Thursday, August 30, 2007

9.00
Komisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová odcestuje zajtra na návštevu Grécka, aby sa osobne oboznámila s rozsahom škôd spôsobených lesnými požiarmi, s ktorými ešte stále bojujú tisíce hasičov. Komisárka sa stretne s premiérom Kostasom Karamanlisom. Súčasťou jej návštevy bude aj obhliadka terénu.

Hübnerová tak chce získať prehľad o situácii a poskytnúť pomoc Grécku z Fondu solidarity. Atény už avizovali, že o takúto pomoc úniu požiadajú. Požiare si doteraz vyžiadali v Grécku 64 obetí na ľudských životoch a spôsobili materiálne škody vo výške tri až päť miliárd eur.

Tisíce Grékov vyšli včera do ulíc Atén, kde protestovali proti neschopnosti vlády zvládnuť lesné požiare. Na Peloponézskom polostrove museli včera evakuovať ďalších päť dedín ohrozených ohňom. Na boji proti živlu sa zúčastňujú hasiči zo 17 krajín.

Udržanie emisií skleníkových plynov na súčasnej úrovni by si vyžiadalo do roku 2030 investície najmenej 150 miliárd eur. Vyplýva to z odbornej správy OSN, ktorá bola zverejnená vo Viedni.

Rusko dnes vyslalo do jordánskeho Ammánu dve lietadlá s humanitárnu pomocou určenou pre palestínske územie. Náklad pozostáva najmä z liekov a potravín, ktoré sú v oblasti naliehavo potrebné. Moskva sa podľa vyhlásenie ministerstva pripája k medzinárodnému úsiliu, ktorého cieľom je zabrániť humanitárnej katastrofe v Pásme Gazy. Ministerstvo ďalej vyjadrilo presvedčenie, že všetky zúčastnené strany prispejú k tomu, aby sa pomoc dostala čo najrýchlejšie k ľudom, ktorí ju potrebujú.

Ľudia v hmotnej núdzi, rodičia malých detí i niektorí pozostalí získajú od septembra na dávkach od štátu viac peňazí. Príspevky sa však zvyšujú len nepatrne. Rodinné prídavky, ktoré mali stúpnuť o desať korún, dokonca ministerka práce Viera Tomanová nakoniec nezvýši vôbec. O stovku sa po rokoch zvyšuje príspevok na pohreb - na 2 400 korún. Ľudia v hmotnej núdzi si môžu od septembra vylepšiť rozpočet o 40 až 400 korún mesačne.

Európska únia má dnes už len jednu krajinu, v ktorej sa stále jazdí v obciach šesťdesiatkou. Je ňou Slovensko, ktoré sa vytrvalo drží tradície minulého storočia. Ostatné krajiny majú päťdesiatku, Veľká Británia dokonca 48. Slovensko sa k nim pridá na budúci rok. Šesťdesiatkou sa jazdí v európskych mestách už len v krajinách mimo únie, napríklad v Rusku, Srbsku, Macedónsku či na Ukrajine.

Výstražné žlto-červené tabule "Pozor deti" a červeno-biele priechody pre chodcov budú od nového školského roku pomáhať školákom z ôsmich košických a 22 prešovských základných škôl pri bezpečnejšej ceste do školy. Projekt Bezpečná cesta do školy vznikol v spolupráci s Magistrátom mesta Košice a Mestským úradom v Prešove. Súčasťou projektu je aj špeciálne označenie najkritickejších križovatiek v blízkosti daných základných škôl.

Občianske združenie Tatry vyhlasuje druhý ročník celoslovenskej súťaže kolektívov základných a stredných škôl Na skládky nie sme krátki!. Súťaž sa zameriava na monitoring nelegálnych skládok odpadov, vypúšťanie žúmp do vodných tokov, či spaľovanie nebezpečných odpadov a bio-odpadov a riešenie týchto problémov.

Dnes bude v centre Popradu koncert víťaza 7.ročníka hudobnej súťaže mladých nádejných interpretov a skupín "COCA COLA POPSTAR". Víťaz - skupina PEOPLES vystúpi s hosťami Zuzanou Smatanovou, Mishou či skupinou VETROPLACH od 15.00 do 21.00 hod.

Piaty deň svetového atletického šampionátu v japonskej Osake priniesol troch nečakaných víťazov. V mužskej výške získal zlato Bahamčan Donald Thomas, ktorý skákal prvý raz v živote do výšky vlani januári v rámci stávky s kamarátom. Na 400 m žien si po zlato dobehla Christine Ohuruoguová z Veľkej Británie a na 1500 m 33-ročný veterán Bernard Lagat, keňan s americkým pasom.