Tuesday, August 28, 2007

29.8. 7.00
Rozsiahle požiare v Grécku, ktoré zabili už takmer 70 ľudí, nie sú stále pod kontrolou hasičov. Tí vkladajú nádej najmä do skúseností zahraničných expertov, ktorí im prišli na pomoc. Bez strechy nad hlavou je už 4 tisíc Grékov. Jedna dedina vyhorela polhodiny a 13-tim obyvateľom sa už nepodarilo ujsť.

Podľa gréckeho úradu civilnej ochrany je riziko nových požiarov v krajine stále vysoké, pretože je horúco a pritom fúka vietor. Obyvatelia sa často zbytočne snažia oheň uhasiť vedrami alebo vetvami.

Najhoršie požiare, aké si v Grécku pamätajú, začali vyčíňať pred piatimi dňami a zničili už olivové háje, lesy a sady, spálili domy, divú zver aj dobytok. Južné Grécko, kde sa plamene dostali až k rodisku starovekých Olympijských hier, bolo postihnuté najviac.

Grécka polícia zadržala a po krátkom čase zasa pustila pár českých turistov vo veku 38 a 39 rokov, ktorí si na ostrove Lefkada neopatrne zakladali oheň. Chvíľu teda patrili medzi podozrivých podpaľačov. Škodu však nespôsobili, uviedla webová stránka iDNES.cz.

Spojené štáty včera vyzvali Rusko, aby pokračovalo vo vyšetrovaní minuloročnej vraždy novinárky Anny Politkovskej, ktorá otvorene kritizovala Kremeľ. Washington vyhlásil, že "vražda nemôže nikomu prejsť". Polícia dosiahla významný pokrok a údajne už zatkla 10 ľudí, ktorých v blízkej budúcnosti obžalujú zo spáchania tohto "závažného zločinu".

Približne 36,5 milióna obyvateľov Spojených štátov amerických minulý rok prežilo v chudobe, ktorá najviac zasiahla deti a černochov. Vyplýva to zo správy amerického Úradu pre sčítanie ľudu, ktorú zverejnili včera. Podiel chudobných medzi 300-miliónovým obyvateľstvom zodpovedá počtu obyvateľov celej Kalifornie alebo Poľska.Podiel chudobných medzi černochmi bol trikrát vyšší ako medzi belochmi (24,3 ku 8,2 percenta). Chudoba bola najviac rozšírená v južných častiach USA, pričom 29 miliónov chudobných žilo vo veľkomestách alebo na ich predmestiach.

Chorý kubánsky vodca Fidel Castro poradil demokratickým kandidátom Hillary Clintonovej a Barackovi Obamovi, aby sa spojili a spolu tak vyhrali americké prezidentské voľby.
Clintonová zatiaľ vedie pred Obamom v zápase o to, kto sa stane kandidátom Demokratickej strany vo voľbách v novembri 2008, a Castro vyhlásil, že spolu by vytvorili víťaznú kombináciu.

Možno už dnes sa niektorý z tipujúcich v hre Loto stane výhercom rekordnej sumy - takmer 136 miliónov korún. Potenciálny výherca rekordnej výhry sa bude môcť rozhodnúť, či si peniaze odnesie v hotovosti, alebo požiada Tipos o ich zaslanie na účet. Výherca sumu získa v plnej výške, keďže nepodlieha zdaneniu a zo strany Tiposu sa môže spoliehať na úplnú anonymitu.

Euro 33,75, americký dolár 24,69 a britská libra 49,69

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa prekvapujúco neprebojovala do 2. kola dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka US Open v New Yorku. Deviatka turnajového pavúka stroskotala v úvodnom kole na 50. hráčke svetového renkingu, Ukrajinke Julii Vakulenkovej, ktorej podľahla za 100 minút 4:6, 6:3, 1:6.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila do 2. kola dvojhry žien na turnaji US Open. Vo včerajšom stretnutí 1. kola zdolala Talianku Tathianu Garbinovú 6:4, 6:3.
*********************************
Polojasno, v priebehu dňa od juhozápadu postupne veľká oblačnosť až zamračené a neskôr popoludní na mnohých miestach dážď. Najvyššia denná teplota 19 až 24 st. Slabý premenlivý vietor.