Friday, August 31, 2007

17.30
Lesné požiare v južnom Grécku, ktoré pripravili o život najmenej 64 ľudí, po ôsmich dňoch strácajú na sile. Podľa hasičov, ktorým pomohlo hlavne zoslabnutie vetra sa situácia vyvíja priaznivo, pričom plamene už neohrozujú žiadne obývané oblasti. Rozsiahle požiare v Grécku vypukli pred týždňom potom, ako krajinu zasiahla tretia tohtoročná vlna horúčav. Očakáva sa, že teploty v Grécku zajtra opäť dosiahnu 40 st.

Afganské militantné hnutie Taliban sľubuje únosy ďalších cudzincov potom ako včera po 6-tich týždňoch prepustilo posledných unesených Juhokórejčanov. Urobíme to znova, pretože sme zistili, že týmto spôsobom dosiahneme úspech," povedal hovorca Talibanu Júsuf Ahmádí pre agentúru AP. Južná Kórea potvrdila rozhodnutie, ktoré prijala ešte pred únosom, že do konca tohto roka z Afganistanu stiahne svojich vojakov. Soul zároveň vyhlásil, že neumožní juhokórejským kresťanským misionárom pracovať v Afganistane.

Okolo 150 ton zhnitého mäsa skončilo v stánkoch rýchleho občerstvenia v ôsmich spolkových krajinách v Nemecku. Mäso pochádzalo z Bavorska. Prvé správy hovorili o dodávke 20 ton, ale s pokračujúcim vyšetrovaním množstvo mäsa rastie. Minister poľnohospodárstva vyzval na prísne potrestanie všetkých zúčastnených. Vo februári sa mraziarňach na juhozápade krajiny našli tony pokazeného mäsa z Talianska, ktoré bolo určené pre Francúzsko a Rusko.

Medzinárodná námorná organizácia dnes potvrdila, že izraelská nákladná loď, ktorá sa potopila v noci nadnes pri brehoch severného Izraela, sa plavila pod slovenskou vlajkou. Medzi členmi posádky potopeného plavidla však nebol ani jeden občan Slovenska. Povedal tol hovorca slovenského Ministerstva zahraničných vecí. Záchranári po hodinách intenzívneho pátrania našli v hĺbke 20 metrov potopeného vraku izraelskej lode telá dvoch námorníkov.


Bombový poplach v mexickom mrakodrape Torre Mayor, ktorý je najvyššou budovou v Latinskej Amerike, si včera vyžiadal evakuáciu viac ako 10 tisíc ľudí. Z parkoviska museli odstrániť 2400 áut. Anonym varoval pred výbušninou v aute, ktoré bolo zaparkované pred budovou, pričom uviedol aj jeho poznávaciu značku. Pyrotechnici našli v ukradnutom vozidle zariadenie pripevnené na mobilný telefón. K bombovej hrozbe sa zatiaľ nikto neprihlásil. Budova Torre Mayor s 55 poschodiami dosahuje výšku 225 metrov.

Počas moslimského svätého mesiaca Ramadán prepustia z irackých väzníc pod správou USA každý deň 50 zadržiavaných. Dnes o tom informoval úrad sunnitského viceprezidenta. Obyvateľov väzníc väčšinou zadržali počas bezpečnostných čistiek prebiehajúcich po celej krajine. Väčšinu ani neobvinili. Svätý mesiac Ramadán by sa mal začať 12. alebo 13. septembra.

Omšu na pamiatku princeznej Diany, ktorú zorganizovali jej dvaja synovia William a Harry, sa dnes napoludnie začala v Londýne. Smútiaci prítomní si pripomenuli desiate výročie jej smrti pri havárii v parížskom tuneli Alma. Na čele zhromaždenia 500 pozvaných hostí v kaplnke Wellingtonových kasární v blízkosti Buckinghamského paláca bola britská kráľovná Alžbeta a jej manžel, vojvoda z Edinburghu.

Medzi smútočnými hosťami bol aj premiér Gordon Brown, bývalý premiér Tony Blair, speváci Elton John a Cliff Richard.

William a Harry vítali pozvaných hostí pri vchode do kaplnky, stráženej z oboch strán dvoma členmi britskej kráľovskej gardy, ktorí boli aj nosičmi rakvy na Dianinom pohrebe 6. septembra 1997.

Ústava SR vo svojej 15-ročnej histórii podľa prezidenta Gašparoviča obstála.
"Som presvedčený, že Slovensko vstúpilo na cestu samostatnosti s modernou ústavou, ktorá zakotvuje všetky základné ľudské práva a slobody a zároveň garantuje a určuje ďalší rozvoj štátu," zdôraznil prezident.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád zablahoželal slovenskému kolegovi Ivanovi Gašparovičovi a občanom Slovenska k nadchádzajúcemu Dňu ústavy. Ako uviedla Tlačová agentúra IRNA, Ahmadínedžád vo svojom odkaze Gašparovičovi vyjadril nádej, že úsilie predstaviteľov oboch krajín prinesie ďalšie posilnenie vzťahov medzi Teheránom a Bratislavou. Iránsky líder tiež poprial slovenskej vláde a občanom úspech a prosperitu.

V novozélandskom Queenstowne sa zlodej v priebehu jedného dňa vlámal dvakrát do toho istého domu - druhý raz len preto, aby vrátil lup a zanechal precítený list s ospravedlnením. Z domu predtým zobral laptop, fotoaparát a peňaženku, v ktorej bola kreditná karta. Neskôr sa vrátil, aby korisť vrátil, ako aj basketbalovú loptu a dva páry rukavíc, ktoré si na kartu kúpil. Do poznámkového bloku manželov napísal odkaz s ospravedlnením za "narušenie bezpečnosti vášho domu.Zlodej tiež sľúbil, že keď bude mať dosť peňazí v poštovej schránke Glassovcom nechá hotovosť za rozbité okno.

ŠPORT
Futbalisti Artmedie Petržalka vyhrali v odvete 2. predkola Pohára UEFA nad arménskym klubom Mika Aštarak gólmi Branislava Obžeru 2:0 a postúpili do 1. kola hlavnej súťaže.

Futbalisti Artmedie si v 1. kole Pohára UEFA zmerajú sily s gréckym tímom Panathinaikos Atény. Rozhodol o tom dnešný žreb v Monaku. Prvé zápasy sú na programe 20. septembra, odvety prídu na rad 4. októbra. Okrem Panathinaikosu mohla Artmedia dostať za súpera aj Girondins Bordeaux, Sparta Praha, Atlético Madrid a FC Empoli.

Anglický futbalový reprezentant David Beckham má poškodené väzy v pravom kolene a toto zranenie ho vyradí najmenej na 6 týždňov. Vynechá tak dôležité kvalifikačné zápasy Anglicka o postup na EURO 2008 proti Izraelu a Rusku a k dispozícii nebude ani jeho Los Angeles Galaxy pre zápasy MLS.

Pre zlato si na 200metrovej trati atletických majstrovstiev v Osake dobehla obhajkyňa titulu Američanka Allyson Felixová výborným časom, sezónnym vrcholom 21,81 pred zlatou zo stovky Jamajčankou Veronicou Campbellovou a Susanthikou Javasingheovou zo Srí Lanky.

Slovenská reprezentantka Dana Velďáková obsadila vo finále súťaže trojskokaniek na atletickom svetovom šampionáte v Osake 12. miesto výkonom 14,09 m hneď z prvej série.

*****************************
N O C:
Polooblačno až oblačno. Ojedinele občasný dážď alebo prehánky, najmä na severe a západe. Najnižšia nočná teplota 11 až 7 st.
S O B O T A:
Premenlivá, časom zmenšená oblačnosť. Miestami občasný dážď alebo prehánky. Vietor od severozápadu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na Kysuciach, Orave a v Liptove miestami okolo 17 st.