Friday, August 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že veľké rozvojové krajiny by mali zohrávať významnejšiu úlohu pri vládnutí vo svete. Na akýchkoľvek rokovaniach o riešení globálnych problémov by sa mali zúčastňovať aj krajiny ako Čína a India - z ktorých každá má viac ako miliardu obyvateľov. Merkelová to povedala v závere svojho turné po Číne a Japonsku. Zároveň pozvala zástupcov Brazílie, Číny, Indie, Mexika a Južnej Afriky na júnový summit G8 V Nemecku. Diskutovať sa bude klimatických zmenách, obchode a boji proti chudobe.

Afganské hnutie Taliban sľubuje únosy ďalších cudzincov potom ako včera po 6-tich týždňoch prepustilo posledných unesených Juhokórejčanov. Urobíme to znova, pretože sme zistili, že týmto spôsobom dosiahneme úspech," povedal hovorca Talibanu Júsuf Ahmádí pre agentúru AP. Južná Kórea potvrdila rozhodnutie, ktoré prijala ešte pred únosom, že do konca tohto roka z Afganistanu stiahne svojich vojakov.

Okolo 150 ton zhnitého mäsa skončilo v stánkoch rýchleho občerstvenia v ôsmich spolkových krajinách v Nemecku. Mäso pochádzalo z Bavorska. Prvé správy hovorili o dodávke 20 ton, ale s pokračujúcim vyšetrovaním množstvo mäsa rastie. Minister poľnohospodárstva vyzval na prísne potrestanie všetkých zúčastnených. Vo februári sa mraziarňach na juhozápade krajiny našli tony pokazeného mäsa z Talianska, ktoré bolo určené pre Francúzsko a Rusko.

V kaplnke osobných stráží neďaleko kráľovského Buckinghamského paláca v Londýne dnes bola spomienková omša pri príležitosti desiateho výročia tragickej smrti princeznej Diany. Ceremónie, ktorú vysielali televízne stanice do mnohých krajín, sa okrem bývalého Dianinho manžela princa Charlesa, kráľovnej Alžbety II. a tridsiatich príslušníkov britskej panovníckej rodiny zúčastnilo ďalších päťsto pozvaných osobností.

Česká oštepárka Barbora Špotáková získala na atletických MS v Osake zlatú medailu, keď dvakrát zlepšila národný rekord (66,40 v 1. pokuse a 67,07 v 3. pokuse). Česko má zlato z MS po siedmych rokoch.

Futbalisti Artmedie si v 1. kole Pohára UEFA zmerajú sily s gréckym tímom Panathinaikos Atény. Rozhodol o tom dnešný žreb v Monaku. Prvé zápasy sú na programe 20. septembra, odvety prídu na rad 4. októbra. Okrem Panathinaikosu mohla Artmedia dostať za súpera aj Girondins Bordeaux, Sparta Praha, Atlético Madrid a FC Empoli.
*****************************
N O C:
Polooblačno až oblačno. Ojedinele občasný dážď alebo prehánky, najmä na severe a západe. Najnižšia nočná teplota 11 až 7 st.
S O B O T A:
Premenlivá, časom zmenšená oblačnosť. Miestami občasný dážď alebo prehánky. Vietor od severozápadu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na Kysuciach, Orave a v Liptove miestami okolo 17 st.