Monday, August 27, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 27.08.2007

Americký minister spravodlivosti Alberto Gonzales, ktorého poslanci obviňovali z toho, že zavádzal Kongres a zneužil svoje právomoci, odstupuje z funkcie. Dnes o tom informoval denník New York Times. Gonzales ponúkol rezignáciu prezidentovi Georgeovi W. Bushovi telefonicky už v piatok.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes predstavil priority francúzskej zahraničnej politiky pre toto volebné obdobie. Francúzsko podľa Sarkozyho nebude blokovať otváranie ďalších kapitol v prístupových rokovaniach medzi Tureckom a EÚ. Sarkozy pritom sám so vstupom Turecka do únie nesúhlasí. Skupina priemyselne najvyspelejších krajín sveta G8 by sa podľa francúzskeho prezidenta mala rozšíriť na G13.Novými členmi klubu najbohatších krajín by sa mali stať India, Južná Afrika, Mexiko, Brazília a Čína.

Spojené štáty a Rusko Sarkozy vyzval, aby pochopili, že otázka Kosova "je predovšetkým európskou záležitosťou" a Európanov požiadal, aby v otázke budúcnosti juhosrbskej provincie postupovali jednotne. Sarkozy si želá novú európsku obrannú stratégiu. "Želám si, aby Európania zobrali na seba zodpovednosť za svoju bezpečnosť a za bezpečnosť sveta," vyhlásil prezident. Novú dohodu by mali Európania prijať v druhej polovici budúceho roka počas francúzskeho predsedníctva EÚ.

Grécka polícia začala vyšetrovať podozrenie, či zakladanie požiarov po celej krajine, pri ktorých za posledné štyri dni prišlo o život vyše 60 ľudí, nesúvisí s terorizmom. Ak by toto podozrenie bolo odôvodnené, polícia by mohla ďalej postupovať podľa protiteroristického zákona, čo znamená, že by mala omnoho širšie právomoci. Oznámilo grécke ministerstvo vnútra. Zo zakladania požiarov už obvinili sedem ľudí.
V Grécku je stav ohrozenia, ktorý vyhlásil grécky premiér. "Zápasíme s nevídanou celonárodnou katastrofou," povedal hovorca hasičského zboru. Miestne požiarne zbory si s ohňom nevedia poradiť. Grécko požiadalo o pomoc viaceré európske krajiny. Tú už prisľúbilo najmenej 12 krajín, vrátane Francúzska, Nemecka, Španielska, Nórska či Cypru.

V súvislosti s minuloročnou vraždou ruskej novinárky Anny Politkovskej zatkli desať osôb, ktoré i predstúpia pred súd. S odvolaním sa na ruského generálneho prokurátora informovali ruské tlačové agentúry RIA-Novostia a ITAR-Tass. "V prípade nastal skutočný posun," povedal prokurátor. Vražda významnej novinárky vyvolala v Rusku i vo svete rozhorčené reakcie. K ruským politikom, novinárom a aktivistom za ľudské práva odsudzujúcim tento zločin sa pripojili Spojené štáty, Rada Európy (RE) a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Michail Gorbačov, bývalý ruský prezident a spolumajiteľ novín, pre ktoré Politkovskaja písala, jej vraždu označil za úder pre celú demokratickú a nezávislú tlač.

Pri dopravnej nehode na predmestí slovinskej metropoly Ľubľana zahynulo sedem ľudí. Havária sa stala na rýchlostnej ceste pri Ľubľane v nedeľu neskoro večer, keď sa tadiaľ vracali stovky turistov z Chorvátska a Grécka. Vodič osobného auta s rumunskou poznávacou značkou zrazu prešiel do protismeru, kde sa zrazil s druhým autom. O život prišlo všetkých päť ľudí v rumunskom vozidle, ako aj dvaja Slovinci v druhom aute.

Štyria lesní robotníci sa dnes predpoludním zranili na Podbanskom vo Vysokých Tatrách. Viezli sa v traktore, ktorý sa na strmom svahu prevrátil. Na mieste nehody zasahovali posádkay zo Štrby a Lipt.Hrádku, ktoré transportovali troch zranených do nemocníc. Štvrtého 51-ročného muža z Vikartoviec previezla, Letecká záchranná zdravotná služba ATE do popradskej nemocnice.

Štátne lesy Tatranského národného parku začali v týchto dňoch s opravami viacerých lesných ciest, ktoré využívajú aj turisti. Až do odvolania je preto zatvorený modro značkovaný turistický chodník od zastávky Tatranských elektrických železníc Popradské pleso na Popradské pleso. Cesta dostane nový asfalt a opravia sa aj poškodené kanalizačné vpuste. Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u opraviť aj asfaltovú cestu z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom a cestu z medzistanice kabínkovej lanovky Štart do Tatranskej Lomnice.

Zajtra sa začne Osemdesiatypiaty ročník Scénickej žatvy v Martine. Na prehliadke neprofesinálneho divadla a umeleckého prednesu sa súťažne predstaví 11 súborov a 6 recitátorov. Diváci uvidia aj ďalšie domáce a zahraničné súbory, zo Slovinska, z Českej republiky a zahraničných Slovákov zo Srbska. Spoločnosť Jozefa Kronera udelí jednému divadelníkovi Cenu Jozefa Kronera za rok 2007 za celoživotný prínos v neprofesionálnom divadle.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 33,69
USD1 24,67
GBP1 49,72

Sport

Slovenský kladivár Libor Charfreitag obsadil vo finále na MS v atletike v Osake skvelé 3. miesto výkonom 81,60 m. Dvadsaťdeväťročný Trnavčan dosiahol svoje tohtoročné a zároveň aj slovenské maximum. Miloslav Konopka obsadil 10. miesto.

Španielsky veľkoklub FC Barcelona zaváhal hneď v úvodnom stretnutí španielskej Primera División, keď na trávniku Racingu Santander iba remizoval 0:0. Úradujúci šampión a najväčší rival "Barcy" Real Madrid tak má, po výhre v derby nad Atléticom 2:1, od začiatku súťaže dvojbodový náskok. Nezaváhala ani Sevilla, ktorá rozdrvila Getafe 4:1. Ešte väčšiu potupu ako Barcelona zažil štvrtý tím minulej sezóny Valencia, doma podľahli Villarrealu rozdielom triedy 0:3.

Ronaldinho má od dnes dvojité občianstvo. Okrem brazílskeho získal 27-ročný útočník aj španielske. V FC Barcelone sa uvoľní jedno miesto pre hráča z krajiny mimo Európskej únie.

V dlhoočakávanom prestížnom súboji o najrýchlejšieho muža planéty na majstrovstvách sveta v atletike v Osake uspel Američan Tyson Gay, ktorý vo finále behu na 100 m zvíťazil časom 9,85 sekundy. Svetový rekordér Jamajčan Asafa Powell skončil až tretí, keď sa pred neho dostal ešte jeho bratanec z "druhého kolena" Derrick Atkins z Bahám

*****************
V noci bude jasno až polojasno. Zrána v dolinách ojedinele hmla.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11, v dolinách okolo 9 st.
Zajtra bude jasno až polooblačno. Popoludní pri zväčšenej oblačnosti ojedinele, najmä na východe, prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 23 až 28 st., na severe miestami okolo 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.
Severozápadný vietor 10 až 20 km/h.