Thursday, August 30, 2007

16.00
Jeden z veľkých požiarov, ktoré už týždeň zúria v južnom Grécku, dnes stále horí. Mnohí obyvatelia odmietajú podriadiť sa príkazom na opustenie svojich domovov. Informovali o tom hasiči. Úrady prikázali evakuáciu piatich dedín na západe polostrova Peloponéz a plamene vo vyprahnutých lesoch sa snažilo uhasiť päť lietadiel a štyri vrtuľníky. Všetky ostatné požiare na Peloponéze podľa hasičov "stratili svoju intenzitu".

Požiare v Grécku zabili najmenej 64 ľudí. K obetiam na životoch došlo hlavne počas prvých dvoch dní katastrofy, keď obyvatelia zostali uväznení v dedinách obkolesených plameňmi.

Očakáva sa, že afganské hnutie Taliban dnes prepustí zostávajúcich siedmich juhokórejských rukojemníkov a ukončí tak šesť týždňov trvajúcu drámu. Včera militanti v troch skupinách prepustili dvanásť z nich potom, čo sa dohodlo s juhokórejskými vyjednávačmi.

Okolo 500 pacientov z nemocníc v holandských mestách Oss a Veghel môže byť nakazených vírusom HIV, alebo hepatitídou typu B a C. Dve nemocnice zrejme použili nedostatočne vydezinfikované prístroje. Lekári sa obávajú o pacientov, ktorí boli hospitalizovaní v období od začiatku júla do utorka tohto týždňa. Na budúci týždeň ich budú pozývať na krvné testy. Do konca septembra bude známe, či sa pacienti nakazili. Nemocnice zdôraznili, že chyba súvisí s technickým vybavením a nešlo o zlyhanie ľudského faktora.

Talianska prokuratúra vydala zatykače na 40 osôb v súvislosti s vyšetrovaním mafiánskych vrážd, ktoré si pred dvoma týždňami v nemeckom Duisburgu vyžiadali šesť ľudských životov, informovala dnes talianska tlačová agentúra ANSA. Polícia už zadržala niekoľko desiatok ľudí, väčšinu z nich v Kalábrii. Pátranie po nespresnenom počte osôb ďalej pokračuje a prebieha aj v Ríme a jeho okolí. Je to reakcia vojnu znepriatelených mafiánskych rodín.

Opozícia sa na budúci týždeň v utorok pokúsi v parlamente odvolať ministerku práce Vieru Tomanovú. Schôdzu dnes zvolal predseda parlamentu Pavol Paška po tom, ako mu zástupcovia SDKÚ-DS, SMK a KDH predložili návrh na vyslovenie nedôvery ministerke.

Pozemnú lanovku zo Starého Smokovca na Hrebienok čaká rekonštrukcia. Doterajšie vozne, ktoré slúžili cestujúcim 37 rokov, nahradia nové, modernejšie. "Rekonštrukcia sa týka výmeny kabín respektíve vozňov lanovky. Všetky ostatné zariadenia, či už strojovne alebo koľajnice, sú v poriadku. Nové vozne, ktoré sa už vyrábajú vo Švajčiarsku, budú transportované na Slovensko v novembri. Spresnila, že ide o investíciu za 250 miliónov Sk. Snahou TLD je zrekonštruovať aj údolnú stanicu.

Do školských lavíc základných škôl v Poprade zasadne po prázdninách v pondelok 5 608 žiakov, čo je o 203 menej ako v uplynulom školskom roku. Do prvých ročníkov by malo nastúpiť 580 malých školákov. Tento počet je približne rovnaký ako v predchádzajúcom roku. Počet základných ani materských škôl sa v nadchádzajúcom školskom roku nemení. Na území mesta je 12 základných škôl a 13 materských škôl.

Atletický svetový šampionát v japonskej Osake pokračoval dnes ďalšími štyrmi finálovými disciplínami. V behu na 400 m cez prekážky triumfovala 24-ročná Jana Rawlinsonová z Austrálie časom 53,31 sekundy a ako druhá žena v histórii po Maročanke Bidouaneovej si vybojovala druhé zlato v tejto disciplíne na MS.Obhajkyňa titulu Ruska Julia Pečonkinová skončila druhá, líderka tohtoročných svetových tabuliek Tiffany Rossová-Williamsová z USA dobehla až siedma.
*********************************
N O C:
Polojasno. Na juhu územia spočiatku oblačno a miestami dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 12 až 8, v dolinách a kotlinách okolo 6 st.
P I A T O K:
Prevažne polooblačno. Vietor od severozápadu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.