Thursday, August 30, 2007

17.30 Príjemný podvečer

Jeden z veľkých požiarov, ktoré už týždeň zúria v južnom Grécku, dnes stále horí. Mnohí obyvatelia odmietajú podriadiť sa príkazom na opustenie svojich domovov. Informovali o tom hasiči. Úrady prikázali evakuáciu piatich dedín na západe polostrova Peloponéz a plamene vo vyprahnutých lesoch sa snažilo uhasiť päť lietadiel a štyri vrtuľníky. Všetky ostatné požiare na Peloponéze podľa hasičov "stratili svoju intenzitu".

Požiare v Grécku zabili najmenej 64 ľudí. K obetiam na životoch došlo hlavne počas prvých dvoch dní katastrofy, keď obyvatelia zostali uväznení v dedinách obkolesených plameňmi.

Okolo 500 pacientov z nemocníc v holandských mestách Oss a Veghel môže byť nakazených vírusom HIV, alebo hepatitídou typu B a C. Dve nemocnice zrejme použili nedostatočne vydezinfikované prístroje. Lekári sa obávajú o pacientov, ktorí boli hospitalizovaní v období od začiatku júla do utorka tohto týždňa. Na budúci týždeň ich budú pozývať na krvné testy. Do konca septembra bude známe, či sa pacienti nakazili. Nemocnice zdôraznili, že chyba súvisí s technickým vybavením a nešlo o zlyhanie ľudského faktora.

Taliban prepustil dnes sedem posledných juhokórejských rukojemníkov. Končí sa tak šesť týždňov trvajúca rukojemnícka dráma. Dve ženy z pôvodne 23-člennej skupiny pred 2 týždňami rukojemníkov prepustili a dvoch mužov krátko po únose zastrelili. Dohodu o prepustení rukojemníkov dosiahli v utorok na priamych rokovaniach medzi Talibanom a juhokórejskými diplomatmi.

Päťdesiatka na cestách ušetrí životy aj peniaze. Podľa analýz napríklad chodec má omnoho väčšiu šancu prežiť zrážku s autom idúcim päťdesiatkou ako šesťdesiatkou. V mestách by sa pritom nemali vytvárať väčšie zápchy. Skôr naopak. Pri vyšších rýchlostiach je väčšia pravdepodobnosť nehôd, a tie potom vytvárajú zápchy. Priepustnosť pri päťdesiatke je teda vyššia. A keď už aj zápchy niekde sú, je úplne nepodstatné, aká je povolená rýchlosť.

Ľudia v hmotnej núdzi, rodičia malých detí i niektorí pozostalí získajú od septembra na dávkach od štátu viac peňazí. Príspevky sa však zvyšujú len nepatrne. Rodinné prídavky, ktoré mali stúpnuť o desať korún, dokonca ministerka práce Viera Tomanová nakoniec nezvýši vôbec. O stovku sa po rokoch zvyšuje príspevok na pohreb - na 2 400 korún. Ľudia v hmotnej núdzi si môžu od septembra vylepšiť rozpočet o 40 až 400 korún mesačne.

Koaličná SNS odsúdila vznik polovojenskej Maďarskej gardy, ktorú v Budapešti založili maďarskí nacionalisti. Národniari chcú presadiť, aby na to reagovala vláda.

Päť parlamentných strán sa v piatok v Budapešti stretne na medzinárodnej tlačovej besede, kde mienia prezentovať stanovisko k sobotnému vzniku Maďarskej gardy. Vládne strany očakávajú od opozičnej konzervatívnej strany FIDESZ jednoznačné dištancovanie sa.

Niektoré slovenské školy už pripravili pre žiakov vynovené metódy vzdelávania. Tie by deťom mali ponúknuť viac praktických informácií. Rovnaké ciele má aj pripravovaná reforma učebných osnov. Ministerstvo školstva očakáva reformy učebných osnov, že slovenskí študenti sa v budúcnosti vyrovnajú tvorivejším rovesníkom z iných krajín.



Opozícia dnes podala do Národnej rady návrh na odvolanie ministerky práce Viery Tomanovej. Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Mária Sabolová tvrdí, že ministerka na svojom poste zlyhala.

Železničná spoločnosť Slovensko, na konci školských prázdnin posilňuje osobnú železničnú dopravu. Od zajtra do pondelka 3. septembra vypraví 16 posilových vlakov. Všetky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku.

Chlapci a dievčatá vo veku od šesť do dvanásť rokov píšu na Floride svoje vlastné správy a vysielajú ich. Už takmer 2 roky organizujú "jediné rádio na svete riadené deťmi". Ide o projekt 12-ročného Adama Bakera a jeho priateľov z mesta Clearwater. Deti už výborne narábajú s mikrofónmi, zosilňovačmi a mixážnym pultom. Len Adamov otec je akoby dozorcom projektu. Vysielač na západnom pobreží Floridy má dosah 1,5 kilometra. Deti vysielajú predovšetkým cez víkendy, večer a počas prázdnin.
"Môj otec stále počúva, aby sa uistil, že sa nielen zabávame, ale aj profesionálne pracujeme," vysvetľuje Adam. Redakčné porady sa odohrávajú v obývačke alebo v Adamovej izbe.

ŠP0RT

Atletický svetový šampionát v japonskej Osake pokračoval dnes ďalšími štyrmi finálovými disciplínami. V behu na 400 m cez prekážky triumfovala 24-ročná Jana Rawlinsonová z Austrálie časom 53,31 sekundy a ako druhá žena v histórii po Maročanke Bidouaneovej si vybojovala druhé zlato v tejto disciplíne na MS.Obhajkyňa titulu Ruska Julia Pečonkinová skončila druhá, líderka tohtoročných svetových tabuliek Tiffany Williamsová z USA dobehla až siedma.

Pri neúčasti svetovej rekordérky Tatiany Lysenkovej, ktorá čelí obvineniu z dopingu, vyhrala kladivársku súťaž žien outsiderka Betty Heidlerová z Nemecka výkonom 74,76 cm. O prvenstvo ju však takmer obrala dvojnásobná svetová šampiónka Kubánka Yipsi Morenová, ktorá v poslednom pokuse hodila iba o dva centimetre menej. Víťazný náskok Nemky je najmenší v kladivárskych súťažiach mužov či žien v histórii MS. 24-ročná Betty Heidlerová v tomto roku zatiaľ víťazila iba na pretekoch v Nemecku.

Kubánsky prezident Fidel Castro odvolal účasť pästiarov svojej krajiny na svetovom šampionáte, ktorý sa uskutoční v októbri v americkom Chicagu. Dôvodom sú obavy z možného úteku boxerov do USA. Šampionát, ktorý bude od 18. okt. do3. novembra, je zároveň kvalifikáciou na budúcoročné olympijské hry v Pekingu. Na olympiáde v roku 2004 získala Kuba najviac zlatých medailí práve v boxe.

*********************************
N O C:
Polojasno. Na juhu územia spočiatku oblačno a miestami dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 12 až 8, v dolinách a kotlinách okolo 6 st.
P I A T O K:
Prevažne polooblačno. Vietor od severozápadu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.