáva záhadou.

Silný vietor, ktorý sa v noci prehnal spolu s búrkou Žilinským krajom, vyvracal stromy na Liptove a Orave. Čiastočne odtrhol strechu na obchodnom dome v LM, ktorá teraz ohrozuje chodcov. Na mieste zasahujú hasiči pomocou požiarnej vysokozdvižnej 27-metrovej plošiny. Počas celej noci odstraňovali tiež popadané stromy na Liptove - v Liptovskom Mikuláši, Demänovskej doline, Liptovskom Jáne, Važci, Liptovskom Hrádku, Podbanskom, Čertovici.

Silný vietor a búrka sa prehnali Prešovským krajom a najviac škôd spôsobili v okrese Poprad. Hasiči v noci odpratávali desiatky stromov, prerezali až 155 spadnutých stromov. Hasiči si museli v tomto okrese poradiť aj s dvoma požiarmi, ktoré spôsobil blesk. Popradským hasičom v noci pomáhali kolegovia z Kežmarku a Starej Ľubovne. Po veternej smršti sú už všetky cesty v okolí Popradu prejazdné.

Aktivisti z medzinárodnej organizácie Greenpeace vyzvali usporiadateľov zimných olympijských hier 2014 v Soči, aby zmenili svoje plány na vybudovanie bobovej dráhy a dediny pre športovcov. Cieľom ochranárov je ochrániť vzácne biotopy v Kaukazskej prírodnej rezervácii, ktorá je pre svoju jedinečnosť aj na Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Dôvodom je nízky výskyt stôp ľudskej činnosti.

Slovenskí rýchlostní kanoisti potvrdili svoju vysokú výkonnosť aj vo včerajších rozjazdách na predolympijskej regate v Pekingu, kde budú o rok olympijské hry. Kanoista Marián Ostrčil v pretekoch na 1.000 m, kde je vicemajstrom sveta z nedávneho šampionátu v nemeckom Duisburgu, dopádloval v rozjazde na druhej pozícii a bezpečne postúpil priamo do zajtraušieho finále.
V nedeľu sa v bojoch o medaily v pretekoch ženských dvojkajakov na 500 m predstavia aj Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou, ktoré takisto vo svojej rozjazde skončili druhé a zabezpečili si tak priamy postup medzi najlepších deväť lodí.
*****************************
Polojasno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Vietor z juhu do 6 m/s. Najvyššia denná teplota 29 až 34 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 21 st.