Friday, August 24, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 24.08.2007

V rakúskych horách zahynuli dnes dvaja poľskí turisti a traja sú zranení po tom, ako sa pri prechode ľadovcom v regióne Grossglockner v centrálnom Rakúsku zrútili v nadmorskej výške nad 3000 metrov. Poľskí turisti šli k horskej chate. Všetci boli počas prechodu ľadovcom istení lanom. Podľa polície mohol zlyhať ľudský faktor. "Všetci piati sa zrútili do trhliny v ľade. Nikdy predtým som nič také nevidel," povedal policajný zdroj pre rakúsku tlačovú agentúru APA. Teplé počasie vytvorilo v ľadovci trhliny.

Záplavy, ktoré v posledných týždňoch postihli Severnú Kóreu a zničili pätinu úrody ryže, podľa oficiálnych severokórejských odhadov zasiahli takmer pol miliónaľudí, informoval Svetový potravinový program Organizácie Spojených národov. V šiestich okresoch prírodný živel spôsobil rozsiahle škody alebo úplne zničil továrne, bane, cesty a železnice. Už pred povodňami Severná Kórea trpela nedostatkom potravín, čo predstavuje milión ton. V 90. rokoch zahynulo v dôsledku hladu státisíce ľudí.

Atény vyhlásili kvôli požiarom stav ohrozenia. Masívne požiare, ktoré sa na juhu Grécka vymkli spod kontroly, usmrtili dvoch ľudí. Jedno mesto a niekoľko dedín museli evakuovať. Pre silný vietor nemôžu hasiť hasičské lietadlá. S požiarmi tak zápasia iba pozemné hasičské jednotky. Za posledných 24 hodín sa po celej krajine rozšírilo približne 84 požiarov. Viacero domov zhorelo a uzatvorená je aj hlavná diaľnica medzi Spartou a Kalamatou na juhu Peloponézskeho polostrova.

Väčšina Poliakov nechce americký protiraketový štít na poľskom území. Podľa prieskumu inštitútu, ktorý je platený z verejných zdrojov, je 56 percent proti vybudovaniu štítu v Poľsku a necelá tretina plán podporuje.

Na ceste medzi Svitom a Tatranskou Štrbou prišiel dnes popoludní o život 33-ročný motocyklista z Humenného. Motorkár predbiehal kolónu áut, pred motorestom Sosna však jedno z nákladných áut z kolóny odbočilo a motocyklista doň narazil. Podľa informácií prešovskej policajnej hovorkyne Magdalény Fečovej, vodič zomrel na mieste.

V noci sa Prešovským krajom prehnala silná búrka.Najviac škôd je v okrese Poprad. Hasiči v noci odpratávali desiatky stromov, prerezali až 155 spadnutých stromov. Museli si poradiť aj s dvoma požiarmi, ktoré zapálil blesk. Popradským hasičom v noci pomáhali kolegovia z Kežmarku a Starej Ľubovne.

Spadnuté stromy odpratávali aj v okrese Kežmarok v obci Stará Lesná a Abrahámovce, v Prešove v lokalite Za kalváriou, pred tunelom Branisko a v Starej Ľubovni. Pri obci Rožkovany v okrese Sabinov strom privalil muža, ktorý tam podľa informácií hasičov údajne stanoval. S pomliaždeninami leží v prešovskej nemocnici.

Osobná železničná doprava sa po kalamite na hlavnom ťahu medzi Svitom a Kraľovanmi začína stabilizovať, vlaky meškajú od 20 do 90 minút. Medzi Kráľovou Lehotou a Liptovským Mikulášom vlaky jazdia po jednej koľaji s dieselovými rušňami, keďže doteraz nebolo opravené trolejové vedenie. Vo večerných hodinách sa predpokladá obnovenie vlakovej dopravy aj po druhej koľaji.

Kurzy NBS platné od pondelka:

EUR1 33,75
USD1 24,79
GBP1 49,70

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov zvíťazili včera na turnaji o Tatranský pohár v Poprade nad poľským tímom Nowy Targ 6:2. Mladí Slováci sa prebojovali do finále turnaja.

V dueli B-skupiny zvíťazil obhajca minuloročného prvenstva HC Vítkovice nad domácim HK AquaCity ŠKP Poprad 2:1. O víťazstve Čechov rozhodol v tretej minúte predĺženia slovenský útočník Weissmann. O druhom finalistovi rozhodne dnešný súboj Vítkovíc a bratislavského Slovana o siedmej večer.
O štvrtej nastúpi Švajčiarska "20" proti Nowemu Targu.

Hokejový klub MsHK Žilina sa ústne dohodol so skúseným 42-ročným centrom Romanom Stantienom na jeho pôsobení pod Dubňom v budúcej sezóne. Rodák z Dubnice nad Váhom, ktorý sa vo Vsetíne stal priam legendou, sa v slovenskej extralige naposledy predstavil v sezóne 2004/2005 v drese bratislavského Slovana.

Súboj medzi McLarenom a Ferrari pokračoval dnes na tréningoch na Veľkú cenu Turecka v Istanbule. V prvom voľnom tréningu dominovali piloti Ferrari Kimi Räikkönen a Felipe Massa, v druhom už bol najrýchlejší líder svetového šampionátu Lewis Hamilton. Najlepší čas dnes dosiahol Räikkönen.

************
V noci bude jasno až polojasno. Ojedinele dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 13, na východe aj okolo 20 st.
Zajtra cez deň jasno až polojasno. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe okolo 24 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.