Wednesday, August 29, 2007

17.30
Príjemný podvečer
Po niekoľkodňovom boji s plameňmi na gréckom polostrove Peloponéz a ostrove Evia ohlásili dnes hasiči prvé úspechy. "Nijaké obývané miesto nie je v tejto chvíli ohrozené," povedal hovorca požiarnikov. Dá sa hovoriť o úľave, ale nie o skončení ohrozenia. Požiare stále nie sú uhasené v 25 okresoch.

Pri vlne požiarov v Grécku zahynulo najmenej 64 ľudí. Organizácie na ochranu prírody chcú dnes večer za obete požiarov a zničenú krajinu usporiadať v Aténach a ďalších gréckych mestách tichý pochod.

Podľa odhadov spôsobili požiare škody za tri až päť miliárd eur. Oheň čiastočne alebo úplne zničil 110 dedín, zhorelo 4,5 milióna olivovníkov a 60 tisíc kusov oviec a kôz. Vláda zatiaľ oficiálne čísla o škodách nezverejnila.



Povstalci z afganského hnutia Taliban prepustili dnes na slobodu 12 z 19 juhokórejských rukojemníkov. Stalo sa tak na základe dohody s vládou v Soule, ktorá má vyriešiť takmer šesť týždňov trvajúcu rukojemnícku drámu.

Skupinu pôvodne 23 juhokórejských kresťanských dobrovoľníkov uniesli 19. júla počas cesty z Kábulu do Kandaháru. Dvoch mužov zo skupiny únoscovia zastrelili, Dve choré rukojemníčky militanti prepustili 13. augusta, čo označili za "gesto dobrej vôle". Soul v rámci dohody prisľúbil zastaviť misionárske aktivity Juhokórejčanov v Afganistane a dodržať plánovaný termín stiahnutia svojich vojakov z krajiny do konca roka.

Do konca roka 2030 by sa malo do ekologických projektov vložiť 1,1 až 1,7 percent globálnych finančných investícií. Toľko by podľa štúdie OSN stačilo na zmiernenie klimatických zmien vo svete. Štúdiu dnes oficiálne predstavili na konferencii OSN vo Viedni. OSN vyčíslila celkové investície na vyše 430 miliárd dolárov, čo je približne 11 biliónov korún. Náklady na zvyšovanie energetickej efektívnosti a na vývoj áut na biopohon a hybridný pohon vyčíslila OSN na 190 miliárd dolárov.

Americké mesto New Orleans si dnes pripomína druhé výročie ničivého hurikánu Katrina. Pri najhoršej prírodnej katastrofe v dejinách USA zahynulo v roku 2005 v štátoch Louisiana a Mississippi vyše 1600 ľudí a zaplavilo 80 percent mesta New Orleans. Protestným pochodom chcú dnes ľudia vyjadriť nespokojnosť so slabým postupom pri obnove mesta a života v ňom.

Dozorcovia v britských väzniciach prekvapili vládu neohláseným štrajkom kvôli mzdám. Ide o prvý podobný protest zamestnancov väzenia v dejinách krajiny a ministerstvo spravodlivosti ho označilo za nelegálny. Takmer 90 percent z 24-tisíc členov väzenských dozorcov nedávno v hlasovaní označilo vládou zamýšlané zvýšenie ich platov za nedostatočné.

Dve tretiny dospelých Američanov a 25 miliónov detí trpí obezitou alebo nadváhou. Podľa správy organizácie Trust for America's Health ohrozuje tučnota zdravie a ekonomickú konkurencieschopnosť Američanov. "V posledných rokoch sa počet obéznych ľudí v 31 štátoch stále zvyšuje. Osemdesiatpäť percent Američanov verí, že obezita je epidémia," uviedli vedci.

Na slávnostnom zhromaždení dnešných osláv 63. výročia Slovenského národného povstania, sa v Banskej Bystrici okrem pozvaných delegácií zišlo vyše 500 ľudí. Podujatie otvoril prelet vojenských vrtuľníkov a stíhačiek, po ktorom delegácie hostí položili v Pamätníku SNP vence a kytice. Slovenské národné povstanie by malo byť tým historickým medzníkom, ktorý by mal Slovákov spájať. Vo svojom príhovore to povedal premiér Robert Fico.

Situácia vo vzťahu medzi Slovenskom a Maďarskom sa radikalizuje. Touto vetou sa začína spoločné vyhlásenie troch poslancov Národnej rady za KDH - Vladimíra Palka, Františka Mikloška a Pavla Minárika a bývalého predsedu KDH Jána Čarnogurského, ktoré spoločne prezentovali na dnešnej tlačovej besede. Jej nosnou témou bol aktuálny stav slovensko - maďarských vzťahov a vznik nového maďarského paramilitantného hnutia Maďarská garda.

Prešovskí a košickí policajti včera počas spoločnej dopravnej akcie zameranej na kontrolu rýchlosti jazdy zistili 143 priestupkov a na blokových pokutách vybrali v priebehu štyroch hodín takmer 150-tisíc korún. Pri akcii zadržali 12 osvedčení o evidencii vozidiel a jednu tabuľku s evidenčným číslom vozidla.



ŠPORT
Španielsky futbal smúti za Antoniom Puertom. Desaťtisíce fanúšikov FC Sevilla vzdali v noci na dnes poslednú poctu na štadióne Sáncheza Pizjuána hráčovi, ktorý včera popoludní prehral svoj boj o život tri dni po tom, ako skolaboval v ligovom stretnutí proti FC Getafe.

Futbalisti Zlatých Moraviec nastúpia zajtra o pol-6tej večer SELČ na Štadióne Petrovskij na odvetný zápas 2. predkola Pohára UEFA proti domácemu Zenitu Petrohrad. Favorizovaný ruský veľkoklub zvíťazil pred jedenástimi dňami na ihrisku ViOn-u 2:0 a je už na isto v 1. kole druhej najvýznamnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže.

Futbalisti FC Artmedia Petržalka sa pripravujú na nesmierne dôležité odvetné stretnutie 2. predkola Pohára UEFA proti arménskemu tímu FC Mika. Zápas odohrajú zajtra o 19.00 h opäť na štadióne v Senci. Za Miku hrá viacero legionárov vrátane niekoľkých Brazílčanov. V Jerevane pred dvoma týždňami vyhrali Arménci 2:1.
********************************
N O C:
Spočiatku veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, neskôr ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách a kotlinách okolo 7 st.

Š T V R T O K:
Veľká, na severe zmenšená oblačnosť. Popoludní na juhu postupne na viacerých miestach občasný dážď, na severe zrážky ojedinele. Vietor od severu do 5 m/s. Najvyššia denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 st.