Thursday, August 23, 2007

12.00
Značne zoslabnutý hurikán Dean zasiahol v noci nadnes druhýkrát v priebehu dvoch dní mexickú pevninu. Meteorológovia ho preklasifikovali najprv na tropickú búrku a neskôr na tlakovú níž. Dean, ktorý nad Mexiko pôvodne dorazil ako hurikán najvyššej piatej kategórie, spôsobil okrem jednej obete už len značné materiálne škody, najmä v štáte Veracruz. Na Haiti zanechal Dean deväť mŕtvych. Zo susednej Dominikánskej republiky hlásili dve obete, po dvoch mŕtvych mali aj na Svätej Lucii, Jamajke a Dominike.

Ruský bombardér Su-24 sa dnes počas tréningového letu zrútil vo východnej Sibíri, oznámila ruská agentúra Interfax. Bombardér sa zrútil zo zatiaľ neznámych dôvodov v oblasti Chabarovska. "Na miesto nešťastia odleteli dve prieskumné helikoptéry Mi-8. Na miete pádu lietadla našli oboch pilotov, ktorí sa katapultovalil a boli nažive," Špeciálna vojenská komisia sa bude príčinou havárie zaoberať.

Južná Kórea dnes začala s prepravou humanitárnej pomoci cez prísne stráženú hranicu do povodňami postihnutej severnej Kórei. Soul prisľúbil pomoc vo výške 7,5 milióna dolárov. "Nákladné autá naložené cestovinami, pitnou vodou, kuchynským riadom, dekami a liekmi prekročili hranice," informoval hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie. Počas povodní, ktoré krajinu postihli začiatkom augusta sa stratilo alebo zahynulo približne 300 ľudí, 300 tisíc stratilo svoje domovy a prívalové dažde zničili 11 percent úrody obilia. V šiestich okresoch prírodný živel spôsobil rozsiahle škody alebo úplne zničil továrne, bane, cesty a železnice. Oba štáty sú od konfliktu v rokoch 1950-1953 technicky stále vo vojnovom stave.

Izraelské krematórium umiestnené na tajnom mieste zachvátil včera večer požiar. Podľa polície krematórium ho niekto podpálil. Krematórium neďaleko Tel Avivu bolo v činnosti dva roky a bolo terčom ustavičnej kritiky ultraortodoxných židov. Tí sú z náboženských dôvodov zásadne proti kremácii.

Guvernér amerického štátu Ohio vyhlásil pre záplavy stav ohrozenia. Pre najhoršie záplavy za posledných sto rokov museli úrady uzavrieť cestné komunikácie a školy a evakuovať najmenej 500 ľudí.

Slovenská lekárska únia špecialistov nesúhlasí s plánovaným zavedením povinných poukazov od praktických lekárov na vyšetrenie k špecialistom. Únia odmieta argument, že poukazy majú zabrániť svojvoľnému navštevovaniu špecialistov, zabezpečiť kontrolu nad pohybom pacientov všeobecným lekárom, zabrániť neodôvodneným vyšetreniam a tak znížiť náklady v zdravotníctve.

Thierry Henry je mužom okamihu. Potvrdil to aj v Trnave, keď pohotovým gólom z priameho kopu rozhodol o víťazstve Francúzska nad Slovenskom v prípravnom stretnutí. Diváci boli presvedčení o tom, že Henry zahral loptu šikovne ešte predtým, než dal rozhodca pokyn k rozohratiu priameho kopu po faule na Anelku. "Zaskočil nás, ale tesne predtým rozhodca debatoval s Marekom Hamšíkom, že dá pokyn na rozohratie priameho kopu zapísknutím. Potom to však zrazu pustil," komentoval slovenský kapitán Róbert Vittek.

*************************
Jasno až polojasno. Prechodne miestami oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Vietor z juhu do 6/ms. Najvyššia teplota 30 až 34, na severe miestami 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.